Ahir va ser el darrer dia del roaming (itinerància) a la Unió Europea perquè avui ha entrat en vigor la nova política de la UE, batejada amb el nom roaming like home (‘itinerància com a casa’), que prohibeix el sobrecàrrec que fins ara les companyies feien pagar quan hom usava el mòbil a l’estranger.

Aquesta eliminació és una de les promeses estrella de la Comissió Europea. El mes de desembre Brussel·les va revisar la proposta i va estipular que la itinerància havia de ser gratuïta per a tothom qui viatgés regularment per la Unió Europea, i també per a estudiants Erasmus, treballadors transfronterers i turistes. Des d’avui cap ciutadà de la Unió Europea no pagarà sobrecàrrec quan faci servir el telèfon en el territori d’un altre estat membre.

La mesura afecta els consumidors amb tarifes de mòbils contractades a qualsevol dels 28 països membres de la Unió Europea. A partir d’avui, no pagaran cap sobrecost, sinó que descomptaran el volum contractat de la seva tarifa fins que l’exhaureixin, com si fossin al seu país.

A part això, les empreses poden fer ofertes en uns altres territoris. Tres operadores –Movistar, Vodafone i Orange– han estès la mesura també a Noruega, Islàndia i Liechtenstein. I Vodafone, a més, ha anunciat que també liquida el roaming per a Albània, els Estats Units, Suïssa i Turquia.

En el cas dels mòbils sense línia i amb targeta de pre-pagament, les trucades i SMS es cobraran com al país d’origen però es pot establir uns preus especial per al tràfic de dades, depenent de la companyia.

Per evitar que els consumidors contractin el servei telefònic en un país diferent d’aquell on resideixen (on, per exemple, sigui més barat) les companyies telefòniques podran cridar l’atenció dels usuaris que gastin massa una xarxa exterior. Per resoldre el cas de les zones de frontera si un mateix usuari es connecta regularment a les xarxes de dos països no es considerarà que intentin cap frau.

Andorra, fora del roaming
La fi de la itinerància del mòbil a la Unió Europea no s’aplicarà ara per ara a Andorra, on es mantindran els sobrecàrrecs per als usuaris de companyies telefòniques estrangeres. Cal tenir en compte que Andorra aplica les tarifes d’itinerància més elevades d’Europa, que arriben a ser dues-centes vegades més cares que en el país d’origen.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb