L’Audiència espanyola arxiva una peça del cas del 3% que investigava ex-consellers de CDC

  • Tres anys després, el jutge conclou" No hi ha cap indici que acrediti un mecanisme d'aflorament de diner negre"

VilaWeb
ACN
08.06.2023 - 16:24
Actualització: 08.06.2023 - 18:05

El jutge de l’Audiència espanyola Santiago Pedraz ha acordat l’arxivament provisional de la peça separada del ‘cas 3%’ que investigava uns quants càrrecs de CDC com els ex-consellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau, Germà Gordó i també Daniel Osàcar i Andreu Viloca per donacions al partit amb la suposada finalitat de finançar il·lícitament la seva formació. Segons Pedraz, una vegada fetes totes les diligències no consta “cap indici que acrediti un mecanisme d’aflorament de diner negre”. El mateix jutge apunta que els investigats van afirmar que les donacions responien a aportacions extraordinàries que els havia demanat CDC en la seva condició de militants, una explicació que no ha quedat desvirtuada per cap de les actuacions.

Les actuacions de l’Audiència espanyola sobre aquesta peça separada comencen el 21 d’abril de 2020, quan el jutge José de la Mata va citar a declarar com a investigats diversos càrrecs de CDC acusats de cooperar en el blanqueig de comissions il·lícites pagades per empresaris.

Aleshores De la Mata considerava que hi havia indicis que les donacions d’aquests càrrecs durant els anys 2009 i 2010 responien a una “pla superior traçat pels jerarques del partit” per blanquejar diners procedents del 3%. Durant la instrucció l’Audiència espanyola ha examinat si existia cap sistema basat en la reversió en forma de diners en efectiu de les donacions que feien els càrrecs, de manera que els diners en efectius en poder de CDC i suposadament d’origen il·lícit passessin al circuit econòmic legal.

Ara el jutge Pedraz assenyala que una vegada s’han fet “totes les diligències sol·licitades”, entre les quals hi ha un informe de la Guàrdia Civil que va analitzar l’operativa d’ingressos en efectiu vinculats a donacions, aquestes no permeten concloure cap comportament il·lícit. Durant les seves compareixences davant la justícia, els investigats van declarar que havien fet les donacions en condició de militants i, en particular, d’acord amb el càrrec públic o de responsabilitat institucional que ostentaven, perquè el partit els ho havia demanat fruit dels problemes de tresoreria que patia.

Pedraz admet que no es pot afirmar que les donacions tinguessin com a objectiu la introducció al tràfic econòmic de diners procedent de cap fet il·lícit. “No hi ha base per afirmar que l’origen dels fons procedís de la trama del cas Palau, perquè no existeix cap diligència que ho acrediti”, afirma. A més, segons Pedraz, les donacions que van fer eren “transparents” i el Tribunal de Comptes disposava de tota la informació des de feia anys . El jutge assegura que l’últim informe de la Guàrdia Civil, datat el 28 d’abril del 2023, no aporta “cap dada” que permeti concloure que es van produir fets il·lícits. “Ni consta cap indici que acrediti u mecanisme d’aflorament de diner negre que fos aparentment lliurat amb caràcter previ a la realització de les actuacions per part dels investigats al partit CDC”, escriu, “com tampoc que els diners que s’haguessin pogut lliurar als militants tingués un origen il·lícit”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any