El govern d’Aragó i l’Ajuntament de Vilanova de Sixena han presentat al Tribunal Constitucional espanyol recursos d’empara contra les resolucions judicials dictades pel jutjat de primera instància número 2 d’Osca que ha paralitzat en dues ocasions el trasllat provisional de les pintures murals de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Segons el lletrat que defensa l’ajuntament del municipi aragonès, Jorge Español, és ‘inexplicable’ que en la sentència que va ordenar el trasllat de les pintures s’apuntés que aquestes no podrien patir danys si aquest trasllat es portés a terme, i que ara la jutgessa s’agafi al fet d’aturar-lo al·legant precisament que hi podrien haver danys, sense concretar quins. Español també recalca que si les pintures patissin algun tipus de dany, el perjudicat no seria el MNAC sinó les monges ‘propietàries que estan d’acord amb l’execució provisional de la sentència i no s’hi oposen’.

El jutjat 2 d’Osca va ordenar al MNAC, en una primera sentència, el juliol de 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, la sala capitular del Monestir de Santa Maria de Sixena. Una decisió que el govern i el museu van qualificar de ‘despropòsit’. Diversos estudis científics van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en un recurs presentat per la Generalitat. Mentre es resol aquest recurs, des de l’Aragó es va demanar que s’ordenés el trasllat provisional de les pintures. El jutjat de primera instància número 2 d’Osca va paralitzar al gener d’aquest any l’execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular i després que Aragó presentés un incident de nul·litat sobre aquesta decisió, ho va tornar a fer el passat 3 de maig.

La titular del jutjat ha al·legat en les dos ocasions que s’ha pronunciat la ‘fragilitat’ dels frescos romànics davant del risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l’Aragó. I més tenint en compte que, si la sentència del juliol de 2016, recorreguda per la Generalitat, finalment acaba donant la raó a Catalunya, les pintures que l’Aragó demana traslladar provisionalment a Sixena, mentre s’emet una sentència definitiva, haurien de tornar a ser traslladades al MNAC i per tant patirien dos trasllats que la jutgessa pretén evitar. Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l’any 1940 i, des de 1960 estan exposades al públic com una de les gran obres mestres de la col·lecció del museu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]