Banyeres de Mariola es converteix en l’epicentre del cinema rural

  • Del 26 de juliol a l'1 d’agost s'hi fa el Rural Film Fest

VilaWeb
Pau Benavent
23.07.2021 - 21:50

Banyeres de Mariola projecta trenta-nou novetats de cinema documentari de temàtica rural, ambiental i lliure, en el novè festival internacional Rural Film Fest que enguany es farà exclusivament en aquesta vila, del 26 de juliol a l’1 d’agost. Seran set sessions a la fresca, al bell mig del parc de Vila Rosario i amb entrada lliure.

Més de la meitat de la programació són treballs que es veuran al País Valencià per primera vegada. En total, s’hi projectaran trenta-un curtmetratges, cinc migmetratges i tres llargmetratges procedents de disset països. Hi ha obres de ficció, animació i documentari i set curtmetratges seleccionats exclusivament per als més menuts, i que es podran veure el dissabte 31 de juliol a les 19.00, a la Casa de Cultura.

Fotografia: Rural Film Fest.

Tres documentaris valencians i un peça amfitriona

Josep Miquel Martínez farà d’amfitrió i presentarà el treball etnogràfic dirigit per ell i produït pel Museu de la Paraula de Banyeres de Mariola, Costumari de la Mariola. Quefers i tradicions. Una peça de trenta minuts que mostra costums dels habitants del municipi i de l’entorn, tradicions que han desaparegut o perduren, com ara fer embotit i rebolcar la llonganissa, collir olives i portar-les a l’almàssera, cuinar borreta i bajoques farcides, vestir-se de festa i de músic, rentar la roba al llavador, aventar i garbellar, trenar espart i molts costums més.

També s’hi projectarà la ficció Los Bengalas, de David Valero, de Sant Vicent del Raspeig, en què apareix una orquestra formada per quatre amics jubilats i que porta més de trenta anys tocant en les festes dels pobles xicotets, però que enguany es veu afectada per un canvi. S’hi vorà també el treball del realitzador valencià Raúl González Salvaje, en què una persona decideix canviar de vida, deixar la ciutat pel camp i convertir-se en ramadera de l’última raça de vaques salvatges.

També s’hi presentarà Renaixem, el treball nou del director, periodista i documentarista David Segarra, del realitzador Pepe Ábalos i del músic prestigiós Efrén López. Un documentari de dotze minuts gravat a l’horta de València durant la quarentena, en ple estat d’alarma per la pandèmia de la covid-19, l’abril de 2020. Hi participen llauradors i llauradores que evidencien la perseverança dels treballadors de camps i mercats que abasteixen amb productes de proximitat el Cap i Casal, i fan evident la importància d’un sector malaguanyat, resilient i imprescindible.

El gruix de la cartellera

Entre els treballs que l’organització destaca hi ha el curtmetratge nominat als Premis Oscar The letter room, d’Elvira Lind, dels Estats Units. L’actor Oscar Isaac, conegut per interpretar a Poe Dameron en la sèrie de pel·lícules de Star Wars, n’encapçala el repartiment. Una pel·lícula en què un funcionari de presons és traslladat a la sala de cartes i que prompte es veu involucrat en els assumptes personals d’un reclús. També destaquen Accamòra, d’Emanuela Muzzupappa; El Chicharrero, de Noemí Fidalgo; El tamaño de las cosas i El Último Vergel, de Daniel Natol, entre moltes altres produccions.

Algunes han format part de concursos internacionals, com ara Movements, de Dahee Jeong, de Corea, que va competir en la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes o la citada El tamaño de las cosas, de Carlos Felipe Montoya, de Colòmbia, Premi Especial del Jurat Internacional Generation Kplus a la Berlinale. Un curtmetratge de dotze minuts en què Diego, un xiquet que viu amb son pare en una casa sense res, troba una cadira al bosc i se l’emporta a casa, però el pare no hi està d’acord i li ordena que la retorne. Als quinze dies, però, el pare li permet que la torne a portar i ell torna al bosc a agafar-la, però ha passat alguna cosa.

A més, hi ha opcions variades que van des de The Ghost Nets, que parla de les tones de xarxes de pesca que es llancen als oceans, fins a La odisea de Vasi, que mostra dues persones desconegudes que fan un viatge d’Alacant a Grècia. Tot això passant per Skin, en què un home negre somriu a un xiquet blanc en supermercat menut d’una ciutat obrera, un moment innocu que els llança a una guerra despietada que acaba amb una reacció impactant.

Onze Cérvols Rupestres 

El Rural Film Fest lliura onze guardons als millors documentaris, de ficció, animació, a la millor pel·lícula de temàtica de muntanya, a la millor pel·lícula valenciana, el premi del públic i mencions especials. El jurat és format per personalitats diverses del món del cinema i de la cultura, com ara Dora Martí, responsable de Promoció Audiovisual de l’Institut Valencià de Cultura; el cineasta Paco Valiente, el realitzador iranià Mohsen Nabavi, Irene Cubells, gestora cultural i distribuïdora del catàleg Curts i la figurinista Almudena Bretón, entre molts membres més.

Ara, cadascun dels guardonats haurà de cercar el seu Cérvol Rupestre pel municipi i, segurament, per una part de la Serra de Mariola, mitjançant una activitat de geolocalització oberta a tothom en què uns equips, encapçalats pels directors assistents, hauran de trobar la ubicació exacta de cada premi. Una activitat que s’afegeix a la trobada de professionals del sector audiovisual Rural Talents i a les lúdiques que es fan al matí per a recuperar l’esperit del festival que, abans de la pandèmia, compaginava les projeccions amb unes altres activitats culturals i a la natura.

Fotografia: Rural Film Fest.

Gaudir de la cultura i de la natura

El Rural Film Fest es presenta com una oportunitat perfecta per a descobrir les últimes produccions que fan valer la protecció de l’entorn natural, l’ecologia, la sostenibilitat i la cultura popular. Tot plegat, en un entorn incomparable, a la falda del Parc Natural de la Serra de Mariola, amb unes projeccions a la fresca que entusiasmen els assistents que, sabedors dels estius de l’Alcoià, hi van amb una peça d’entretemps.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any