Aragonès reclama la dimissió de Robles per l’espionatge

  • Emplaça Sánchez a cessar la ministra de Defensa si no dimiteix

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
27.04.2022 - 12:30

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat directament la ministra de Defensa, Margarita Robles, com a responsable de l’espionatge amb Pegasus i ha demanat que n’assumeixi les conseqüències polítiques. Durant la sessió de control al Parlament de Catalunya, Aragonès ha defensat que les declaracions de la ministra, que ha assumit l’espionatge per a actuar contra l’independentisme en una intervenció al congrés espanyol, són “extremadament greus” i la incapaciten políticament per a continuar en el càrrec. Segons Aragonès, Robles havia de saber que s’espiava com a mínim una seixantena d’independentistes perquè el CNI estava sota la seva responsabilitat. I sosté que “ha d’assumir responsabilitats” tant si n’estava informada com si no: “Si no ho sabia, per incompetent. I si ho sabia, per actuar vulnerant els principis democràtics més bàsics”. Aragonès ha posat un nom, d’aquesta manera, a les peticions inconcretes de dimissions que fins ara havia fet el govern. Aquest és un moviment polític que, al seu criteri, hauria de fer la mateixa Robles i, si calgués, el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, que li va atorgar la confiança per a gestionar la cartera de Defensa.

Aragonès també ha reclamat al govern espanyol que desclassifiqui la informació sobre qui va encarregar l’espionatge. La Generalitat també va aprovar ahir sol·licitar al consell de ministres l’accés als contractes que el CNI hagi pogut signar amb NSO o altres empreses que ofereixin serveis d’espionatge similars a Pegasus. En un moment el que el govern ha restringit les relacions amb l’executiu espanyol a les mínimes imprescindibles fins que s’aclareixin els fets i es reclamin responsabilitats pel Catalangate, Aragonès no ha aclarit si ERC donarà suport dijous al decret de Sánchez per fer front a la crisi d’Ucraïna. El líder del PSC, Salvador Illa, li ha demanat que no barregi àmbits i no caigui en una política “obstruccionista i de bloqueig”. “Som prou bons per votar a favor de votar iniciatives del govern espanyols i prou dolents per a ser espiats?”, li ha respost Aragonès. Illa, de fet, ha defensat Robles, a qui coneix en tant que ex-ministre de Sanitat. “Sé del seu compromís inequívoc amb l’estat de dret”, ha dit. Però això no ha convençut Aragonès: “Ja triguen a haver-hi dimissions”, li ha etzibat.

ERC continua rebent pressions per les dues bandes. Si els socialistes i els comuns li han demanat que garanteixi a Sánchez l’aprovació del decret, malgrat l’espionatge, JxCat i la CUP continuen emplaçant Aragonès a trencar-hi definitivament. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha insistit que “no es pot continuar donant suport al govern de l’estat”. La CUP considera que el PSOE i, per extensió, el PSC, no són socis fiables. Un cop s’ha demostrat que la taula de diàleg era un “miratge”, segons els anticapitalistes, han de moure fitxa: “No poden continuar amb els Jocs Olímpics, el Hard Rock i fer com qui dia passa any empeny”, li ha retret Eulàlia Reguant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any