Una vintena d’agrupacions de juristes han criticat públicament l”equidistància’ dels col·legis professionals de l’advocacia davant de la repressió de l’estat espanyol. Ho han fet en una conferència de premsa en la qual han presentat un manifest que denuncia ‘el silenci i l’actitud tèbia’ dels col·legis i del Consell de l’Advocacia de Catalunya ‘davant de tan greus atemptats als drets fonamentals’. El manifest censura la intervenció del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, en l’obertura de l’any judicial militar, quan va dir que els independentistes estan ‘encegats per la irracionalitat’, així com la ‘repressió i violència policial’ dels darrers dies.

El representant de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya Jordi Domingo ha recordat que els col·legis professionals, durant l’època franquista, ‘eren el referent social a què tothom s’adreçava per saber com actuar davant de la repressió’, mentre que ara ‘han esdevingut autèntiques gestores que els importa un rave la vulneració de drets fonamentals’. Així mateix, ha acusat la justícia espanyola de ‘fer el paper que li indica el poder executiu’. ‘No hi ha veritable separació de poders. La justícia ha caigut molt i molt baix a l’estat’, ha afegit.

El manifest presentat també exigeix l’alliberament dels independentistes detinguts el 23 de setembre, denuncia que als detinguts a les protestes contra la sentència se’ls vulnera els ‘drets fonamentals de reunió, manifestació i llibertat d’expressió’ i alça la veu contra les agressions a periodistes per part de cossos policials malgrat estar ‘degudament acreditats i visibilitzats’.

L’han subscrit la sectorial de juristes de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Drets, Juristes pels Drets Humans del Maresme, Advocats Voluntaris del Bages, Advocats Voluntaris 1 d’Octubre, Advocats d’Osona per la Defensa dels Drets Humans, Advocacia per la Democràcia, l’Associació Atenes, Juristes per les Llibertats, Més Drets Humans, Querellants per la República, Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, Voluntaris Dret Defensa de Girona, Compromesos, Juristes per la República i Democràcia i Justícia per Catalunya.

Llegiu ací el manifest:

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.