L'escriptora Maria Escalas (fragment d'una fotografia de Jordi Bertran - CMYK).

Aquesta setmana arribarà a les llibreries Estimada Mirta, de Maria Escala (Palma, 1969), que publica l’editorial Amsterdam. Aquesta és la tercera novel·la de l’autora després de l’èxit d’Abans que el teu record torni cendra (2016) i Sara i els silencis (2018). A Estimada Mirta l’escriptora situa l’acció a Buenos Aires, en el si d’una nissaga de mallorquins establers a l’Argentina, que viuran la situació complexa i convulsa del país durant la segona meitat del segle XX.

Buenos Aires, 1947. En Francisco, que només té setze anys, desembarca del vaixell que l’ha dut fins al continent inabastable. Comença com a aprenent a la fàbrica del pròsper empresari don Gaspar, on no deixa passar l’oportunitat d’ascendir per facilitar l’establiment de la resta de la família a Buenos Aires. Però a l’Argentina tumultuosa de mitjan segle XX, els dolços privilegis de l’ascens social es paguen amb un alt cost que en Francisco no pot imaginar.

Llegiu el començament d’Estimada Mirta, de Maria Escalas (Amsterdam).

L’editora d’Amsterdam, Helena Guilera, explica de la novel·la i l’autora:

“Hi ha una literatura que vol entendre. Una literatura que s’arqueja i pren camins angulosos, tot mimetitzant la forma d’un interrogant. Estimada Mirta, la tercera novel·la de Maria Escalas, forma part d’aquesta narrativa que, tot acostant-se al seu objecte i travessant-lo des de diferents angles, cerca de comprendre’l.

De la història d’una família de mallorquins emigrada a la Buenos Aires tumultuosa de mitjan segle XX, marcada per una lluita política i social sagnant, se’n desprenen un seguit de preguntes que se’ns fan estranyament properes. Existeix realment una frontera invisible entre la vida privada i la pública? Podem tenir cura de la nostra família, a la vegada que ignorem l’agonia de la nostra societat? I a la inversa: qui obvia els sofriments dels éssers més propers, pot arribar a ser un bon ciutadà? És possible viure al marge del conflicte social i polític? Quines són les conseqüències de la indiferència, i quines les del fanatisme?

És clar que, quan llegim Estimada Mirta, no trobem les respostes a aquestes preguntes, només un compendi de possibilitats. Els diferents personatges que erren per aquestes pàgines prenen decisions oposades i contradictòries. El remordiment, l’orgull, el dolor i en última instància la mort, són algunes de les conseqüències dels seus actes: si s’equivoquen o l’encerten, resta a judici del lector.

Com diu Maria Escalas, aquesta és la història d’una família que podria ser la de tots, així com la d’un poble que, sense ser el nostre, també podria ser-ho. Potser així, mirant d’entendre l’altre, ens entendrem, una mica més, a nosaltres mateixos.”
Helena Guilera, editorial d’Amsterdam.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.