‘La tertúlia proscrita’

Autònoms decebuts, angoixats i emprenyats

  • «Sent ràbia i impotència, lluita contra l'angoixa i està molt emprenyat. A tot l'estat espanyol, el 18% de la població activa són autònoms»

Jordi Goula
22.03.2020 - 21:50
VilaWeb

Em poso a la pell d’una persona que té una botiga petita. Que sap que no és farà mai ric, però que en guanyarà per a viure justet. I ja en té prou. Ara es troba que li tanquen el negoci per decret i no té cap font d’ingressos. És conscient que d’aquí a una setmana serem a final de mes i caldrà fer pagaments, sobretot el lloguer i la quota de la seguretat social. Es va desesperar ahir al vespre quan el president Sánchez va dir que l’estat d’alarma duraria, de moment, dues setmanes més. Què pot fer? Se sent lligat de mans i peus i discriminat envers la resta de treballadors. Sent ràbia i impotència, lluita contra l’angoixa i està molt emprenyat. A tot l’estat espanyol, el 18% de la població activa són autònoms. Cada un és un cas, però com ell segur que n’hi ha molts.

Això ho viuen cada dia les associacions d’autònoms. Per això aquest matí, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha enviat una carta al president Sánchez en què li recorda que els autònoms estan asfixiats i que arran de l’allau de sol·licituds de la nova prestació que els han concedit (subsidi de desocupació durant un mes, o tant com duri el tancament), no hi ha temps perquè tots els demandants les vegin resoltes abans del 31 de març i que són molts que no tenen diners ni per a pagar la quota. En vista d’aquesta situació, demana que es condoni la quota de març a tots els autònoms, i això fa dies que ho reclama. Fins i tot ja n’havia calculat el cost. La supressió de les quotes del març i l’abril pujaria a 2.000 milions, un 1% dels 200.000 milions del pla d’ajuts.

Aquesta carta és la resposta d’una nota dura del Ministeri de Treball d’abans-d’ahir. ‘Tots els autònoms obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75% respecte de l’últim semestre, ja tenen dret de rebre la prestació que vam aprovar. Aquest ministeri desmenteix que el govern en prepari cap modificació.’ Cal dir que aquest és l’únic ajut estatal que s’ha donat als autònoms, a més del fet que si emmalalteixen pel coronavirus seran considerats baixa per malaltia comuna (i tindran el dret de rebre aquesta prestació) ‘quan preventivament el professional es trobi obligat a restar aïllat a casa, fins que no se certifiqui si hi ha malaltia o no.’

A Catalunya, el Departament de Treball ha establert un ajut, en forma de prestació econòmica, que pot arribar fins a dos mil euros, per als autònoms que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació, sempre que constin d’alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin de fonts d’ingressos alternatives. Aquest ajut compta amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i preveu de beneficiar uns 4.500 autònoms.

Bé, entenc perfectament la desesperació de milers i milers de persones i espero que Sánchez faci alguna cosa més per ajudar aquest col·lectiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any