L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació d’un cas de maltractaments al CIE. La sala ha admès el recurs d’apel·lació interposat pel denunciant i ordena ara que es reprengui la investigació, que s’havia arxivat durant la instrucció. Segons la interlocutòria, l’Audiència cita els tres policies implicats com a investigats i acorda la declaració testifical del denunciant, a qui se li haurà de fer un reconeixement per part d’un metge forense. La interlocutòria també constata “irregularitats” en la investigació policíaca i ordena que s’esclareixin.

Els fets es remunten a finals de 2019, quan l’intern del CIE va formular una queixa explicant que un funcionari de la policia espanyola l’havia fet caure per les escales, i que algú l’havia arrossegat pel tram següent d’escales. Aquella mateixa nit va intentar suïcidar-se, però no va poder per la intervenció d’alguns companys.

En la interlocutòria, els magistrats constaten que no hi ha imatges del moment inicial en què l’intern cau per les escales, però sí quan un funcionari l’arrossega per terra i apunten que no s’ha proporcionat cap explicació “raonable” sobre els motius pels quals les càmeres no capten el lloc on s’hauria produït l’agressió.

A part d’aquesta “irregularitat”, també exposen que els funcionaris del centre no van informar del suposat intent d’autolesió de l’intern i l’informe d’assistència tampoc no recull cap dany corporal, més enllà d’ansietat i dolor al maluc. “Tanmateix, és evident que va arribar a caure per les escales, fet que posa en dubte l’exhaustivitat del reconeixement”, recull la resolució de l’Audiència.

A més, el tribunal també qüestiona les raons per les quals no s’ha identificat els metges que van fer el reconeixement i es denuncia que en els informes assistencials únicament es faci referència a “Servei Mèdic CIE Barcelona”.

Per tot plegat, la sala acorda citar els tres policies com a investigats i sol·licita demanar còpies de les queixes presentades al CIE pel denunciant, un informe sobre les càmeres de gravació del centre, identificar els facultatius i, si n’hi ha, còpia de l’expedient intern fet pel centre o la policia espanyola.

En la resolució, l’Audiència reconeix que en un context “coercitiu”, com el que es troben les persones privades de llibertat, les possibilitats d’abús sempre són “latents” i afirma que les investigacions “efectives” davant de sospites de comissió de delictes són “un mecanisme indispensable”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.