El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha lamentat que l’aixecament de les restriccions de mobilitat entre el Principat i l’Alt Urgell, només per als residents dels dos territoris, “no s’adiu a la demanda legítima i justa” del seu govern. En aquest sentit, ha afegit que “no contempla l’equiparació” d’aquestes àrees, impedint que la resta de ciutadans de Catalunya puguin anar a una segona residència, un establiment hoteler o una casa rural d’Andorra quan, en canvi, la circulació entre comarques està permesa per a les bombolles que es desplacin fins aquests tipus d’allotjaments. Des de l’executiu andorrà també han dit que s’han mantingut contactes perquè aquesta possibilitat sigui efectiva, però que de moment “no han fructificat”.

Espot ha defensat que la demanda d’Andorra perquè turistes catalans puguin venir al Principat és “justa i equitativa i respon a les bones relacions de veïnatge i a la justa contraprestació al suport sanitari” que Andorra ha donat a Catalunya i més concretament a l’Alt Urgell, per exemple fent un miler de proves per detectar la covid-19 a residents d’aquesta comarca. “La situació actual no comporta cap millora per Andorra, en tot cas, per l’Alt Urgell”, ha destacat el cap de govern, tot afegint que la millora és “clarament insuficient i cal anar un pas més endavant”. A més, ha explicat, no hi ha cap “raó sanitària o epidemiològica que ho justifiqui”.

D’aquesta manera, el cap de govern d’Andorra ha destacat que tal com està redactat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) no hi ha discussió sobre el fet que es pot ultrapassar el confinament comarcal per anar a veure una persona propera o un familiar, però “la dificultat interpretativa” està en si es vol anar fora de Catalunya a una segona residència o a un hotel. En aquest sentit, ha recordat que “l’equiparació era la premissa” perquè estigués permès i si es fa “una interpretació estricta” queda clar que no es pot.

Espot ha remarcat que continuen incidint perquè es doni una resposta favorable a la petició d’Andorra: “No és per manca d’insistència nostra”, ha dit, tot recordant, però, que no és una qüestió que estigui a les mans del Principat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.