Avançament editorial: ‘Un lloc en el temps’, de Quim Español

  • Tercera novel·la d’aquest autor, en la qual recula a la infantesa d’un nen de deu anys en un poble, a la postguerra

VilaWeb
L'autor, Quim Español.
Redacció
08.10.2022 - 21:40
Actualització: 08.10.2022 - 21:48

Aquesta setmana entrant arribarà a les llibreries la tercera novel·la de Quim Español, Un lloc en el temps. La seva vocació de novel·lista és recent. Es va obrir amb Francesca, el 2019, i va continuar amb El rai dels innocents, el 2020, totes dues publicades a Edicions de 1984. Però Español, arquitecte de professió, especialista en càlcul d’estructures, va començar com a poeta molt abans, guanyant el premi Carles Riba amb Ultralleugers, el 1994. Després va arribar L’arbre de la innocència (primer premi dels Jocs Florals 1998), 70 poemesNadir i altres nits (el poema principal del qual va ser portat al teatre) i Elegies. També és autor de l’assaig Entre tècnica i enigma. Mirades transversals sobre les arts. 

A Un lloc en el temps, Quim Español ens situa el protagonista a l’edat de deu anys en un poble rural, en plena postguerra. El vessant de poeta de l’autor li permet de reconstruir bellament un passat desaparegut, però on s’esdevé una trama obscura, en un temps de mortificadora dictadura i un món rural massa rigorós.

Llegiu un fragment de Un lloc en el temps, de Quim Español (Edicions de 1984).

Els editors d’Edicions de 1984 expliquen:

“En Quim Español, poeta, assagista i ara també novel·lista, ja ens té acostumats a una escriptura acuradíssima amb un llenguatge fresc i lliscant. En aquesta nova novel·la, Un lloc en el temps, concentra tot el que ha anat treballant aquests anys. Es tracta d’una narració plena de nostàlgia i d’inevitables comparacions amb el present. És un any de la vida d’un nen que en té deu en un poble, Mata, a prop de Banyoles. Una edat en què la consciència de les coses dels adults comença a neguitejar l’infant.

Les mitges paraules o les converses xiuxiuejades dels grans del poble esdevenen inquietants per als nois, i les enemistats sagnants i profundes que ha congriat la no tan llunyana guerra civil encara marquen el pas dels dies del petit poble. La mainada va aprenent de la vida i a estimar costums i paisatges.

Les descripcions de les diferents estacions amb tot el plegat de costums i tradicions del camp, els jocs dels infants també lligats al temps i a la terra s’envolten d’una emoció tan autèntica que apropa el lector als seus propis records. També la maldat i la crueltat apareixen mancades de subtileses als ulls dels nens encara sense explicacions que els asserenin. Una novel·la que parla d’un lloc en el qual tots hem estat una vegada.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any