Margarita Robles justifica el Catalangate: “Què ha de fer l’estat quan es declara la independència?”

  • La ministra de Defensa espanyola respon a Mireia Vehí que l'estat s'ha de defensar · Ha estat en una sessió de control tensa al congrés

VilaWeb
Redacció
27.04.2022 - 10:29
Actualització: 29.04.2022 - 12:27

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha justificat avui el Catalangate, l’espionatge en massa contra l’independentisme, destapat la setmana passada per Citizen Lab, en què es van espiar durant anys dirigents polítics i membres de la societat civil vinculats a l’independentisme. En la sessió de control al congrés espanyol, la ministra ha respost a les preguntes de diversos grups parlamentaris sobre l’escàndol. En una resposta a la diputada de la CUP Mireia Vehí, Robles ha acabat justificant l’espionatge. “Ja comenceu amb la cantarella de seixanta-no-sé-quantes persones investigades, espiades; és molt fàcil fer-ho, no teniu cap material probatori. Però, ja que us esquinceu les vestidures, us demano: què ha de fer un estat, un govern, quan algú vulnera la constitució, quan algú declara la independència, quan algú talla les vies públiques, fa desordres públics, quan algú té relacions amb dirigents polítics d’un país que envaeix Ucraïna. D’això no n’heu dit res. […] Ara us va molt bé presentar-vos com a víctimes, però no us he vist mai defensar els principis bàsics de l’estat de dret i els drets de tots els ciutadans. Tranquil·litzeu-vos.”

Vehí li havia demanat com es podia justificar aquest espionatge en massa. “Com justifiqueu que un jutge autoritzi més de seixanta escoltes individualitzades, dirigents polítics, personalitats destacades de l’independentisme, advocats i periodistes? Sabeu quina és l’única justificació que ens ve al cap? Que quan es tracta de preservar la unitat d’Espanya i contra l’independentisme tot s’hi val.”

Robles ha fet unes intervencions, com aquesta, més dures que no la que havia fet minuts abans el president espanyol, Pedro Sánchez, que havia parlat per primera vegada de l’escàndol, vuit dies després d’haver-se fet públic. Sánchez s’ha espolsat tota responsabilitat en l’espionatge, ha dit que era un gran pas haver dit que es constituiria la comissió de secrets oficials del congrés (que es fa a porta tancada i en què és prohibit de difondre allò que s’hi diu) i que el Defensor del Poble s’ho miraria, i ha defensat el CNI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any