18.11.2024 - 18:46
|
Actualització: 18.11.2024 - 22:49
L’ase català ha esdevingut una de les races oficialment autentificades a l’estat francès, la novena que es reconeix. Aquesta fita es va assolir gràcies a l’esforç de Delhpine Danat, en una lluita que s’ha prologat durant deu anys. Es considera un avenç imprescindible per provar aquesta raça, que es troba en perill d’extinció. Solament queden uns pocs centenars en el món.
Danat és la darrera criadora d’ases catalans de Catalunya Nord, de la granja l’Asinerie Kuleni, a Pontellà (Rosselló) i va lluitar tota sola per a aconseguir el reconeixement, amb el blocatge d’algunes administracions. Gràcies a la mobilització al Principat; “Molts es van burlar de mi o em van donar l’esquena”, explicava.
Va ser la Generalitat de Catalunya, que va pressionar el ministeri d’Agricultura espanyol per a aquest reconeixement, que el 5 de setembre va haver d’acceptar el francès pel fet de ser reconeguda com una raça a escala europea. Ara, el Ministeri d’Agricultura francès i l’Institut Francès d’Equitació, tenen l’obligació d’incloure en aquest ruc les paraules raça d’ase català i no poden ja posar etiquetes com “ase del Pirineu”.
El reconeixement es preveu que hi tingui un pacte econòmic, i hi pugui haver nous criadors amb el suport de l’estat francès, alhora que Danat considera que l’ase català pot ser útil per salvar l’agricultura, perquè és l’únic capaç de treballar en les zones més altes, molt pronunciades. Danat col·labora amb Joan Gasso, criador del municipi d’Olvan (Berguedà), per a mantenir la raça amb intercanvis genètics. Al mateix temps, podria ser un atractiu turístic. En declaracions a France 3, Danat explicava que sense cap mena de suport ni publicitat rep cada any uns dos mil cinc-cents visitants a la seva granja.