Andorra anuncia que suspèn de manera transitòria la compra d’immobles amb inversió estrangera

  • La mesura es tramitarà amb caràcter immediat amb l'objectiu que es voti dijous en el Consell General

VilaWeb
Redacció
04.09.2023 - 20:49
Actualització: 15.09.2023 - 07:47
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El consell de ministres del govern d’Andorra ha aprovat avui, en una sessió extraordinària, la suspensió transitòria de les autoritzacions d’inversió estrangera per a la compra d’immobles. La mesura es tramitarà amb caràcter immediat amb l’objectiu que es debati i voti dijous en el Consell General.

La mesura es duu a terme pel fort augment que hi ha hagut en matèria d’inversió estrangera en immobles i amb la voluntat que hi hagi un creixement sostenible. Això suposa, segons el govern, complir un punt destacat del programa electoral i es tramitarà amb caràcter d’extrema urgència i necessitat per evitar que hi hagi un efecte crida dels potencials inversors mentre s’aprova el canvi legislatiu. La mesura tindria com a objectiu de “desincentivar les compravendes amb finalitats especulatives”.

En compareixença de premsa, el cap de govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, han volgut deixar clar que la moratòria és una mesura puntual per afrontar el problema de falta d’habitatge de lloguer a preu assequible. Així, assenyala que és un pas previ necessari perquè durant la tardor el govern estableixi un tribut sobre la inversió estrangera en immobles.

Concretament, vol impulsar un nou gravamen que es destini a “fomentar mesures en benefici dels ciutadans”, com infrastructures, projectes de diversificació econòmica o l’augment del parc públic d’habitatges de lloguer. En paral·lel treballarà per fer un tribut per a aquells inversors estrangers que desinverteixin a Andorra abans d’un període determinat. Mentre es fixa el tribut la voluntat és treballar en l’actualització de la Llei d’inversió estrangera i presentar-la durant el primer trimestre del 2024.

El cap de govern ha aprofitat la compareixença per apel·lar a la col·laboració i sentit d’Estat de les localitats per obtenir els estudis de capacitat de càrrega que permetran saber els límits que caldrà establir en relació amb la construcció immobiliària i garantir la sostenibilitat del país.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any