Andorra apuja d’un 6% les taxes del tabac arran de l’augment del preu a l’estat francès

  • El govern vol reduir la diferència de preus arran de l'augment que hi ha hagut a l'estat francès

VilaWeb
Redacció
04.10.2022 - 20:39
Actualització: 04.10.2022 - 23:07

El govern d’Andorra ha acordat avui un augment de les taxes del tabac del 6%, fet que suposarà una pujada de preus en els dies vinents, amb l’objectiu de mantenir la transparència en les relacions comercials internacionals i de revisar i ajustar els tipus de gravamen a aquest producte de manera progressiva. Atesa l’existència d’un diferencial de preus molt important amb els països veïns que pot fer augmentar el tràfic il·lícit de tabac, habitualment s’augmenta el preu del tabac quan hi ha una pujada a l’estat espanyol o francès.

L’estat espanyol no ha modificat les tarifes, però sí el francès, que ha aplicat increments molt significatius i això ha causat un augment de la diferència amb Andorra. Així, el govern andorrà ha aprovat, a proposta del ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum per recollir els nous tipus de gravamen de les taxes aplicables al tabac.

“Volem donar un senyal que tot i que Espanya no incrementi els preus, ens anticipem i apliquem la pujada del 6% de manera unilateral”, ha afirmat Jover en unes declaracions a la premsa. Ha assegurat que la mesura “no té afany recaptatori, sinó simbòlic per reduir lleugerament el diferencial de preu amb França i disminuir el tràfic il·lícit d’aquests productes”.

De fet, ha admès que fa temps que estaven pendents d’una possible pujada dels preus a l’estat espanyol, “ho esperàvem l’any passat”, però com que no ha estat així, han preferit de no esperar més. Com és habitual quan es tracta de taxes d’aquest tipus, la norma s’ha entrat a tràmit parlamentari per la via d’extrema urgència i necessitat, per la qual cosa es preveu que el Consell General la voti dijous, i entrarà en vigor l’endemà, quan es publicarà en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

El Govern andorrà calcula que aquest augment suposarà la recaptació d’uns quatre milions extra, però segons Jover, en els ingressos totals a finals d’any no hi haurà grans canvis perquè tot i que la imposició puja, actualment hi ha una tendència mundial a disminuir el consum d’aquests productes que ho compensa. De fet, el pressupost del 2023  s’ha elaborat sense tenir en compte aquest increment i els ingressos per les taxes del tabac se situen en uns 108 milions.

Tot i que l’increment de les taxes es tradueixi en un augment dels preus, el ministre s’ha mostrat convençut que es manté el marge de competitivitat amb Espanya alhora que s’està molt lluny dels preus que es fixen a França. Finalment, preguntat sobre un creixement del contraban de tabac, ha exposat que la tornada a la normalitat quant al moviment de persones després de les restriccions de la pandèmia ha fet augmentar la sensació de tràfic il·lícit, “sobretot a la frontera amb França”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any