El funcionari que dijous va assassinar tres policies i una administrativa en una comissaria de París ‘s’hauria adherit a una visió radical de l’islam’ i tenia relació amb el salafisme –un moviment que en fa una interpretació molt dogmàtica– segons que va explicar ahir el fiscal antiterrorista Jean-François Ricard.

Les investigacions han descobert que l’assassí havia aprovat certs actes violents fets en nom d’aquesta religió, que havia rebutjat de continuar tenint certs contactes amb les dones i que havia justificat l’atemptat contra Charlie Hebdo el 2015, ha revelat el fiscal.

L’home, un informàtic que feia setze anys que treballava a la policia de París, s’havia convertit a l’islam el 2009. El matí de dijous va comprar dos ganivets de cuina i els va introduir a la comissaria sense que fossin detectats.

Vora la una de migdia, i en només set minuts, va atacar diversos companys abans no el va abatre un policia. Ricard ha explicat que l’anàlisi del seu telèfon ha revelat que aquell matí va intercanviar 33 missatges amb la seva dona, de temàtica religiosa, que acabaven amb la frase ‘Al·là és gran’ i ‘segueix el nostre estimat profeta Mahoma i estudia l’Alcorà’.

El ministre d’Interior francès, Christophe Castaner, ha admès avui que l’assassinat ha evidenciat errades en el seguiment de l’atacant, tot i deixar clar que el seu expedient no mencionava cap signe de radicalització. I ha lamentat que ningú no hagués alertat que el 2015 havia justificat en públic l’atac contra la revista satírica.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb