Aurora del Alcázar: “Les associacions han donat a conèixer l’Asperger”

VilaWeb
Redacció
16.03.2018 - 06:00

Aurora del Alcázar és funcionària jubilada i mare d’un adult amb la Síndrome d’Asperger. Resideix a Vila-real (Castelló) i ha estat secretària de l’Associació Asperger durant 5 anys, a més de ser una de les seues fundadores. És també membre de la Plataforma per la Dependència del País Valencià.

Arnau Llop és un adult Asperger de 27 anys diagnosticat als 9 anys. Durant 5 anys, ha realitzat un programa de ràdio en l’Espai Jove de Vila-real, La Butaca, dirigit, produït i conduït per ell i un amic. Actualment, té un canal de youtube (potitoteuve) on parla de sèries i pel·lícules i on també intenta conscienciar sobre els problemes als quals s’enfronta una persona amb aquest trastorn. Ha impartit nombroses xerrades en associacions, universitats, col·legis i ràdios per sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat de la inclusió social de totes les persones amb aquesta problemàtica.

Què és la síndrome d’Asperger? 
Aurora del Alcázar: Els Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA) són un grup d’alteracions d’origen neurobiològic que afecten tot el desenvolupament de la persona i que estaran presents al llarg de la seua vida tot produint uns canvis qualitatius i quantitatius en el seu procés cognitiu que modificaran la seua manera d’estar i de relacionar-se amb el seu entorn. Parlem d’espectre perquè comprèn un grup de manifestacions clíniques que, encara que comparteixen un nucli comú, mostren una gran variabilitat de conductes i expressions. Dins les característiques comunes, trobem alteracions en les següents àrees: comunicació, interacció socia i patrons repetitius de comportament, interessos i/o activitats.

Per què es defineix com a síndrome i no com a malaltia? 

A. del A.: Una síndrome és un conjunt de símptomes d’origen desconegut, mentre que una malaltia és una alteració de la salut. Una síndrome no té curació, encara que sí que pot presentar millories amb suport, mentre que una malaltia, normalment, sí que en té.

Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any