L’Arxiu Nacional d’Andorra ha publicat a la seva web un fragment de la ‘Doctrina pueril‘ de Ramon Llull, un text catequètic inclòs en el Còdex miscel·lani, que es conserva a l’arxiu i que és accessible a tothom en suport digital.

El Còdex miscel·lani és un volum format per còpies de documents i de fragments de llibres enquadernats junts d’orígens diversos, datats entre els segles XIII i XV. Consta de 153 folis, majoritàriament en paper, amb enquadernació moderna en pergamí, ornamentacions de pell al llom i dues tires de cuir per a tancar el volum.

Els documents que el componen són força heterogenis: hi ha documents jurídics i legals referents a les Valls d’Andorra, com ara privilegis, reclamacions, concòrdies, etc.; també texts científics i mèdics; alguns texts de contingut espiritual; i texts literaris. No és pas clar en quin moment es va constituir el volum amb aquest conjunt de documents. S’ha apuntat que podria haver estat a final del segle XVII, quan el Consell General va començar a recollir, transcriure i conservar els privilegis atorgats anteriorment pels consenyors. Tanmateix, sembla que el reagrupament de documents podria ser bastant anterior, de final del segle XV. Hom creu que el responsable d’aquesta compilació fou el notari Miquel Ribot d’Aixirivall.

Un text adreçat a un públic laic
Entre aquests documents, hi ha una versió incompleta de la ‘Doctrina pueril’ de Ramon Llull, un text de contingut catequètic i doctrinal escrit a Mallorca entre els anys 1274 i 1276, que el beat va dedicar al seu fill i que té l’objectiu de presentar la doctrina bàsica de la fe cristiana a un públic laic.

Els temes del catecisme són: els 14 articles de la fe, els 10 manaments, els 7 sagraments, els 7 dons de l’Esperit Sant, les 8 benaurances, els 7 goigs de la Mare de Déu, les 7 virtuts i els 7 vicis. Els apèndixs contenen informació sobre les 3 religions (i els pagans), les 7 arts liberals del trivi (gramàtica, dialèctica i retòrica) i del quadrivi (aritmètica, geometria, música i astronomia), les ciències de les universitats medievals (teologia, dret i medicina) i una bona dosi de coneixements introductoris a l’aristotelisme .

El fragment de la ‘Doctrina pueril’ és el 16è document del Còdex miscel·lani i es troba entre els folis 35r i 68v. És escrit a dues columnes, en lletra cursiva del segle XIV. Les caplletres són alternadament vermelles i morades i les rúbriques són majoritàriament vermelles. També hi ha anotacions marginals, la majoria de les quals es poden atribuir al notari Miquel Ribot.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.