L’Audiència de Barcelona només ha recuperat dotze dels vint-i-tres milions d’euros desviats del Palau de la Música

  • Les famílies Millet i Montull han pagat 11,5 milions, però de moment no han pagat les multes

VilaWeb
Redacció
07.11.2022 - 15:47
Actualització: 07.11.2022 - 17:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència de Barcelona ha recuperat, de moment, uns dotze milions d’euros dels vint-i-tres que van desviar Fèlix Millet i Jordi Montull del Palau de la Música. No obstant això, cap dels dos no ha pagat la multa de 2,9 milions d’euros que els va confirmar el Tribunal Suprem espanyol l’abril del 2020. Entre les famílies Millet i Montull han pagat 11,5 milions dels 23 milions que deuen a l’Orfeó Català i el Palau. És a dir, el Consorci del Palau de la Música, la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l’Associació Orfeó Català ja han rebut més de dotze milions d’euros procedents de la recuperació patrimonial sobre els condemnats.

Durant els primers sis mesos d’ençà del moment de començar la fase d’execució de la sentència, el tribunal de la secció desena de l’Audiència va consignar més de nou milions d’euros. D’aleshores fins ara s’ha aconseguit, superades les tramitacions que s’han presentat, incrementar la recuperació en més de tres milions d’euros. Els perjudicats han rebut, en concepte de responsabilitat civil, més de la meitat de la quantitat fixada en sentència. Els condemnats han satisfet també a la Hisenda Pública, més de 160.000 euros.

De Fèlix Millet s’han recuperat més de sis milions d’euros; gairebé 1.600.000 euros de Jordi Montull, i gairebé 3 milions d’euros de Marta Vallès, esposa de Millet ja morta, i les seves filles, com a hereves d’aquesta, així com gairebé 800.000 euros de Gemma Montull.

Dels 12,2 milions d’euros de multes que va imposar l’Audiència de Barcelona a dotze acusats i que el Suprem va ratificar, només s’han pagat 223.000 euros. Millet no ha pagat ni un euro dels 4,1 milions de multa. Tampoc Jordi Montull ha pagat ni un euro dels 2,9 milions de multa. La seva filla, Gemma Montull, també deu els 2,6 milions de multa que li va imposar el Suprem. Daniel Osàcar, ex-tresorer de CDC condemnat a 2 milions de multa, n’ha pagat menys d’un 10%, uns 200.000 euros. Per la seva banda, Mercedes Mir, esposa de Montull, ja ha pagat 439.000 euros de responsabilitat civil, més els interessos, al consorci i a la Fundació del Palau.

El judici pel cas Palau de la Música es va fer en vista pública durant una cinquantena de sessions i l’Audiència de Barcelona va dictar sentència el gener de 2018 imposant penes des de 8 mesos a 9 anys i 8 mesos de presó. La sentència també condemnava per responsabilitats civils a abonar diferents quantitats econòmiques.

El tribunal continua la feina d’identificació i recuperació de béns dels condemnats per tal de progressar en la liquidació envers els diferents perjudicats. A més, un jutjat de Barcelona ha obert recentment una altra recerca a Millet i Montull per ocultar suposadament ingressos del lloguer dels seus immobles embargats per evitar indemnitzar al Palau els 23 milions espoliats.

Aquesta és la segona causa que s’obre als ex-responsables del Palau per intentar burlar presumptament la seva obligació d’indemnitzar el Palau de la Música: a Millet l’investiga un jutjat de Granollers (Vallès Oriental) per la desaparició de béns embargats a casa seva –entre més objectes, un piano de cua i uns ullals d’ivori– i Montull ja espera judici per haver ocultat els ingressos que cobrava pel lloguer d’una finca embargada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes