El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha celebrat la decisió de la fiscalia sueca d’arxivar la investigació oberta contra ell per un suposat delicte de violació l’any 2010. Des del balcó de l’ambaixada de l’Equador a Londres, on Assange està reclòs des de fa cinc anys per a evitar ser extradit a Suècia, el periodista ha celebrat la decisió. ‘Avui és una victòria important’ ha assegurat Assange, però ha afegit que no esborra els anys que ha passat arrestat i sense càrrecs. ‘No ho puc oblidar ni perdonar’, ha avisat. Tot i mostrar-se satisfet amb l’arxivament de la causa, ha afegit que encara queda molt camí per recórrer i que la guerra tot just ha començat.

La fiscal en cap de Suècia, Marianne Ny, ha matisat en una conferència de premsa que l’arxivament de la causa no pressuposa en cap cas la innocència d’Assange sinó que respon a la dificultat per dur a terme una investigació acurada. A més, ha afegit que si Assange torna a Suècia abans que el delicte expiri, l’agost del 2020, la causa es podrà reobrir.

El fundador de Wikileaks s’ha negat en diverses ocasions a tornar a Suècia perquè tem ser enviat després als Estats Units, on té un judici pendent per publicar informació classificada sobre els serveis secrets nord-americans a través de Wikileaks.
Assange va ser detingut per la policia britànica el desembre del 2010, i quan el Suprem en va demanar l’extradició a Suècia, l’any 2012, el periodista es va refugiar a l’ambaixada equatoriana a Londres.

De la seva banda, Scotland Yard ja ha advertit que detindrà Assange tan bon punt abandoni l’edifici, ja que té oberta una causa per no comparèixer davant d’un tribunal britànic l’any 2012. En un comunicat, ha admès que ara la situació ha canviat però que Assange continua tenint una causa oberta, tot i que menys greu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]