Angela Davis defensa el dret d’autodeterminació de Catalunya

  • L'activista lamenta les imatges de repressió de la policia espanyola l'1-O: 'Fan pensar que el passat ha tornat a aixecar el cap d'una manera espantosa'

VilaWeb
Redacció
09.10.2017 - 21:29
Actualització: 10.10.2017 - 07:52

La filòsofa, escriptora i activista afroamericana Angela Davis ha defensat el dret de decidir de tots els pobles i en concret de Catalunya. ‘Estic molt contenta de ser a Barcelona en aquests moments difícils. No sé si puc entendre tots els matisos d’això que hi passa, però crec que la gent té el dret d’autodeterminació. Tots els pobles han de prendre decisions i escollir el seu propi destí.’ Davis ho ha dit en una conferència de premsa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) prèvia a la conferència titulada ‘La revolució d’avui’, en què ha presentat el seu últim llibre, La llibertat és una batalla constant.

Sobre la violència de la policia espanyola el primer d’octubre, ha lamentat les imatges de repressió: ‘Fan pensar que el passat ha tornat a aixecar el cap d’una manera espantosa.’ Per això creu que l’estat espanyol ‘té una llarguíssima història de repressió’.

Davis ha afegit que el seu activisme ha estat molt influït per la història de l’estat espanyol i de la guerra del 36-39, que, segons que ha dit, ha estat una font d’inspiració per a l’esquera nord-americana.

Lluita contra el racisme
Així mateix, ha recordat que és filla d’uns lluitadors contra la segregació racial als Estats Units i que li van ensenyar la importància de ‘resistir i plantar cara’ davant les injustícies. També ha parlat de l’impacte de la colonització i l’esclavatge, no tan sols al seu país, sinó a tot el món.

D’aquesta manera, ha instat la societat a continuar lluitant per eradicar les injustícies. ‘Si estem satisfets amb la continuïtat del sistema, acceptem la violència, les malalties, la pobresa o el racisme, i no ho podem fer’, ha dit.

Segons ella, una de les injustícies més flagrants que hi ha actualment, i una de les pitjors formes de racisme del món occidental, és la islamofòbia. Per això ha instat la societat a plantar cara al racisme per fer possible ‘molt més que la simple inclusió’ de les diferències ètnies i orígens.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor