Aquest dissabte tots tenim una cita (o dues) a Barcelona

  • "La llengua torna a ser l'epicentre del conflicte nacional i, per tant, defensar la llengua catalana avui és, també, defensar que hi ha un conflicte viu i conjurar-nos a guanyar-lo"

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

O tres. Perquè les convocatòries de demà es multipliquen. Hi ha la convocatòria de Som Escola en defensa de la immersió, a la qual s’ajunta la de l’Assemblea Nacional Catalana, que hi coincideix però marca diferències. Hi ha, evidentment, el concert de Lluís Llach al Palau Sant Jordi a favor de Debat Constituent, pel qual ja s’han venut la gran majoria de localitats, si bé no totes. I hi ha la marxa de torxes contra la repressió que es va convertint en una cita anual de recordatori i compromís amb tots els qui pateixen en la seua pell les conseqüències de defensar el país.

Hi ha, per tant, on triar i decidir, de sobres. En formats, en models i en prioritats. Alguns anirem a totes les que podrem, bàsicament condicionats només pels imperatius purament físics (desplaçament, horaris coincidents, etc.) Però que cadascú faça com vulga i que vaja allà on se senta més còmode i s’expresse com li parega millor, sense retallar en cap cas ni els seus sentiments ni els seus anhels. Ara, per damunt de tot, cal que aquest dissabte siga un nou dia de mobilitzacions d’èxit, com tants n’hi ha hagut ja –ahir mateix, a càrrec dels estudiants–, i com presumiblement tants n’hi haurà d’haver encara, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

En definitiva, importa ser-hi. I alçar la veu. I defensar-nos col·lectivament. L’agressió contra la immersió lingüística, d’una manera molt especial, representa un tomb delicat en la vida dels Països Catalans que no podem deixar passar per alt. I aquesta és la raó per la qual som necessaris al carrer. Per més decebuts que estiguem amb la resposta tèbia, massa tèbia, de les institucions. Per menys ganes que tinguem de caminar al costat de segons qui. Tot això, en realitat, és secundari ara. Perquè per damunt de totes les diferències que puguem tenir nosaltres, i jo he expressat amb claredat les meues cada dia, hi ha la llengua, que és la base del país i allò que el sosté, hi ha la cohesió social que volen trencar des d’Espanya amenaçant la convivència i hi ha el convenciment que el conflicte entre el nostre país i l’estat espanyol ni s’ha acabat, ni s’ha desinflat, ni ha esdevingut secundari.

Aquests dies, hem vist coses molt grosses, que irriten molt. Als parlaments, a les televisions i els mitjans espanyols, als papers publicats, a les parets de l’escola de Canet, una miqueta per tot. Hi ha hagut declaracions, afirmacions i actituds que expressen un odi dantesc, irrefrenable, contra la llengua catalana, contra la nostra pròpia existència nacional.

I per això, segurament tothom mesurarà el que passe demà a Barcelona com una reacció directa a aquest atac descontrolat del nacionalisme espanyol. En part serà així, no ho negaré jo ara, i és lògic. Tots tenim ganes de replicar des del carrer tanta barrabassada irracional. Però no perdem pas de vista que hi ha més en joc, molt més. La llengua torna a ser l’epicentre del conflicte nacional i, per tant, defensar la llengua catalana avui és defensar, també, que hi ha un conflicte viu i conjurar-nos a guanyar-lo. Amb les accions de cada dia que cadascú per separat puga fer. Però quan toca, i dissabte toca, tots junts al carrer. No necessàriament units, en absolut conformes entre nosaltres, però junts. Com un sol poble.

 

VilaWeb us necessita. Feu-vos-en subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.12.2021  ·  22:24

Al final, som nosaltres, qui ens hem de fer responsables de defensar la nostra llengua, el nostre país i la nostra cultura. És evident que els triats que ocupen les institucions tenen altres prioritats, però nosaltres no ens podem amagar darrere de cap excusa. A més a més, la pràctica totalitat de les manifestacions o actes, segur que són divertides.

Joan Mollà
Joan Mollà
16.12.2021  ·  23:12

Ells ens odien i fomenten aquest odi per tots els seus mitjans, perquè som diferents. No ens consideren espanyols. Volen assimilar-nos. Adoren la unitat i la uniformitat. I la diversitat l’entenen com un caos. Mentalitat imperial.
Nosaltres no els odiem. Simplement ens agrada ser com som, fer la nostra i que tothom ho faci. Vivim la diferència com una riquesa, no com un problema. Mentalitat pactista i negociadora des de sempre.
Però, davant d’ells, la nostra és una postura de feblesa: no hi ha equilibri entre un conqueridor i un negociador.
En tot l’anterior, s’ha d’entendre el “ells” i el “nosaltres” no com referit a tota la població, però sí als corrents majoritaris i a les classes dirigents.
El que fa més ràbia és que els seus altaveus mediàtics, polítics, socials i jurídics inverteixen els papers com en un negatiu fotogràfic: nosaltres els odiem i ells són els justos, els salvadors de la humanitat, allò de la “unidad de destino en lo universal” Per ells el rellotge de la història segueix aturat des de fa segles…

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.12.2021  ·  23:40

Desanimen la gent perquè només els enganats, els endollats i els qui cobren vagin a les manifestacions …. si ens desanimam els traïdors hauran guanyat la partida … demà (o avui segons quan ho llegireu) hi hem de ser…
Cal anar dissabte dia 18 a les manifestacions per la llengua (de Som escola i/o altres) … però cal anar-hi reivindicativament, acusant d’incompliment els suposadament “nostres” i disposats a ocupar l’accés al Parlament i/o la plaça de Sant Jaume, fins que els esmentats…obeeixin el mandat del poble del primer d’octubre del 2017 (reblat el 21 D i tornat a reblar el 14 F del 2021), o convoquin eleccions per poder-los engegar de les seues menjadores.I anar-hi amb eslogans semblants a aquests:
1)HAVER OBEIT EL POBLE HAURIA SALVAT LA LLENGUA: INDEPENDÈNCIA //
2)Recordau el 17 A: no salvarem el català dins un estat anticatalà//
3)INDEPENDÈNCIA JA, QUI NO SIA PROU VALENT QUE ES RETIRI DE POLÍTIC //
4)Ni espoli econòmic, ni espoli lingüístic, ni imams de Ripoll: INDEPENDÈNCIA //
5)NI JOCS D’HIVERN, NI AMNISTIA: INDEPENDÈNCIA //
6)Sense independència no hi ha ni llengua, ni economia, ni poble,ni futur…
I altres de semblants
Mantinguem la il·lusió, els ànims i el combat.(“Qui ha sentit la llibertat té més forces per viure”)

Josep Jallé
Josep Jallé
16.12.2021  ·  23:47

Avui, arreu, ens trobarem al carrer on s’ha donat, sempre, els passos per anar endavant, amb solidaritats i germanors. Fins ara. Salut!.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
17.12.2021  ·  01:11

Aquest dissabte hi ha 4 convocatòries a Barcelona. La 4a, com ja fa alguns dissabtes: CONTRA EL PASSAPORT SANITARI, a les 6 de la tarda a la Plaça Universitat

A més a més de les que hi ha a altres ciutats dels PC i arreu del món, com cada dissabte des de fa setmanes. Moltes d’elles molt multitudinàries.

El passaport covid és:

–un atemptat contra els nostres drets més bàsics de lliure circulació i reunió.
–una mesura ineficaç i sense cap congruència sanitària perquè les persones vacunades contagien igual i tenen la mateixa càrrega viral que les no vacunades.
–un xantatge pur i dur. No s’obliga, perquè és un experiment amb teràpia gènica, però es força indirectament a la vacunació
–un crim contra la població infantil i juvenil des del moment que ha quedat clar, com ho va manifestar l’Institut Paul Ehrlich, Autoridat Federal d Alemanya x l’avaluació de vacunes i biomedicines, en un estudi de seguretat al mes de setembre on diu q, si es fa un càlcul mensual, els efectes nocius x vacunació covid en criatures és 5,3 vegades més gran que els que pot causar el covid.

No passo enllaços perquè el sistema bloqueja els missatges que en porten massa (o això diuen). Només aquest de la Bea Talegón sobre Robert Wallace Malone, viròleg i immunòleg nord-americà. Pioner en la tecnologia de l’ARNm (en la qual es basen aquestes mal dites vacunes), els productes farmacèutics i la recerca de reutilització de fàrmacs. Font Viquipèdia

https://diario16.com/el-doctor-robert-malon-pionero-en-el-desarrollo-del-arnmensajero-lanza-un-comunicado-para-las-familias-ante-la-vacunacion-de-los-menores-alertando-de-sus-graves-riesgos/

Joan López
Joan López
17.12.2021  ·  05:16

Per fì sortirem al carrer,i això est l’important, tots junts en defensa del català i de Catalunya. Aturem la màquina dels retrets 2 dias i fem pinya.
Endavant Catalans !!!

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
17.12.2021  ·  05:51

Jo també crec que cal anar-hi, i seré a totes dues coses. Més que res perquè l’absència serà interpretada, com sempre, com a desinterès, si bé una manifestació i un concert multitudinari seran ignorats.

Una manifestació a Paris, de 400000 persones seria considerada una gernació i un toc d’atenció al govern. I se’n farien ressò tots els mitjans internacionals i nacionals francesos. Una manifestació de la mateixa quantia a Catalunya, sigui pel que sigui, amb una població 10 cops més petita, no mereix ni un tres línies a cap mitjà espanyol o estranger si no és per ser considerada- especialment als de Madrid- de fracàs o de quatre gats. Per tant és clar el cas que ens faran en cas que sigui- com espero i desitjo- un èxit: ja veureu com el diumenge no sortirà a cap mitjà castellà ni internacional més enllà d’una breu referència com a notícia anecdòtica, en el millor dels casos. Pels mitjans espanyols de referència a més, segur que si de cas diuen alguna cosa es considerarà com si fos el congrés de l’NSAPD a Nïurenberg o barbaritats semblants (la marxa de torxes els pot donar molt joc), i els mitjans del règim a Catalunya, tipus Vanguardia, Periódico o Ara, ho relativitzaran totalment tot. En particular del concert de Lluís Llach, ja veureu com les càmares, les fotos i les cròniques no se centraran en els 2/3 plens sinó en el 1/3 buit. Si és que ja ho hem viscut tot abans.

Per tant, i no em cansaré de dir-ho, calen coses molt més contundents i continuades en el temps que una manifestació colorista amb tots agafats de les mans. Desobediència civil, lideratges forts, bloquejos tipus tsunami, si cal, activisme social i lingüístic, empoderament… el que vulgueu, però coses que no puguin ignorar. Si durant 5 anys manifestacions multitudinàries no varen fer ni pessigolles al govern espanyol, ni a la UE, ni varen merèixer cap mena d’interès, durant 2 dies l’aeroport bloquejat i la plaça Urquinaona que no podien controlar ni els mossos ni la policia nacional, malgrat semblar un regiment de robocops, varen donar la volta al món. Que cadascú en tregui conclusions. Recordem sempre que per Espanya, per caràcter nacional, negociació és feblesa i a acord és rendició. I que si et rendeixes no hi ha rendició honorable, com estem veient dia a dia: per ells rendir-se significa que no ets digne ni “els tens ben posats” i per tant no n’hi ha prou amb perdre, que t’han d’humiliar. Per això no hi ha sentiment antibasc, malgrat la violència real a Euskadi durant anys, i en canvi no ens poden veure. O heu vist gaires titulars de mitjans espanyols o a l’inefable Casado titllar de nazis els pares que vulguin portar els seus fills a una ikastola ?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.12.2021  ·  06:13

Sí és important sortir al carrer.Però sortir a demanar la llengua? No voliem un estat lliure? Ara ens quedem reclosos però demanant parlar en català? És això? De veritat acceptem l´objectiu ridícul d´erc? I estic amb la Lola, sortir a exigir que ens deixin viure en pau , ja n´hi ha prou de virus terrible!

Manel Alaió
Manel Alaió
17.12.2021  ·  06:16

Demà sortirem al carrer, ens farem visibles com a poble que és viu. Passat demà hem de seguir fent-nos visibles mitjançant la llengua catalana, parlant-la a tot arreu, sempre i sense excepció, sense excepció.
Manel

Carme Garcia
Carme Garcia
17.12.2021  ·  07:16

Si, sap greu sortir perquè no et facin cas aquesta colla de polítics apoltronats, que només tenen consignes per dir, cada cop les paraules són menys importants ja que tots pronuncien les mateixes, i al final t’agafen ganes de enjagar-los a tots.
JO ANIRË A LA MANIFESTACIÖ perquè vull que el que he lluitat per el meu idioma a la meva vida, i he hagut d’escoltar no guany la partida.
També demano a la gent que parli només en català a TOTHOM i els polítics al Congreso no parlin rés més que el seu idioma , que per sinó o saben es el CATALÂ.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
17.12.2021  ·  08:06

Veure ahir l’escolanet fer-se el milhomes va ser penòs i fastigós. No té cap credibilitat ni té vergonya de mentir sabent que menteix. Aprofita totes les ocasions per sortir a palestra. A TV3, la seva. Fa pudor. Catalunya no és mereix aquesta trepa de traïdors. Bon dia i bona hora. ☮️

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
17.12.2021  ·  08:07

Com mes dies passen, mes em dirigeixo o respon trucades sempre en CATALÀ. Es la meva lluita personal. Estic al meu país. La sorpresa es, que canvien i parlen CATALÀ, m’entenen perfectament i segueixen en castellà, la millor les trucades pesades de vendes, per general la tallen. Un altre esforç es els temps de joc del nets. En famílies catalanes, però l’escola no controla aquests temps Ells passen mes estones de jocs allí. També els comentaris dels pares que recorden de cuan ells eren petits i que ara a la TV, els temps esbarjo a casa, ara es difícil distreure’ls en CATALÀ. Fa uns anys si es podia!!

Albert Miret
Albert Miret
17.12.2021  ·  08:09

Davant del caos diari d’aquesta merda de país, a mi sempre em consola comprovar fins a quin nivell pot arribar l’estultícia de la gent que el governa. Des de fa anys, els polítics d’aquest país van tirar la tovallola per discapacitat mental profunda, i perquè els agradava més el “Marca” que el BOE, van donar la tovallola al poder judicial -també anomenat la santa inquisició-, el qual, sense perdre el temps es va posar a fer animalades per demostrar al món que a espanya les lleis les fan personatges desconeguts i mai votats per ningú més que pel rei. El zenit de la intel·ligència, sobretot quan espanya s’aguanta només gràcies a les almoines d’una la Unió Europea que pretén figurar com l’elit de la democràcia mentre alimenta el càncer nazi que té a dins.
En fi. En aquest cas, quan tenien -gràcies a una traïció com sempre en la seva història- al poble català desorientat després d’un intent d’independència fallit temporalment, no se’ls acut res millor en el seu afany d’insultar i superar els seus complexes d’inferioritat, que burlar-se del seu llenguatge, cosa que no modificant en absolut les coses, encenen de mala manera el que pretenien aigualir els aiatol·làs amb les seves sentències de cintura en avall. Si això no és ser deficient mental, que baixi Déu i s’ho miri. Demà anirem tots a la mani, i demà passat tornarem a veure com la Guàrdia Urbana no sap cap de les quatre regles, les porres dels Mossos aniran a parar -mai ningú sap com- als caps dels manifestants, la secreta farà llistes dels assistents per a que els que manen els puguin sentenciar a gust per haver anat a una mani pacífica (això és el que els emprenya) i tot l’espectacle de cada vegada. Visca Catalunya lliure de l’estupidesa messetària.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.12.2021  ·  08:31

Resistència necessària. Hi serem!

