El govern d’Aragó i l’Ajuntament de Vilanova de Sixena han presentat al Tribunal Constitucional espanyol recursos d’empara contra les resolucions judicials dictades pel jutjat de primera instància número 2 d’Osca que ha paralitzat en dues ocasions el trasllat provisional de les pintures murals de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Segons el lletrat que defensa l’ajuntament del municipi aragonès, Jorge Español, és ‘inexplicable’ que en la sentència que va ordenar el trasllat de les pintures s’apuntés que aquestes no podrien patir danys si aquest trasllat es portés a terme, i que ara la jutgessa s’agafi al fet d’aturar-lo al·legant precisament que hi podrien haver danys, sense concretar quins. Español també recalca que si les pintures patissin algun tipus de dany, el perjudicat no seria el MNAC sinó les monges ‘propietàries que estan d’acord amb l’execució provisional de la sentència i no s’hi oposen’.

El jutjat 2 d’Osca va ordenar al MNAC, en una primera sentència, el juliol de 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, la sala capitular del Monestir de Santa Maria de Sixena. Una decisió que el govern i el museu van qualificar de ‘despropòsit’. Diversos estudis científics van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en un recurs presentat per la Generalitat. Mentre es resol aquest recurs, des de l’Aragó es va demanar que s’ordenés el trasllat provisional de les pintures. El jutjat de primera instància número 2 d’Osca va paralitzar al gener d’aquest any l’execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular i després que Aragó presentés un incident de nul·litat sobre aquesta decisió, ho va tornar a fer el passat 3 de maig.

La titular del jutjat ha al·legat en les dos ocasions que s’ha pronunciat la ‘fragilitat’ dels frescos romànics davant del risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l’Aragó. I més tenint en compte que, si la sentència del juliol de 2016, recorreguda per la Generalitat, finalment acaba donant la raó a Catalunya, les pintures que l’Aragó demana traslladar provisionalment a Sixena, mentre s’emet una sentència definitiva, haurien de tornar a ser traslladades al MNAC i per tant patirien dos trasllats que la jutgessa pretén evitar. Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l’any 1940 i, des de 1960 estan exposades al públic com una de les gran obres mestres de la col·lecció del museu.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb