El Banc dels Aliments, al límit arran de la pujada de preus

  • La demanda ha crescut d’un 20% respecte del 2019, mentre que han hagut de disminuir d’un 12% els productes per la pujada de preus

VilaWeb
Vicenç Pagès
22.05.2022 - 21:40
Actualització: 23.05.2022 - 09:40

La pandèmia de la covid-19 i l’esclat de la guerra d’Ucraïna han tocat de ple l’economia dels Països Catalans aquets darrers mesos. L’augment del preu dels combustibles a causa de la guerra i dels conflictes entre el Marroc i Algèria, la pujada del preu de la llum i del gas i l’encariment de la gran majoria de productes té un efecte directe en totes les famílies.

Al Principat, l’IPC ha crescut d’un 9,5%, la xifra més alta d’ençà del 2002, segons l’Institut d’Estatística espanyol (INE). Al País Valencià, ha pujat d’un 9,8% i a les Illes, d’un 7,8%. Tot plegat, ha afectat directament les associacions que proporcionen aliments a les famílies amb manca de recursos.

El Banc dels Aliments de Barcelona es veu obligat a rebaixar d’un 12% les entregues

Un exemple és el Banc dels Aliments de Barcelona, que tot i tenir una demanda d’un 20% més respecte del 2019, ha hagut de rebaixar d’un 12% les entregues de menjar als més desfavorits. “A principi d’any arrossegàvem una demanda molt alta arran de la covid-19, i ara ens trobem aquesta inflació”, diu el president l’entitat, Lluís Fatjó-Vilas.

Productes com ara l’oli de gira-sol s’han encarit d’un 145%; el peix, la carn i el tomàquet, d’un 45 %; l’arròs ha doblat el preu; i la llet costa un 12% més. Això fa que el Banc dels Aliments sigui en una situació límit, perquè cal afegir-hi l’arribada de refugiats ucraïnesos. “No podem mantenir aquest ritme i ens preocupa l’arribada dels refugiats d’Ucraïna”, diu, preocupat, Fatjó-Vilas. De fet, ja noten que alguns refugiats comencen a trucar a la seva porta.

“Abans, amb 1.000 euros compràvem 1.000 litres d’oli de gira-sol, ara no arribem als 300”

El Banc dels Aliments de les Illes és en la mateixa situació i preveu un creixement d’un 20% dels usuaris. “Abans, amb 1.000 euros compràvem 1.000 litres d’oli de gira-sol, ara no arribem als 300”, diu el president, Raimundo de Montis, que explica que la vaga de transportistes també hi ha tingut un efecte directe: “Si l’any passat repartíem nou tones diàries, enguany en repartim cinc.” El Banc de Palma cobreix 30.000 usuaris per mitjà de cent entitats.

El Banc dels Aliments de València, que cobreix a 12.000 famílies, dóna gràcies pel suport rebut per part de la ciutadania. El president, Jaume Serra, agraeix el comportament de les empreses privades que, quan ho han necessitat, els han ajudat per a fer front a l’augment del 20% d’usuaris.

Queixes per l’endarreriment dels fons europeus

Una altra dificultat que s’han trobat és l’endarreriment dels fons europeus. Al Principat, li toquen entre quatre milions d’euros i cinc i, d’entrada, s’havien de repartir en dos semestres, però no ha estat així. El Banc dels Aliments no ha rebut ni un cèntim durant el primer semestre i es concentrarà tot al segon. Fatjó-Vilas es queixa perquè argumenta que la gent menja cada dia, i no solament un semestre.

Ara per ara, a Catalunya, el Banc ajuda 236.500 persones en situació límit, de les quals 8.500 són nadons. Aquest trimestre, han repartit 6,8 milions de quilograms de menjar, 9,6 quilograms per persona. Una quantitat ínfima per a assolir una dieta equilibrada.

Per això, l’associació ha engegat la campanya “Cap llar sense aliments”, impulsada per la Fundació La Caixa i CaixaBank. A partir d’avui mateix, es podrà fer un donatiu al Banc dels Aliments mitjançant la web de CaixaBank, l’aplicació mòbil o qualsevol caixer. També se’n podrà fer per Bizum, al número 38014.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any