L’Audiència de Barcelona avala la violència policíaca de l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada

  • Diu que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser 'necessària' per poder entrar i requisar el material del referèndum. Tanmateix, reconeix que els manifestants no van tenir 'una actitud violenta'

VilaWeb
ACN
21.01.2019 - 23:06
Actualització: 22.01.2019 - 09:57

L’Audiència de Barcelona avala l”ús de la força’ de la Guàrdia Civil l’1-O a Sant Joan de Vilatorrada. En una interlocutòria, l’audiència considera que el cos policíac va complir amb els principis d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat. El cas ha arribat a l’audiència arran d’un recurs dels ferits per la brutalitat policíaca. El jutjat d’instrucció número 2 de Manresa, que investigava els fets, s’havia negat a practicar més proves per demostrar l’excés de violència.

Tanmateix, en la mateixa resolució que avala l’actuació de la Guàrdia Civil, l’audiència admet que els ciutadans en cap moment van tenir ‘una actitud violenta’ i que únicament es van mostrar ‘persistents’ en impedir la intervenció policíaca.

La interlocutòria, a la que ha tingut accés l’ACN, desestima la petició de noves proves. I de la mateixa manera que ja havia fet amb els recursos presentats pels ferits a Castellgalí, Callús i Fonollosa, avala l’ús de la força. Així, conclou que per intentar entrar a l’edifici per requisar el material del referèndum i impedir que se seguís votant ‘era necessari l’ús de la força / violència’ en cas que els ciutadans congregats ‘es mantinguessin en la seva actitud d’impedir que entrés la força publica’. I, afegeix, que la policia va complir amb els principis d”idoneïtat, necessitat i proporcionalitat’.

Contradictòriament, però, la mateixa interlocutòria, en narrar els fets, reconeix que els ciutadans ‘en cap moment van mostrar una actitud violenta’. Diu que quan es va començar l’actuació policíaca ‘la porta era oberta, però amb persones que impedien l’entrada’. Davant d’aquests fets, afegeix, ‘diversos agents van procedir a agafar i arrossegar a qui es trobava en primera fila per apartar-los. Durant aquesta acció algun agent va utilitzar la porra contra algun d’ells de forma puntual’, acció que no hauria continuat ‘per ordre d’un superior’. Va ser llavors, apunta, que la policia ‘en adonar-se que arrossegant a qui impedia l’entrada no podien complir amb la missió, van abandonar aquest accés’.

Lesions emparades
La interlocutòria considera que les cinc persones que van resultar ferides, entre elles el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, estan justificades i que l’ús de la força s’ajusta als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

Investigar els guàrdies civils
Es dóna el cas que el mateix tribunal sí que va acceptar el recurs presentat pels ferits a les resolucions de la magistrada del Jutjat d’Instrucció 2 de Manresa i va acordar citar com a investigats tres guàrdies civils que van actuar l’1-O a Fonollosa, i al cap de l’operatiu policial a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. En el primer dels casos per haver emmanillat sense motiu un veí de Fonollosa i, en el cas de Sant Joan, en considera que es va produir un ‘excés de l’actuació policial’. L’institut santjoanenc és l’única excepció. La mateixa Audiència va desestimar els recursos presentats a la resta de punts de votació del Bages i, com ha fet ara amb el cas de l’escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada, va avalar l’ús de la força de la Guàrdia Civil a Callús, Castellgalí i Fonollosa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any