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
17.12.2021  ·  08:39

Com bé diu na Lola Tomàs, ho subscric.
N’has omitit la 4ta. manifestació dels negacionistes, terrapanistes insol.lidaris, sectaris.
Em trovareu dins del grup que ELS NENS NO SE TOQUEN no cap altre on es congreguen els esclaus per cridar independencia… amb el FACHAPORS a la boca i el cos lligat a l’inoculació que et treu tota la dignitat com èsser humà… ho sentiu bé? TOTA. Aneu a cridar que de segur teniu coberta la noticia amb en Partal… la que us dona autonomia, no llibertat

Margarita Marsà
Margarita Marsà
17.12.2021  ·  09:18

Absolutament d’acord amb el que diu na Lola Tomàs, i hi afegeixo un dubte: Perquè heu obviat aquesta convocatòria a la manifestació contra el passaport sanitari, Sr. Partal?
S’ha de defensar la llengua i s’ha de protestar contra la repressió, per descomptat, però, primer de tot, s’han de defensar els drets i llibertats individuals.

Carles Farre
Carles Farre
17.12.2021  ·  09:26

Es la llengua mes important que la salut? Es la llengua mes important que la vida?
Està molt bé defensar la llengua, però encara ho es mes defensar la teva salut, la teva llibertat, en definitiva la teva vida, ja pot anar dien en Lluis Llach, al que sempre he escoltat les seves cançons, al igual que el Manel Serrat… ja pot anar dient que la “gallineta està emprenyada”.. la gallineta no solament ja no posarà ous d’or, dels que surtiran pollets d’un groc daurat, pollets sans i plens de vitalitat,… els pollets que surtin, surtiran tarats, sense vitalitat, incapaços de fer altra cosa que esperar que l’amo del galliner, els hi doni una mica de pinso per anar tirant, com zombis per la seva curta i paupèrrima vida
Salut

Carles Serra
Carles Serra
17.12.2021  ·  09:36

Espero que aquest mil homes d’Aragonès sigui escridassat i la resta d’això que alguns li diuen govern de Catalunya.
Com molt bé fa esment algun subcriptor, el drama entre els drames, és que el mateix govern de Catalunya no l’aplica i no la far complí.
Torno a recordar, quan anem en el metge/infermeres, quants ens parlem en català? de qui és culpa? del gobierno de espaÑa? segur que aquesta Vergés d’ER us ho podría explicar.
Voleu més exemples, i les residències concertades amb la Generalitat? s’hi heu anat que us assemblat? veien els nostres avis i àvies tenin que esforçar-se amb la cuidadora de torno parlant en espaÑol, ep!!! així ho diuen els unionistes/espaÑolistes, hablame en espaÑol.
Té que ser la Plataforma per la llengua, que vagi denunciant a les empreses que no etiqueten/et faciliten la documentació en català, demanat firmes, perquè el “govern” de Catalunya no fa complir la llei que ha fet.
Heu fet alguna denuncia a la Generalitat per un assumpte de marginació del català? heu rebut resposta?
En fi, el gran problema el tenim dintre del nostre país, entre polítics/partits botiflers i vividors del sistema franquista espaÑol.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
17.12.2021  ·  09:49

El català es defensa FENT FORA L’ESTAT ESPANYOL DE CATALUNYA, no pas fent manifestacions festives. Per això jo no aniré a la manifestació de l’ANC i Som Esco!a.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
17.12.2021  ·  09:52

