12.06.2020 - 21:50
Només el 30,1% de les empreses catalanes que han presentat un ERTO té constància que tots els seus treballadors han cobrat del SEPE (Servei Públic d’Ocupació espanyol, l’antic Inem) tot allò que els corresponia. Atesa aquesta situació, el 54,4% de les empreses ha avançat diners als treballadors afectats i el 15,1% els ha ajudat de manera no monetària. Un 89,9% d’empreses considera que l’ERTO és una eina útil, ‘sempre que la tramitació i la resolució administrativa es faci de manera efectiva i els treballadors rebin les prestacions oportunes’, ha dit aquest matí el gerent de l’Àrea Institucional de la Pimec, Àngel Hermosilla.
Feia referència a una de les principals conclusions de la cinquena enquesta de la Pimec al teixit productiu català, recollits a l’informe ‘Impacte econòmic de l’estat d’alarma derivat de la crisi de la covid-19 sobre les pimes i els autònoms de Catalunya. Especial sobre ERTO’. Les dades que ha aportat no són positives i evidencien la manca o el retard dels ajuts que va prometre al seu dia el govern espanyol, la qual cosa ha fet encara més angoixós el trànsit de les pimes catalanes en aquests mesos de confinament per la pandèmia.
Basant-se en les conclusions, el president de la patronal, Josep González, ha dit que calia ‘allargar la finalització dels ERTO i avisar amb temps les empreses sobre el termini perquè es puguin planificar’ i creu que cal ‘més flexibilitat sobre la condició de mantenir les plantilles, perquè això pot tenir efectes contraproduents a les pimes’. D’aquesta manera, s’afegeix a la resta de patronals i també sindicats que fan la mateixa petició, mentre el govern espanyol estudia un allargament fins a final de setembre.
Per la seva banda, la directora de Relacions Laborals i Negociació Col·lectiva, Elena de la Campa, ha insistit a ‘desenvolupar i concretar l’obligació del manteniment d’ocupació sis mesos amb posterioritat a l’aplicació d’un ERTO’. Així mateix, ha reclamat al SEPE que faci el pagament immediat de les prestacions per desocupació que resten pendents. Amb aquesta finalitat, ha instat a activar amb la màxima urgència un canal de comunicació del SEPE amb els professionals que gestionen els expedients. Aquest últim aspecte diu molt poc de l’eficiència de l’organisme governamental, atès que si al cap de tres mesos encara no hi ha un canal de comunicació directe, vol dir que no hi ha prou voluntat de resoldre el problema per part de la SEPE, que ja fa unes quantes setmanes, com dèiem des d’aquesta píndola, que viu en un autèntic estat de caos.
A grans trets, en aquestes intervencions s’han esmentat les principals demandes que fa la Pimec al govern, per a no empitjorar més la situació que avui travessen les pimes catalanes, segons que detecta l’enquesta. L’activitat és un dels punts clau de la situació i les respostes diuen que és preocupant, perquè continua en un nivell molt baix. Un 24,2% diu, en el moment de fer l’enquesta, que continua sense activitat, i un 41,3% manifesta que la seva activitat en relació amb el mateix període de l’any anterior se situa per sota del 50%. Amb tot, en relació amb les dades recollides en l’anterior enquesta de l’abril, la situació mostra una lleugera millora.
La tresoreria és un dels maldecaps principals en aquestes situacions, perquè els impagaments i els retards a l’hora de fer efectives les factures són a l’ordre del dia, tal com hem anat explicant en aquestes píndoles. Ara com ara, els problemes de tresoreria afecten encara set de cada deu petites i mitjanes empreses i autònoms, si bé és veritat que baixen lleument en relació amb les dues darreres consultes dels mesos de març i abril.
Els problemes amb l’aprovisionament, per la seva banda, van ser molt importants les primeres setmanes de la pandèmia, atès que van fer aturar l’activitat a moltes empreses, fins i tot moltes de qualificades d’essencials. Ara sembla que s’han atenuat les dificultats respecte a final de març i d’abril. Amb tot, un 42,7% de les pimes i autònoms encara indica que pateix un escanyament en l’aprovisionament de materials i components. Sembla un percentatge molt alt, que s’anirà reduint a mesura que avanci el desconfinament.
Potser el fet més preocupant de la situació es presenta en la seva visió del futur immediat. Segons l’enquesta, quan acabi l’estat d’alarma, el 69,9% d’empreses té previst de presentar un ERTO per causes objectives, sigui per uns mesos o bé fins a final d’any. I, compte amb la dada, de cara a la tornada a l’activitat, només el 65,4% de les empreses consultades ha elaborat un pla de contingència. Això vol dir que més d’una tercera part no té clar què ha de fer. Un fet que em sembla molt greu.
I, veient el panorama, qui rep més al final sempre és el treballador. Així, en relació amb la plantilla actual, s’ha d’esmentar que, per cobrir l’activitat d’aquí a final d’any, un 79,3% de les pimes i els autònoms considera que haurà de reduir el nombre de treballadors. Cal afegir, d’altra banda, que un 45,4% ha considerat de fer un ajustament de plantilla amb caràcter permanent. I finalment, el fet més greu, un 13,0% de pimes i autònoms ha considerat de tancar definitivament l’empresa.
Aquests últims paràgrafs són més que preocupants, perquè és molt difícil de quantificar el nombre d’afectats cap a l’atur que hi pot haver. Però segons que apunta l’enquesta –el seguiment que en fa la Pimec és molt interessant– poden ser més que no desitjaríem tots. Cal esperar que el pròxim lliurament, amb el país ja en marxa, la situació i, sobretot, les perspectives millorin.