“No hem sabut construir una estratègia amb el respecte que es mereix la ciutadania. Lliçó apresa.” Així s’ha pronunciat el vice-president del govern, Pere Aragonès, l’endemà de la crisi entre JxCat i ERC per les filtracions sobre els esborranys del govern per al desconfinament. Aragonès i la consellera Meritxell Budó han manifestat la pau interna presentant el pla de manera conjunta en conferència de premsa.

Aragonès ha celebrat que, després de “debats difícils i complexos”, ja tinguessin una “estratègia compartida” per als mesos vinents. Ha dit que mantenia la confiança en tots els membres del govern, que no sabia qui havia filtrat el pla i que, si ho sabés, li exigiria “totes les responsabilitats”. Ha afegit que calia ser “extremadament humil” i fer “l’autocrítica necessària”.

Aragonès ha explicat que el govern treballava conjuntament i ha parlat de “conciliació difícil” pels diversos interessos “legítims” que hi ha entre “salvar vides i els sectors que veuen afectada la seva activitat”. “És lògic que hi hagi debat, i que hàgim de reflexionar i contraposar idees”, ha raonat Aragonès, que ha insistit: “La contraposició d’idees ha de ser en el si del govern i no s’ha de traslladar als mitjans”. “Acceptem la responsabilitat per a corregir el que calgui corregir”, ha continuat.

“Els problemes de cada conseller són els meus problemes”, ha repetit, convençut que “els governs només s’entenen si treballen col·lectivament”. En aquest sentit, ha garantit que l’executiu s’havia “conjurat” a “continuar treballant i a fer-ho millor”. “És moment de superar el que poden ser visions de partit i centrar-nos en les necessitats de superar els efectes de la covid-19”, ha insistit.

Aragonès també ha matisat la crida que va fer dimecres als periodistes a la sessió de control al parlament, quan els va demanar que fossin “responsables” i no publiquessin documents filtrats fins que no estiguessin completats i no fossin definitius. Ha reconegut que “probablement” no es va expressar amb “el rigor necessari”. I ha dit que apel·lava a qui tenia responsabilitats: “Som nosaltres els encarregats que els esborranys no es traslladin públicament fins que no estiguin tancats. Si no, generem confusió a la ciutadania.” Ha dit que demostrava respecte a la ciutadania perquè en aquests moments necessitava “tota la claredat”. Finalment, ha advertit que “sempre” hi havia petició d’assumpció de responsabilitats per filtrar documents i que en cas de qualsevol futura filtració, “que no n’hi haurà d’haver, s’hauria d’assumir responsabilitats si es constata que algú en té”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.