L’Audiència de Barcelona ha establert que no es pot arxivar cap causa sobre la violència policíaca durant el Primer d’Octubre a Barcelona sense haver investigat abans la intervenció que van ordenar els comandaments. Així ho ha ordenat en una resolució on ordena de reobrir la causa que investiga la violència a la Fundació Trinijove de Barcelona, que havia arxivat el jutjat d’instrucció número 7. El jutjat havia acordat de dividir totes les investigacions sobre violència policíaca a Barcelona en una causa per cada centre de votació, i després havia arxivat la de l’escola Trinitat Vella. Tanmateix, l’Audiència diu que, tot i compartir la idea de dividir les causes, no es poden arxivar sense esclarir si l’actuació que van ordenar els comandaments policíacs va ser l’adequat.

L’instructor ha de portar a terme ‘una completa investigació de l’esdevingut per a esbrinar si l’actuació policíaca es va limitar a complir estrictament allò que va ordenar pel Tribunal Superior de Justícia amb la mínima força indispensable o bé hi va haver una utilització desproporcionada de la violència, ja que en aquest cas, no estaria emparada pel compliment d’una ordre judicial’.

És per això que, segons diu, s’ha de fer una anàlisi conjunta i detallada, que permetrà de comprovar si hi va haver vulneració de drets fonamentals, i si es pot considerar un delicte. ‘No es pot, doncs, des de l’estricte punt de vista processal, acordar els sobreseïments de cadascuna de les peces separades, sinó que serà la peça principal on s’adoptarà algunes de les decisions previstes a l’article 779 de la Llei d’enjudiciament criminal’.

Ho ha anunciat el tinent batlle de Barcelona i candidat d’En Comú Podem a les eleccions espanyola Jaume Asens, que ha diu que en haver analitzat l’operatiu policíac han vist que totes les intervencions seguien un mateix patró: ‘buscar la màxima contundència per generar pànic entre els votants’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.