Aniré a aquestes manifestacions, però no em deixen anar a veure el Lluís Llach. I en tenia moltes ganes. Per això també aniré a la manifestació per la llibertat de vacunació. (També es fa aquesta! no l’amagueu)
Després de passar el covid tota la familia a l’octubre, que ens van fer tests d’antigens i ens van tenir tancats a casa 10 dies amb trucades de control constant, ara no podem tenir cap sertificat sanitari que hem passat la malaltia ni per tant el pasaport sanitari, perque el Cap no va fer les proves en PCR sinó amb antigens.
Si que vam contar com uns malalts més, si que la vam passar i vam estar a casa, però a sobre no podem aprofitar aquests 6 mesos mínims que tenim d’inmunitat, que es per sobre dels vacunats. Suposo per seguir pressionant perque ens posem la vacuna.
Sempre hem mouré per la llibertat, en totes les àrees.
Quina societat de merda.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
17.12.2021  ·  11:07

El català es defensa FENT FORA L’ESTAT ESPANYOL DE CATALUNYA I FEN FORA AQUEST GOVERN AUTONOMISTA D’APARTAT TU QUE MI POSO JO , no pas fent manifestacions festives. Per això jo no aniré a la manifestació de l’ANC i Som Esco!a.

David Badia
David Badia
17.12.2021  ·  11:11

Tothom dema a la manifestació, no podem fallar

Josep Segura
Josep Segura
17.12.2021  ·  11:28

De “a un pam de la independència” a la simple defensa de l’autonòmica immersió lingüística.
Aviat, manifestacions per a reivindicar l’aire català per respirar.
Bé, ja és una mica això de demà.

Nuri Pujol
Nuri Pujol
17.12.2021  ·  12:59

El meu comentari està més directament relacionat amb el magnífic Editorial d’ahir referent a la proposta que fa als polítics catalans del Congreso, però ja no he sigut a temps de posar-li. No obstant, com que tracta del català i de la seva defensa considero que també té relació amb l’Editorial d’avui, és a dir, de les coses que podem fer els ciutadans per a la llengua catalana.
No cal dir que a les manifestacions s’hi ha d’anar i també s’han d’anar fent petites accions encaminades a ajudar que el català millori la seva situació. Per això, voldria compartir la següent idea:
-Un dels problemes del català, entre molts d’altres, és la percepció de que no és un idioma necessari i els catalans ens hi hem més o menys acostumat. Una bona cosa que molts fem és dirigir-nos habitualment en català a un desconegut que no sabem què parla i, només si no ens entén, passem al castellà. Dissabte, en una botiga, em va atendre una persona que m’entenia en català però només em parlava en castellà. Avui, en un centre mèdic, m’ha atès una persona que no m’entenia en català i, per tant, li he parlat en castellà.
-Després d’aquestes dues situacions, realment indignants encara que no en siguem massa conscients, he decidit fer un pas més: cada vegada que no em parlin en català, em dirigiré a l’empresa correspoment i faré un suggeriment per escrit dient que els catalans mereixem que ens parlin en català. Avui ja ho he començat a fer amb els dos casos que he explicat i només he necessitat uns minuts per a fer-ho.
-Potser soc mássa optimista però, si aquests suggeriments fossin massius, les empreses començarien a veure la necessitat de tenir treballadors que parlessin català.
-Son petites accions que podem fer tots amb no massa esforç, només cal pensar-hi.
Núria Pujol-Moix

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.12.2021  ·  13:02

A més de manifestar-nos, cal una actitud ferma en mantenir sempre el català arreu i amb tothom. Només així han pogut a Flandes superar la primacia del francés a l’estat belga.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
17.12.2021  ·  13:20

El gran mal el fan els partits. L’única manera que veuen ells de continuar fent política és acceptant l’imposició de l,estat. López de Lerma, de SI, deia:’ desitgen la independència, però no la volen’.
I el poble no pot gestionar res, pq Òmnium cultural l’ha ensinistrat per a callar i parar el cul.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.12.2021  ·  16:20

No sols és la quantitat de participants, sinó el contingut del missatge el que importa. S’ha de subvertir l’esperit lúdic, transformant-lo en combatiu. Excedir els límits de les consignes acordades i ofegar-les quan calgui. I que aquesta vegada la premsa reculli el testimoni visual que el setembre ens van robar.

Esther Miquel
Esther Miquel
17.12.2021  ·  16:49

M’agradaria poder donar-hi suport no presencial.
De moment, tan sols ho he pogut fer comprant entrada Fila 0 del concert.
Independentment d’altres dificultats que m’impedeix anar-hi, em preocupa – i molt – el moment de la pandèmia.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
17.12.2021  ·  18:10

Soc un metge especialista en Hematologia, concretament en el tractament de tumors i altres malalties de la sang i el sistema immunitari. En aquests pacients, la principal causa de mortalitat i de complicacions greus són les infeccions, entre elles les causades per múltiples agents vírics. Me encantaria entrar en una discussió científica sobre el coronavirus i els vaccins, però aquesta secció de comentaris als editorials i als articles en un diari com Vilaweb, no és el lloc més adient per a fer-ho.
Ara bé, com a metge, però sobretot com a ciutadà lliure lector habitual d’un diari tan rigorós en el tema de l’ètica periodística com Vilaweb, penso que avui s’han fet en aquesta secció algunes afirmacions que són totalment falses, i encara més greu, generadores potencials de confusió i alarmisme.
És totalment fals que ”les persones vaccinades contagiïn i tinguin la mateixa càrrega viral que els no vaccinats”. És absolutament fals que els vaccins siguin “un experiment amb teràpia gènica” i que siguin “una inoculació que et treu tota la dignitat com a ser humà”.
És completament fals que l’Institut Paul Erlich d’Alemanya manifestés que “els efectes nocius dels vaccins en criatures són 5.3 vegades més grans que els que pot causar el COVID, i que per tant queda clar que els vaccins són un crim contra la població infantil i juvenil” (escrit al comentari de les 01.11 hores). Si algú vol la referència oficial d’aquest informe de seguretat de l’Institut Paul Erlich sobre els vaccins, que es “menciona” en el comentari, és:
https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/DE/newsroom/dossiers/sicherheitsberichte/sicherheitsbericht-27-12-20-bis-30-09-21.pdf?__blob=publicationFile

Les opinions de Robert Wallace Malone, mencionades també en el comentari de les 0.11 hores, són a més a més rotundament i aclaparadorament falses des del punt de vista científic. Però és que també des del punt de vista estrictament periodístic, el vídeo amb aquestes opinions ha estat catalogat com a completa “fake news”. L’avaluació ha estat feta per l’empresa periodística espanyola Newtral, integrada dintre la International Fact-Checking Network (I.F.C.N.). Aquesta xarxa periodística internacional treballa per a intentar potenciar un periodisme que sigui étic i rigorós, que publiqui notícies amb dades fiables de continguts verificables, i que per tant s’eviti la difusió d’argumentaris creats per a confondre a l’opinió pública. Després de la verificació de les dades dels continguts, les notícies son avaluades com a veritables, veritables a mitges, enganyoses o falses (“fake news”).
Per si a algú l’interessa, la referència de l’avaluació de Newtral sobre el vídeo de Malone és:
https://www.newtral.es/robert-malone-vacunas-covid-ninos/20211216/

Com a ciutadà d’uns Països Catalans colonitzats, i que a més a més està molt preocupat per la situació de la nostra salut pública al llarg d’aquesta pandèmia vírica persistent, considero que hi ha una diferència abismal entre els valors i les motivacions de les manifestacions/actes a que es refereix l’editorial, i els valors i les motivacions d’aquesta anomenada “4ª manifestació”.

Signat: Ramon Guàrdia i Sanchez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes