L’avís per als catalans que s’amaga rere el cas Atristain

  • La història –l'escàndol, n'hauria de dir– té implicacions evidents al País Basc però també, alerta, a Catalunya

Vicent Partal
02.06.2022 - 21:40
Actualització: 02.06.2022 - 22:02
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Xabier Atristain va ingressar ahir a la presó basca de Martutene després de ser detingut a Sant Sebastià per la policia basca, en compliment d’una decisió del Tribunal Suprem espanyol. Va ser qüestió d’hores, rapidíssim.

La història d’Atristain és ben particular. A començament del 2010, Xabier Atristain s’havia presentat voluntàriament a l’Audiència espanyola i havia estat posat en llibertat per manca de proves. Malgrat això, va tornar a ser detingut al setembre i incomunicat cinc dies. Durant aquells cinc dies en què no tenia cap contacte amb l’exterior ni amb el seu advocat, Atristain es va inculpar de diversos fets. I ho va fer, segons que ell mateix va explicar després, per les amenaces policíaques de represàlies contra la seua xicota. Va complir dos anys de presó provisional i el setembre del 2012 va recuperar la llibertat. El 2013, ja amb ETA dissolta, va ser jutjat i condemnat a 17 anys de presó amb la sola prova de les seues autoinculpacions.

Tanmateix, a primers d’enguany el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg va dictar una duríssima sentència contra l’estat espanyol, i ordenà que fos posat en llibertat. Això quan, entre unes coses i unes altres, ja havia complert onze anys i mig de presó. La decisió del tribunal europeu remarcava que el fet que la justícia espanyola hagués acceptat com a prova vàlida per a condemnar algú una declaració feta mentre estava incomunicada i sense tenir davant un advocat de confiança “havia soscavat l’equitat del procés penal posterior”. S’hi remarcava que, en una democràcia, les proves obtingudes per una autoinculpació mentre el detingut es troba en règim d’incomunicació no podien ser vàlides de cap manera en un judici.

Era una decisió fonamental, doncs, i va anar seguida de l’alliberament del pres. Però no tan sols això: com que era la primera sentència que establia aquesta jurisprudència, la decisió obria pas a una revisió de dotzenes de condemnes de presoners bascs que són tancats també tan sols per autoinculpacions obtingudes en règim d’incomunicació –sovint amb tortures i tot.

El 18 de febrer passat, doncs, a partir de la decisió europea, Atristain va ser posat en llibertat, tot i que continuava esperant que el Suprem espanyol ratificàs la sentència europea. Mentrestant, a Estrasburg, l’advocacia de l’estat espanyol, a les ordres del govern, havia oposat un darrer recurs al tribunal de drets humans, que el va refusar, amb la qual cosa decretava que la sentència d’alliberament del pres basc era ferma.

El fet que la sentència fos ferma obria la porta definitivament a revisar els casos semblants. Però, de sobte, a Madrid s’ho han repensat i han decidit d’insubordinar-se. La fiscalia, que depèn del govern espanyol, va anunciar fa una setmana, de sorpresa, que s’havia desdit i que no donava suport al recurs presentat per Atristain –basat en la sentència europea–, sinó que refusava la revisió de la condemna. És a dir, ras i curt: que es negava a acatar la decisió europea. I, a bodes em convides, el Suprem s’ha agafat a la nova actitud per ordenar a Atristain que torne immediatament a la presó. Aquesta nit ja hi ha dormit.

La història –l’escàndol, n’hauria de dir– té implicacions evidents al País Basc, però també, alerta, a Catalunya. Perquè els tribunals espanyols desobeeixen obertament els tribunals europeus –que ja és gros. Perquè gent que ja ha estat posada en llibertat és tornada a la presó. Més encara: perquè gent que ha estat posada en llibertat en compliment d’una sentència o una decisió europea, quan les aigües es calmen i ha passat el primer impacte polític internacional, és tornada a la presó. I tot això incitat per la fiscalia, és a dir, pel govern PSOE-Podem.

Però sobretot, i aquest és l’avís que voldria remarcar avui, tot això, i més coses, passa quan fa molts anys que ETA ja no existeix. Quan ha canviat completament la situació política –tant, que la que era la branca política d’ETA vota i vota i vota i torna a votar i vota novament a favor del govern que ordena a la fiscalia que perseguesca i empresone tanta gent com siga possible. I no ho dic pel cas Atristain, sinó per l’alarmant degoteig de detencions i encausaments judicials que hi ha al País Basc aquests darrers mesos relacionant gent amb ETA, tot i que fa deu anys que aquesta organització no existeix.

En resum: si algú es pensa o pretén que el sotmetiment i la renúncia calmaran la fera i les seues obsessions, ací té la prova que això no passarà mai. Mai. Ni al País Basc, ep!, ni als Països Catalans. Eixe camí, el de la rendició, no porta res més que dolor, injustícia i impotència.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Xavier Clèries
Xavier Clèries
02.06.2022  ·  22:19

I com es poden aprofitar aquests fets tan greus per fer mal a l’estat espanyol? No valdria la pena fer una estratègia per demostrar que la democràcia plena espanyola és una fal•làcia?

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
02.06.2022  ·  22:37

Els representants dels partits polítics (v)ascos a madrit, faran alguna cosa?
No. Com que això no es negociable i no comporta compensació económica, es podrà podrir a la presó. Aguantaran el ruixat i d’aquí uns dies ja hi haurà d’altres notícies que taparan aquesta.

I els representats dels partits polítics catalans, tan amics dels vascos, aran alguna cosa?
No. Com que això les “pilla lejos” i pel proper Aberri Eguna queda molt, no posaran ni les barbes a remullar..
I en el cas d’empresonar un català, no sería mai ni en Torrent ni l’Ernestu…

Josep Usó
Josep Usó
02.06.2022  ·  22:39

Doncs ara sí que haurà d’actuar la Justícia Europea, imagine. D’ofici. Al capdavall, es tracta de demostrar qui mana. Que la democràcia espanyola és plena ja ho sabia tothom. És espanyola. No cal dir res més.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
02.06.2022  ·  22:39

Una idea molt diàfana que cal tindre (ho sabem des de la batalla de València), és que aquesta guerra de descolonització no la lliurem contra un estat, ans, contra una màfia.

Els nostres il·lustrats com Gregori Maians, d’Oliva, allò que pretenia era espirar la culpa d’ésser una maulet, per a esdevindre un borbonall qualsevol, en Finestres, en Balmes, en Cavanilles, etc. que, 9 dècades després, farien que la cúpula d’aristòcrates malfactors i els “espadons” _(militars esdevinguts agents civils distribuïts per les colònies) donaren lloc a crear la tapadora legal que, a hores d’ara, encara els cobreix de lluras extorsions, xantatges, segrests, robatoris, etc.

Exactament igual com s’implanta el domini d’Al Capone o Vito Corleone als EUA.

Com a mostra real del que dic, endevinalla explicada pel meu cosí que és policia especial:

A veure si endevineu quin és cos policial que més tràfic de droga fa des de fa 40 anys ençà dintre l’estat colonial?

Josep Blesa (València)

Joan Sánchez
Joan Sánchez
02.06.2022  ·  22:40

Com sempre. Sense independència d’aquest estat podrit i rabiós, no podem estar tranquils

Secundí Mollà
Secundí Mollà
02.06.2022  ·  22:47

Vist el que hem vist no sé si queda res més a dir, ni si tenim res amb que dir-ho. Però tenim l’obligació de dir-ho.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
02.06.2022  ·  22:55

Aquest cas hauria de donar lloc a una condemna immediata del tribunal europeu a l’estat espanyol. Però això provablement o no passarà o passarà tard. Europa està malacostumant la fera i algun dia ho pagarem car tots plegats. Vergonya.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
02.06.2022  ·  23:01

Em demane si hem de tornar a la clandestinitat?

joan rovira
joan rovira
02.06.2022  ·  23:06

Fins que no mirem cap endavant de manera continuada, anirem a batzegades. I, per això, al meu entendre, cal fer-se preguntes concretes sobre casa nostra, per exemple:

*Què voten els advocats a les darreres eleccions de l’ICAB?
*Qui són els propietaris dels principals mitjans audiovisuals?
*Què diu el col•legi d’economistes respecte a l’espoli fiscal?
*Què pensa el col•legi d’enginyers de camins sobre les infraestructures?
*Què proposa el col•legi d’enginyes i perits industrials sobre l’energia?
*O, els aparelladors i arquitectes sobre el dèficit d’habitatge públic? Etc.

Atès, que els partits polítics tant catalans com espanyols són incapaços, a causa de la seva servitud colonial, de treballar pel bé comú. Cal que de manera sectorial hi intervinguin els militants per la independència en aquests organismes de decisió controlats per la partitocràcia professional.

Perquè, després de (guanyar) el referèndum i (proclamar) la independència transitem col•lectivament per la (descolonització) que, en tant que es faci de manera poc elaborada, com fins ara, l’alenteix i intoxica a la ciutadania en buidar-la d’acció. O ho practiquem o, per la nostra inconsciència, retardarem la plenitud.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
02.06.2022  ·  23:11

* Cinc-cents anys d’història cruel d’Espanya/Castilla ens contemplen.

* ERC i Generalitat no entendran les conseqüències.

* L’obediència servil a la constitució espanyola serà la norma dels polítics catalans.

* Catalunya no té Constitucions que la puguin defensar. (Decreto de Nueva Planta)

* Ni ara ni mai sortirem de la roda d’hamster on els polítics ens incrusten cada dia salvant Espanya.

* Cataluña SIEMPRE ha sido España. La separación de Cataluña és destruir la patria Española.

* Espanya pagarà el que faci falta per sortir d’aquest petit contratemps del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.

* El Tractat de Lisboa mai serà un fet real.

Dolors Puig
Dolors Puig
02.06.2022  ·  23:23

Gràcies per informar-nos-en.
És l únic diari on es poden llegir notícies com aquesta.

Ventura Mallol
Ventura Mallol
02.06.2022  ·  23:29

I la policia?
Pot tenir una persona incomunicada 5 dies?
No ho se, pero suposo que no
Qui li dira res?

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
02.06.2022  ·  23:34

I Bildu com ER, s’hi posa bé.

joan guinarda
joan guinarda
02.06.2022  ·  23:51

Només hi ha una manera -i encara- de que Ñ faci cas a la UE: que li retirin les ajudes i els diners que reben per no acomplir els requisits. Ara seria el moment de que els països que ja no acceptaven ajudar Ñ es queixessin i demanessin la devolució del prestem.

Jaume Riu
Jaume Riu
03.06.2022  ·  00:16

COM SI AIXÒ FOS UN VALOR
Xabier Atristain torna a la presó, i la no inversió a Catalunya…
Aquestes notícies indignen a la població que contempla embabiacada com el regne d’Espanya construit sobre un cop d’estat militar amb un milió de morts i bombardejos sobre la població civil, no ho oblidem, des d’una monarquia instaurada -que no restaurada- pel dictador Franco, fan el que volen amb l’ús i el control de la justícia, amb la gestió de l’economia extractica que inverteix o no inverteix allà on vol, i practica un genocidi cultural que no té cap intenció d’amagar, més aviat se’n vanta de tot plegat perquè, de fet, és la seva raó de ser. En la idea fundacional de la seva patria “por la Gracia de Dios”, volen fer efectives la paraules del dictador Franco que autodefinia el seu invent com una “unidad de destino en lo universal”. Són així i no ho podem canviar.
Però a mi, hi ha una cosa que m’indigna més.
Trobo inadmissible que amb tantes evidències objectives, públiques i demostrades del dret i de l’inrevés, encara hi ha conservadors de dretes que arriben a governar com si fossin d’esquerres i presumeixen de no ser independentistes, com si això fos un valor.

Josep Gualló
Josep Gualló
03.06.2022  ·  00:19

ELS CATALANS ENS HEM TORNAT MESELLS

En bona part en té la culpa la “paradoxa dels Independentistes reformistes” que qui la va inventar calla sobre aquest tema i parla d’altres desgracies que no ha causat ell.

Andrés Flores
Andrés Flores
03.06.2022  ·  00:20

L’estat espanyol ho té clar, estan en guerra contra Catalunya i ho faran tot, absolutament tot per guanyar.
La pregunta és: què farem aquí?

Anna Linares
Anna Linares
03.06.2022  ·  02:09

L’estat espanyol està en caiguda lliure, i es molt perillós com
Una fera ferida, i morirà matan!!!

Albert Ventura
Albert Ventura
03.06.2022  ·  02:52

[Nota: aquest comentari contenia un insult directe greu contra una persona, que ha estat esborrat seguint les normes del diari i el criteri del director. Qualsevol comentari o discrepància sobre aquesta pràctica el podeu adreçar a director@vilaweb.cat]

Joana Casadevall
Joana Casadevall
03.06.2022  ·  05:45

Aixo només demostra una vegada mes que la justicia espanyola esta podrida.
Sembla que estiguem anestesiats.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
03.06.2022  ·  05:47

Marededéu! Aquesta gent sempre aconsegueix sorprendre’m; sembla que cada cop la facin més grossa. Però…, com se li permet a Espanya comportar-se així? Això és el que no acabo d’entendre.
Res de rendir-nos, això mai, ni per raons pràctiques ni per dignitat.
Gràcies per l’article, Vicent.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
03.06.2022  ·  07:02

En faig una lectura cassolana i amb espardenyes:
Que algú pensa que les properes sentències europees sobre els presos polítics i els exiliats seran acatades per l’Estat espanyol?
Jo sí. Però només de manera inversament proporcional a la dimensió de la tragèdia, com la farsa que acostuma: només si els hi són favorables.

Carles Serra
Carles Serra
03.06.2022  ·  07:15

Quanta raó Sr Josep Maria Martín; no cal dir gaire cosa més al respecte.
Gràcies per l’editorial Vicent, més clar impossible; un prec Vicent, a partir d’ara quan tinguis que definir partits com ER, almenys defineixe’l partit autonòmic reformista, com també com pots dir PSC? quant TOTS sabem que és una sucursal del PSO€ a la colònia catalana; vols més exemples de personatges com el franquista i vividor Montilla, ja que dir de l’Iceta; sobre els comuns, d’esquerres RES de RES i amb Idologia franquista, com molt bé ho defineixes a la teva editorial.
Et recordo Vicent lo que ja fa molts anys ens va dir en Pla: lo més semblant a la dreta espanyola, és l’esquerra espanyola.
Com també aquell que va dir que dintre de cada espaÑol hi havia un petit franco.
Doncs això Vicent, doncs això

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
03.06.2022  ·  07:25

ERC, Junts, preneu nota.
Entre això i la sèrie de 3 editorials dels passats dies, pens que tots tenim clar que només trobarem la llibertat en un nou Estat, no?
Fem-ho!

Albert Miret
Albert Miret
03.06.2022  ·  07:48

Sembla cada vegada més, que l’espanya mafiosa s’està desintegrant o que les dues bandes s’estan fent la punyeta. Abans del Procés, les dues branques més conegudes: PP i PSOE pactaven sempre i es tapaven mútuament les grans vergonyes com els fraus econòmics gegants i els assassinats de polítics de l’oposició en nom de la puta i fictícia d’una unitat impossible. No hi pot haver unitat sinó domini entre un violent i un mesell. Ara, ja públicament i sense gens de vergonya (perquè no saben què és), es neguen a obeir les sentències del TJUE, i tornen a ensenyar la bestialitat que dominen, contra un home que mai hauria d’haver estat pres ni martiritzat per la policia. Dissortadament, això passa sota la fingida tutela d’un Tribunal Europeu que ben segur callarà i mirarà cap a una altra banda com sempre fan quan es tracta de la màfia espanyola instituïda… Hom es pregunta si els Tribunals Europeus també són amenaçats per aquesta branca sanguinària que s’ha fet amo de tots els poders d’un estat moribund amb rei despullat.

Carles Blas
Carles Blas
03.06.2022  ·  08:09

En cas que algú no ho hagi llegit: La Unió Europea tornarà els ajuts a Polònia (potser els tres milions de refugiats ucraïnesos hi tenen a veure?). Hongria vota a favor de les sancions a Russia. El gobierno mas progressista de la historia fera que Espanya compri més armament (a qui…?).

Això és ser un bon minyó a Europa, els drets humans i altres…? Bé, és una nosa que hem de fer veure que tenim per justificar l’existència.

Delenda Carthago est.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
03.06.2022  ·  08:22

Espanya és un Estat només Judicial. La resta d’actuacions estan subordinades a ens sense legitimitat, precisament per la imposició d’aquest poder sobre els altres.
Es veu clar analitzant l’evolució i comportament del PP i PSOE. Ja ho va dir u, al PSOE de tant en tant el deixen exercir de capatàs del “cortijo”, on es té clar qui és l’amo: els que mouen per darrere la titella del PP.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
03.06.2022  ·  08:26

Efectivament Vicent, “cuando veas las barbas de tu vecino rapar, pon las tuyas a remojar” Quans dies tardarem a veure els nostres pressos politics tornar a la pressó? M’hi jugo un pésol que encara farà calor!! I les nostres eminéncies autonómiques faran un twit!! Quant a Europa, no entenc res, clar que soc ignorant de les lleis, però eh que quan han de vigilar les reformes económiques imposades venen els homes de negre?? Clar que Ñ es propietat dels bancs alemanys!! Però la justicia europea no està per damunt de la hispànica?? En que quedem? No hi ha homes de negre que els fotin una bona plantofada al Govern més progresista de la Història??

Oriol Ribera
Oriol Ribera
03.06.2022  ·  08:33

Gobierno progresista y de izquierdas amb la connivencia de Bildu, ER, ,,,,,, patetic
DUI ja sense la secta junquerista ni els autonomistes Ñols

Adrià Arboix
Adrià Arboix
03.06.2022  ·  08:35

Gràcies per donar rellevància a aquesta significativa notícia.

Jordi Torres
Jordi Torres
03.06.2022  ·  08:40

Desobeint als tribunals europeus, la molt espanyola fiscalia-te-lo-afina ha decidit que abans que europea “España es mucho española”, i que està disposada a trepitjar obertament els drets humans abans que rectificar una decisió judicial d’estat.

La, molt política, fiscalia-de-quien-depende ens diu que, arribat el moment, les sentències que vinguin dels tribunals europeus li entraran per una orella i li sortiran per l’altra.És un avís als navegants de l’exili (als que lluiten): Els fiscals i jutges del règim els hi estan dient que, passi el que passi a Europa, els exiliats no podran posar una ungla del peu a aquesta Espanya neofranquista. Si cal, Espanya es convertirà en una nova Turquia del sud; i si els apreten més esdevindrà una nova Corea del Nord del sud. “Santiago y cierra España”, “sostenella y no enmendalla”, etc.

Aquesta fatxenderia ja ens la coneixem i té un límit. És el límit de l’abusador “cobardón”, com diu aquella. Darrere la façana d’infranquejabilitat judicial, hi ha un estat en descomposició. A la que Europa tanqui l’aixeta de les subvencions o apliqui alguna sanció important, la tonteria se’ls hi passarà de cop. Una trucada de qualsevol dels beneficiaris majoritaris de la guingueta espanyola (Endesa, BBVA…) té més força que un exèrcit de togats que udolen mentre es donen cops al pit.

Espanya és un putiferi d’amiguisme, corrupció i administració pública hipertrofiada. És un paràsit que no pot viure sense hostes. Si a Catalunya ens creuem de braços i a Europa tanquen l’aixeta, s’ha acabat Espanya.

Pep Agulló
Pep Agulló
03.06.2022  ·  08:45

QUE HI TÉ EUROPA ALS SUD DELS PIRINEUS?

Un monstre de quatre caps: policia, togats, govern de l’Estat i mitjans, una maquinària feixista, que agafant l’esperit d’en J. Fuster podem afirmar que el seu poder pot canviar de mans, però mai vacil·la en aixafar les minories nacionals…

És quan exercim el nostre poder, quan volem ser per existir, que el monstre es fa visible en tota la seva depravació…

Mònica Vidal
Mònica Vidal
03.06.2022  ·  08:47

Doncs sí! Avis per a navegants pactistes. Potser ara que li veuen les orelles al llop, i el seu alè al clatell, comencin a canviar d’estrategia. Està per veure si el cas Atristain no és el començament d’un reguitzell de retorns a la presó dels nostres empresonats.

Només demano humiltat per part de certs politics per a reconèixer l’immens error que ha representat aquesta rendicio cega i humiliant i, més important, totalment debades i inproductiva

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.06.2022  ·  09:18

És la proba del cotó que Puigdemont i els altres exiliats no podran tornar, malgrat les sentencies europees. La tornada de l’exili suposaria, per un estat tan testosterònic, una humiliació insuportable. Si Europa no és capaç de fer complir sentències als estats membres, també és la proba que la UE no és una comunitat de dret, més aviat és una comunitat d’intercanvi comercial lliure d’aranzels i si no és així veurem què passa ara. Per cert, estic totalment descol·locat amb el què passa amb Bildu. No és només una decepció, és … tristesa, el mateix que ens ha passat amb ERC.

Ventura Passols
Ventura Passols
03.06.2022  ·  09:18

Si no fos per vilaweb no sabria tes de res de tot el que explica aquesta editorial. Els mitjans aliniats amb el règim i que no volen posar-se a mal amb ell no s’en faran ressò de tot això, ni de la sentència del tribunal suprem ni de l’autoinculpació, ni com van ser obtingudes aquestes autoinculpacions, i si hi fan, ho faran de manera que sembli la cosa més normal i com si la judicatura, la fiscalia i l’estat estigués en el seu ple dret sobirà.
Cal fer lectures més profundes i fer transferències de tot això, per exemple algú creu que si Puigdemont posa un peu a les colònies de Castella el deixaran passejar-se en pau? Per favor no siguem ingenus!

Cristina Guasch
Cristina Guasch
03.06.2022  ·  09:25

Em sap greu dir-ho, però està demostrat que la UE si per alguna cosa NO serveix és per defensar la democràcia i els drets humans. Em pregunto perqué serveix realment…

Gerber van
Gerber van
03.06.2022  ·  09:26

El president Puigdemont s’haurà de pensar dues vegades abans de venir a Espanya com a membre de la comissió Pegasus del Parlament Europeu per investigar l’espionatge, tot i ser declarat immune pel Tribunal de Justícia de la UE. Si malgrat això decideix venir, podem estar segurs que el procés d’independència farà un gir important i definitiu.

Joan López
Joan López
03.06.2022  ·  09:31

Resta clar,amb dialec amb una “Bestia”no anem en lloc. Cal buscar paisos que per interès ens donim un cop de mà,Espanya fa temps que ens ha declarat la guerra,i utilitza tot el que te a l’abast incloses las armas. No cal perdre mes temps.
Actuem

Víctor Torguet
Víctor Torguet
03.06.2022  ·  09:56

Article per recordar quelcom que és conegut però encara no sabut per la majoria (gràcies a la potència manipuladora, desinformadora i intoxicant del mitjans de comunicació i les seves fonts polítiques, econòmiques i socials):

1) El PSOE (que ha assimilat el PSC) ha estat, des del començament de la transició del Franquisme v1.0 (1978) al Franquisme v2.0 (actual), un producte del Sistema a les ordres del Sistema. És la gran estafa política des de 1978. Exemples del seu comportament filo-franquista n’hi ha a cabassos, tots ells incompatibles amb els declarats principis socialistes però coherents amb la subordinació del PSOE al Sistema depredador/mafiós espanyol i internacional: eina aniquiladora del PCE; actor principal del 23-F; impulsor de la LOAPA (tot i ser federalistes); OTAN ara Sí (tot i ser anti-OTAN); fake-Reconversió industrial, o millor dit: venda d’empreses solvents a capital estranger i dissolució (res de reconversió) d’aquelles amb dificultats; acceptació fanàtica d’una monarquia franquista i corrupta; guerra bruta contra ETA amb tortures, assassins a sou, etc.; corrupció a discreció “made in spain”; 1ª gran reforma laboral per deixar els treballadors en situació més-que-precària; guerra bruta contra el Catalanisme; suport entusiasta del 155; etc. El PSOE és un enemic tant o més perillós que l’ultra-dreta espanyola (precisament perquè és part d’ella). Mireu on és avui en Felipe González (el gran capo)…

2) Que Bildu ha estat i encara és objecte de xantatge, amenaces i extorsió pel govern del PSOE, al pur estil dictatorial espanyol (recordem que espanya no suma ni 3 anys de democràcia plena al llarg de la seva existència com a país / estat, i aquests van acabar amb una guerra civil victoriosa pels feixistes que encara governen). El camí d’empresonaments polítics exemplars (Otegi), de persecucions de la justícia espanyola a líders polítics (Ibarretxe, Atutxa,…), d’assetjament total dels nacionalistes i pro-independentistes, de rendicions humiliants, de submissió colonial, etc, aquest camí el van iniciar al País Basc fa uns 20 anys. Mireu com és ara el comportament del PNV (que, certament, a excepció de l’era Ibarretxe, sempre ha estat com el que era CIU) i el de Bildu (menjant escombraries de la ma de l’amo).

3) Que espanya ha aplicat a Catalunya la mateixa fórmula de repressió que al País Basc amb els mateixos resultats: JUNTS i ERC, especialment aquests darrers, humiliats, rendits i sotmesos a l’amo. Amb els líders fake-Indepes liquidant el procés. Que això ha passat bastants anys després de l’experiència basca. Que aquí espanya s’ha afartat triturant tot el que soni a “Català”, que la guerra és oberta i d’una asimetria només pròpia de dictadures covards, decrèpites, podrides, però encara molt vives. Cada cop que ERC inici una nova lloança del progressisme espanyol: xiulada, rèplica i resposta contundent desmuntant la mentida.

4) Que a Catalunya els mitjans de comunicació i els líders actuals polítics i socials (que ho haurien de ser molt poc temps més) tenen molta por i molt pocs principis. Que falta renovar estratègia (que d’una punyetera vegada n’aprengui de les lliçons de la història espanyola en bucle), que cal més imaginació, creativitat i organització (el S. XXI ens proporciona mecanismes per teixir estructures de resistència, contra-atac, comunicació, organització, col·laboració, virtualització de les entitats personals, etc.) i que hem de passar a l’acció JA !!!!, expulsant del procés els actuals líders politico-socials, fent servir canals de comunicació per explicar d’on venim, on som, a on volem anar i per què, i qui som nosaltres i qui és l’enemic. Ben senzill. Ben clar. Mitjans com VW són claus.

Resultat d’estratègia renovada (basada en lliçons apreses i mecanismes actuals), de líders renovats, d’acció renovada, de comunicació directa: noves adhesions, camí cap a la victòria.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
03.06.2022  ·  11:33

Benvolgut director, no crec que parlar de forma sovintejada de rendició dugui enlloc més que ha instaľlar la idea. Perquè no parlem del projecte d’Estat i l’anem fent de mica en mica?…o és que no hi ha projecte?

Montserrat Vilarmau
Montserrat Vilarmau
03.06.2022  ·  12:01

I què es pot fer perquè deixin d’abusar del seu càrrec? Com és que la U. E. no reacciona en observar que cap dels seus dictàmens, observacions i altres estirades d’orella, Espanya segueix anant a la seva bola?
Vicent, ens podries donar alguna idea que comportés un xic d’esperança? Moltes gràcies!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.06.2022  ·  12:06

“Contra Franco vivíamos mejor”. Si un gos rabiós et mossega, es mata el gos. Però…, i si està rabiós per culpa de l’amo que el maltracta contínuament i no li dona ni aigua per beure? Ninguna mort d’ETA es pot justificar, però quant menys als qui la van fer possible! ELLS!, no apretaven el gatell, però van ser els causants de la seua ràbia i va caure en el parany. “El Estado Español es Mucho Estado i Mucho Español”. Sembla que ara és contra ETA que viurien millor.

Montserrat Pla
Montserrat Pla
03.06.2022  ·  13:35

Tens tota la raó, Vicent. Ajupir el cap no serveix de res. Ans al contrari. Ara, el que cal veure són les conseqüències i responsabilitats per a l’Estat espanyol i el TS que implica un desacatament al TEDH tan descarat i irrespetuós i antidemocràtic.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
03.06.2022  ·  14:16

Totes les amenaces amaguen grans oportunitats.

Com reaccionarà la comunitat internacional quan centenars de milers de catalans es revoltin impedint que les forces armades espanyols detinguin Puigdemont?

Donaran suport a la revolta catalana que es basarà amb la legalitat internacional o donaran suport a la màfia judicial i policial espanyola que pretendrà segrestar-lo il·legalment?

Jaume Ortí
Jaume Ortí
03.06.2022  ·  14:28

A l’Editorial de l’altra dia, en la que es parlava de na Tamara Carrasco, vaig dir que la raó del que li havien fet era sobretot per a crear por entre nosaltres. Aquest cas igual. I els que vindran.
Se saben immunes, són impunes.
I la comunitat internacional no farà gran cosa, de fet, tal com s’explica a l’editorial, s’acaben de passar pel folre el Tribunal de Drets Humans europeu.
Només podem comptar amb nosaltres mateixos. La qüestió és per a fer què? I com?

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
03.06.2022  ·  17:26

El més perillós de tot és que aquest cas és la carta de sota del castell.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
03.06.2022  ·  17:31

Article rera article ens trobem molts de nosaltres opinant de les mi i una trapelleries que el estat espanyol ens dedica contínuament.
Jo personalment començo a estar-ne tip de la mateixa canso, així que penso que millor que dedicar-nos a criticar als espanyols, seria més positiu fer una campanya per negar el nostre vot a tot polític que pacti amb ells, ara i sempre.
La força d’un polític li ve dels vots dels ciutadans, si els hi neguem per sempre, estem destruint la seva força.
Hem de ser valents i deixar-nos de entabanar per les falses promeses que a cada elecció fan i després mai compleixen.
Deixar de votar es facilitar-lis el poder una vegada més, sí, em de votar, però cares noves i no contaminades per el pactisme.
Els actuals representants nostres ja han demostrat masses vegades del peu que calcen.

Miquel Riera
Miquel Riera
03.06.2022  ·  19:00

En Pujol es va equivocar, no tothom que viu i treballa a Catalunya es Català, només ho es qui vol ser-ho i treballa per el progres d´aquest Pais, els demes ho son estarngers ben vinguts, o col.laborsdors necesaris perque continuem sent una colonia Espanyola a causa de l´unica llei valida per espanya que es la “unidad indisoluble de la Patria ” que al llarg de molts anys han anat construint aquesta mafia d´Estat Espanyol que atreu a tots els que volen entrar al club dels privilegiats amb l´ampara de la seva inmunitat, no donare cap llista dels que formen aquesta mafia, que cada qual se la faci, i que voti en consequencia si en vol estar a dintre o a fora

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
03.06.2022  ·  19:12

Vicent, et demanaria que fessis arribar als tribunals europeus, traduït a l’anglès, aquest article, junt amb les preguntes:

I ara què penseu fer, mirar cap un altre costat o direu a la CE que congeli tota transferència de fondos (únic llenguatge que potser entenen) fins que no s’acatin les sentències europees?

També se’ls ha de preguntar de si han fet una auditoria del personal administratiu col·locat per espanya a Europa i les seves vinculacions amb comportaments i actuacions mafioses?

És aquesta la Europa que es pretén pel futur?

….

Pere Solsona
Pere Solsona
03.06.2022  ·  19:20

El Govern espanyol i el seu ministre de Justícia no pot cridar als jutges en qüestió i explicar lo que val o lo que no val a Europa, ?

José de
José de
03.06.2022  ·  19:29

Leído Enterado Y Comprendido, todo este relato que tendría que pasar a la Historia de la Nación España, pueblo y gobierno actuales y su propio progreso o deriva.
En estos hechos de desobediencia descarada a la normativa Europea, a la cuál pertenecen; no es valentía, podrá, llegar a ser, en su día, desespero. Pero:
Hoy, por hoy es tomar el pelo, entre dos Partidos mayoritarios, a la Normativa democrática Europea. Así opino, así lo creo.

Xavier Floresví
Xavier Floresví
03.06.2022  ·  19:31

La Fiscalia del Gobierno más progressista de la historia no està d’acord amb una sentència i desobeeix un Tribunal Superior.
Ergo, estant dient (i duent a terme) que, si una sentència és injusta, el que cal és desobeir-la.
D’acord.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
03.06.2022  ·  20:09

Que la justícia fa política ja ho sabeu. Per tant ara només volen saber la resposta de la justícia europea. Segons sigui aquesta actuaran!. Com? Vés a saber.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes