El jutge suspèn l’acte de conciliació entre l’editorial Comanegra i la policia pel còmic ‘On és l’Estel·la?’

  • Ho fa just quinze minuts abans que comenci i de moment no hi ha nova data ni una explicació clara dels motius

VilaWeb
Sebastià Bennasar
25.09.2019 - 10:00
Actualització: 25.09.2019 - 16:35

Avui, a un quart d’onze del matí, al jutjat d’instrucció número 15 de Palma  s’havia d’esdevenir una de les escenes més grotesques d’aquests darrers anys: el sindicat de policia Jupol havia de demanar a l’editorial Comanegra que retirés els exemplars del llibre il·lustrat On és l’Estel·la, dibuixat per Toni Galmés. Els policies diuen que el còmic ‘menyscaba i denigra’ el cos de policia espanyola i la Guàrdia Civil ‘i atempta contra els sentiments de les persones integrants de dites institucions’. La publicació va rebre un petit ajut de mil euros de l’Institut d’Estudis Baleàrics, que depèn del govern balear, i al juliol el sindicat policíac va interposar una querella contra els editors.

L’acte que es feia avui al jutjat número 15 era la conciliació prèvia a qualsevol querella, però s’ha suspès just quinze minuts abans de començar sense que n’hagin transcendit encara els motius. L’editor de Comanegra, Joan Sala, s’havia personat directament als jutjats, en lloc d’enviar-hi un procurador, com hauria pogut fer, per defensar directament la llibertat d’expressió i publicació i per denunciar una vegada més l’ús abusiu que es fa de la llei mordassa. A la porta del jutjat, ha rebut la solidaritat de col·lectius com l’Obra Cultural Balear, el senador Vicenç Vidal (de Més per Mallorca); el sindicat STEI; Jubilats per Mallorca; l’Assemblea Sobiranista de Mallorca; el Gremi d’Editors de Mallorca, el Gremi de Llibreters de Mallorca i UOB Ensenyament.

‘Just abans de començar, el meu advocat, Josep de Luís, del col·lectiu Drets, ha rebut una trucada del procurador dient que se suspenia l’acte. Hem d’esperar a veure què diu la interlocutòria, però sembla que és per una qüestió tècnica’, ha explicat Sala a VilaWeb.

Joan Sala (segon per la dreta) i la resta de membres de l’editorial.

Mentrestant, la xarxa s’ha omplert de missatges de solidaritat amb Comanegra i de defensa de la llibertat d’expressió, una onada afavorida per la indignació arran de la ràtzia contra l’independentisme d’aquests darrers dies, en què van detenir nou membres dels CDR acusats de terrorisme per l’Audiència espanyola.

La campanya de solidaritat a la xarxa s’afegeix a la que va obtenir l’editorial durant la Setmana del Llibre en Català, on va recollir signatures en favor de la llibertat d’expressió i adhesions al manifest impulsat per l’editorial, que podeu llegir i signar.

El llibre

Què és, en realitat, On és l’Estel·la? Doncs és un còmic per a adults, un àlbum il·lustrat que segueix les traces dels famosos On és en Wally? per explicar els fets cabdals del procés d’autodeterminació de Catalunya: les grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20 de setembre, el Primer d’Octubre… També relata com és un dia al vaixell de la policia conegut com a Piolín i la gran manifestació de Brussel·les. En tots aquests espais, el lector ha de trobar l’Estel·la.

La pàgina web de Comanegra ho explica així: ‘El procés català va avançar durant anys marcat per un factor que el diferenciava d’altres moviments populars i explicava força coses de la cultura catalana: el sentit de l’humor. Entre el 2017 i el 2018 han estat encausats (a més de polítics) humoristes, pallassos, revistes satíriques, músics i tuitaires, i les ganes de fer broma (també les de riure’ns de nosaltres mateixos) s’han anat diluint o amargant. Però ja n’hi ha prou: la sàtira és un bé comú i cal fugir de l’eixutesa com qui fuig de la fam.’

Segons els agents denunciants, el llibre conté ‘insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l’odi contra les forces i cossos de seguretat de l’estat’. Un dels dibuixos més ofensius, a parer dels denunciants, és el d’un policia que desallotja una manifestant agafant-la per les parts íntimes. Però el cas és que reprodueix exactament una fotografia d’aquell primer d’octubre. Els denunciants diuen que defensen la llibertat d’expressió, però que ‘tot té un límit’, sobretot si es finança ‘amb doblers de les institucions públiques una publicació que incita a l’odi i a la confrontació de les persones’.

El llibre va aparèixer el mes d’octubre de l’any passat i no va ser denunciat per la policia fins al juliol d’enguany. Quan es va presentar la denúncia, Joan Sala explicava: ‘El llibre va fer tota una campanya de Nadal i una altra de Sant Jordi i just ara apareix aquesta idea curiosa de dur-lo als tribunals. És un llibre irònic, una sàtira del camí del procés, on apareixen satiritzats tots. Els policies més, és clar, perquè han estat un dels grans protagonistes, però també hi apareix gent del nostre costat, com en Rufián; o els qui plantaven creus a les platges. És un llibre que fa broma de tots, i fa broma per treure’ns l’espina del moment difícil que passa el país. Però ho han agafat com una cosa que els molesta, i això ja és freqüent. Em sembla que han esperat a fer-ho ara per atacar el govern balear en un moment en què es fan pactes postelectorals. L’ataquen per una subvenció petita, de mil euros, que qualsevol pot demanar. Hem complert els requisits per a demanar-la escrupolosament’.

Fins al moment de la denúncia, els policies mantenien la teoria que el llibre atiava actituds contràries a les forces de seguretat espanyoles entre els més menuts. Potser no s’havien adonat que a la portada hi havia un símbol clar de +18; o potser no havien fet l’esforç d’entrar a la base de dades de l’Agència Espanyola de l’ISBN per comprovar que, efectivament, és registrat com un llibre per a adults. Per una altra banda, un dels motius principals de la denúncia és que la publicació ha rebut un ajut del govern balear, en concret de l’Institut d’Estudis Baleàrics, i els policies havien alertat la premsa que el govern donava suport a publicacions que incitaven l’odi infantil contra la policia. Per sort, aquest argument va deixar de defensar-se poc abans de posar la demanda perquè era del tot infundat i perquè algú havia advertit els denunciants que el còmic era per al públic de més de divuit anys.

Mentre passava tot això, l’editorial ha publicat el segon volum de la sèrie de l’Estel·la, en aquest cas dedicat a les festes i tradicions, on el personatge, com Wally, es passeja per les tradicions més nostrades i els lectors l’han de cercar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any