Aprovada la llei de creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

  • La corporació tindrà un terra pressupostari de 50 milions d'euros i un sostre de 100

VilaWeb
Redacció / ACN
14.07.2016 - 14:57
Actualització: 14.07.2016 - 16:05

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous el dictamen de la comissió de radiotelevisió valenciana i de l’espai audiovisual sobre la proposició de llei del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, presentada pels grups socialista, Compromís i Podem, que permetrà reactivar el servei després del tancament de RTVV l’any 2013. La proposició ha prosperat amb 64 vots a favor de tots els grups a excepció del 29 del PP, que s’hi ha abstingut. El síndic del PP, Jorge Bellver, ha justificat el sentit del seu vot argumentant la inseguretat jurídica i tècnica que provoca la recuperació del servei i ha qualificat la llei d’ ‘inconcreta, no consensuada i imprudent’. El tractament que han de rebre els extreballadors de Ràdio Televisió Valenciana és el principal punt de conflicte entre els grups. Les Corts han d’escollir el pròxim 27 de juliol els membres del consell rector de la nova radiotelevisió.

La comissió va acordar el passat dilluns posar en marxa una borsa de treball per mèrit per a contractacions temporals dels extreballadors fins que hi hagi les contractacions definitives de places mitjançant un concurs, que valorarà com un mèrit el haver treballat a Ràdiotelevisió Valenciana (RTVV).

El síndic de Podem Antonio Montiel ha defensat durant el debat que ‘s’hauria d’haver anat més enllà’, que els extreballadors no han estat els culpables del tancament i ha remarcat que en l’elaboració de la llei s’ha fet un esforç per no repetir les errades que varen dur al ‘divorci’ entre la societat i la televisió pública. Montiel ha afegit que no vol que el nou ens estigui al servei del govern de torn sinó que vertebri el País Valencià, reconeixent la seva personalitat, llengua i singularitat. El portaveu ha dit que s’ha dotat l’ens del mecanismes de control necessaris perquè no sigui ‘un colador d’amics i familiars’ i que tindrà un sostre de despesa d’entre el 0,6 i el 0,8% dels pressupostos.

Al seu torn, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha lamentat que no s’hagi optat pel camí de la recuperació de l’antiga empresa, la readmissió dels treballadors i posterior comiat, per evitar el risc de demandes dels extreballadors. Subiela ha dit que no s’ha fet per tal de no haver d’explicar el cost a la societat valenciana però ha alertat que hi ha pendent un recurs d’inconstitucionalitat i una demanda que pot anul·lar l’anterior ERO de 1.600 treballadors. El diputat ha indicat que els treballadors tenen els seus drets i que aquests poden arribar a suposar entre 150 i 200 milions d’euros per a la Generalitat Valenciana en cas que prosperin les seves demandes. Subiela ha demanat el nou ens que no faci un nyap i reobrin en proves amb emissions que allunyin els ciutadans.

El síndic de Compromís Fran Ferri ha celebrat que amb la llei es tanqui ‘una etapa negra’ en la qual els valencians no tenen mitjans audiovisuals en llengua pròpia. Ferri ha retret el PP que no hagués demanat informes per tancar i ha dit que als extreballadors se’ls ha posat en rang de llei el que varen signar en l’anterior ERO. Ferri no ha volgut posar data a l’inici d’emissions, indicant que ha de ser el consell rector i el director general els qui ho determinin.

La diputada del PSPV Rosa Peris ha criticat el model ‘caríssim’ i amb baixes audiències que va dur a terme el PP i l’ha contraposat al model de proximitat ‘amb parets de vidre’ i amb independència, rigor i pluralitat de la nova ràdiotelevisió. Peris ha afegit que tindrà un finançament ajustat i suficient, i que servirà per vertebrar i cohesionar la societat.

El diputat del PP Jorge Bellver ha assenyalat que la llei que s’ha aprovat és en un 90% similar a la que els populars varen aprovar l’any 2012 i ha criticat que no ha estat consensuada, que és imprudent perquè genera inseguretat jurídica i tècnica i que es pot concreta. Bellver ha criticat l’ús interessat dels grups polítics del ‘dolor’ dels extreballadors i que hores d’ara no es conegui ni el nombre de treballadors que tindrà la nova radiotelevisió ni la data d’inici. Així mateix ha trobat a faltar els informes preceptius tècnics, jurídics i econòmics dels organismes consultius. El diputat ha assegurat que es tracta d’una reobertura ‘interessada’ perquè els grups que donen suport al govern ‘tenen la necessitat d’una televisió ja, perquè no els han agradat gens els resultat electorals ‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any