Avinyó farà aquest diumenge la seva Fira dels Matiners. Els actes principals seran les representacions de caràcter històric, que mostraran les raons i què va passar al poble durant la Guerra dels Matiners. Durant la guerra, el 16 de novembre de 1848 es van enfrontar l’exèrcit isabelí amb un nombrós grup de partides carlines que s’havien concentrat a Avinyó. El resultat fou la derrota de la columna isabelina. El fet va tenir un gran ressò mediàtic i va provocar la destitució del Capità General de Catalunya. La fira no només recrea la batalla, també els fets previs a la guerra i posteriors, mostrant com es va viure el conflicte.

Al mateix temps, els carrers del centre, amb una ambientació pròpia de mitjans del segle XIX, s’omplen de parades de tota mena. En particular s’hi poden tastar els productes típics d’aquestes contrades: el vi Abadal i el porc Ral. El divendres anterior a la fira, se celebra un sopar de maridatge entre beguda i bèstia amb els carrers del poble ja guarnits.

Coneguda també com a Segona Guerra Carlina, la Guerra dels Matiners va tenir lloc entre els anys 1846 i 1849. A la greu crisi econòmica que patia la població a l’època, s’hi sumaren les mesures centralitzadores i de modernització del govern espanyol, conseqüència de la Primera Guerra Carlina. Això va provocar un progressiu malestar social que va esclatar en forma d’aixecaments populars i a Catalunya van desembocar en un conflicte armat. Aquests revoltats varen ser els matiners, una barreja de carlins, pagesos, obrers, republicans i progressistes.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]