Armengol anuncia un pla anticrisi per al 80% dels illencs

Al debat de política general, la presidenta del govern ha presentat un "escut social" amb vint-i-cinc mesures contra la inflació

VilaWeb
Francina Armengol aplaudida pel grup socialista i pel vice-president Yllanes en acabar el discurs. Fotografia: EFE / Cati Cladera
Redacció
04.10.2022 - 13:36
Actualització: 05.10.2022 - 23:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Govern de les Illes Balears mobilitzarà dos-cents milions d’euros per a apaivagar els efectes de la inflació sobre les classes mitjanes i treballadores. En concret sobre les famílies que en conjunt no depassen dels 52.800 euros d’ingressos o els 33.000 de renda individual.

La presidenta Francina Armengol ha dedicat bona part del darrer discurs de política general de la legislatura a detallar-lo, mentre anava contraposant les polítiques del pacte de progrés a les que, en la seva terminologia, la dreta va fer en temps de crisi i ara torna a postular.

Armengol ha dit que les Illes són el territori de l’estat espanyol que s’han recuperat més aviat i amb més força de la crisi de la covid, però ha reconegut que tot això se’n pot anar en orris l’hivern vinent. A la vegada que anunciava ajuts per al 80% de la població de les Illes, també ha garantit que les fortunes de més de 700.000 euros continuaran pagant l’impost de patrimoni.

Els fixes-discontinus, els estudiants i les famílies

Una de les mesures anunciades per la presidenta Armengol és el de l’ajuda als treballadors anomenats fixes-discontinus, la gran majoria dels que es dediquen al turisme. Són 140.000 persones que en temporada baixa cobren un subsidi, que enguany s’apujarà entre 300 i 600 euros segons quina sigui la seva situació.

També ha augmentat mesures per a tota la població en procés de formació. Des de les esoletes a la universitat. En concret, l’augment de les beques en tots els àmbits, amb un suport especial per als estudiants que han d’eixir de la seva illa per a anar a la universitat, el retorn de l’import de les matrícules, i desgravacions en la compra de llibres, en les activitats extraescolars, en el transport, etc.

Per a fer front a l’augment del preu de l’energia, Armengol ha anunciat que el govern lliurarà dos pagaments de l’anomenat bo social tèrmic per un valor que oscil·larà entre els 82 i els 206 euros. Això beneficiarà més de nou mil famílies de les Illes.

Entre més mesures, Armengol ha anunciat bons per a fer front a l’augment dels interessos hipotecaris i subvencions per als autònoms que vulguin començar o ampliar un negoci.

Mesures contra la massifiació

Al seu discurs, Armengol també ha fet referències molt lleus a la massificació turística i ha posat les Illes com a exemple de sostenibilitat, o com a pionera amb lleis com la de residus o la posidònia. Una de les mesures que ha anunciat ha estat la de dedicar deu milions d’euros per la compra d’establiments turístics de baixa categoria i locals de turisme d’excessos per a donar-ne de baixa les places i reduir-ne l’oferta. També es destinaran diners públics a la compra de terrenys a Eivissa i Menorca per a preservar-los de la urbanització.

Al llarg de la seva intervenció, la presidenta del govern ha fet referència al desblocatge del REB que avui mateix ha d’aprovar el consell de ministres espanyol i a les taxes de desocupació que s’acabaven de fer públiques i que continuen amb baixant.

Satisfacció entre els socis, crítiques de l’oposicó

Quant a les reaccions al discurs de la presidenta, els seus socis de govern de Més per Mallorca han trobat a faltar una aposta decidida per la política lingüística i en l’aprofundiment de les relacions entre les Illes i l’estat. Més ha volgut remarcar el seu paper central en el govern. “Aquest escut social tan ample du la signatura de la consellera Fina Santiago“, ha dit el portaveu de la formació, Josep Ferrà.

Josep Castells, de Més per Menorca, ha valorat que la intervenció de la presidenta Armengol ha estat, sense cap fissura, d’esquerres. “Ha fet el discurs més d’esquerra que hem escoltat en els darrers set anys”. Castells també se n’ha atribuït una part del contingut. “Som l’únic grup que fem oposició des de l’esquerra i hem contribuït a generar aquest discurs per part de la presidenta”.

Ciutadans ha retret a la presidenta que la seva intervenció ha oscil·lat entre un acte electoral i un discurs d’investidura farcit amb mil anuncis. El Pi ha lamentat que la filosofia del govern sigui el d’una economia subvencionada sense una aposta clara per als emprenedors. El PP ha anat més enllà i ha criticat que Armengol buidi les butxaques dels ciutadans per a comprar el vot de les eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes