El govern d’Andorra ha decretat avui mesures excepcionals per a prevenir l’expansió de la Covid-19 al Principat. El cap de govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez, han explicat que l’objectiu és controlar la cadena de transmissió i protegir la població més vulnerable i els professionals sanitaris. Espot ha avançat que els dies vinents s’hauran de prendre més mesures per a contenir el coronavirus i ha instat les persones que han viatjat o tenen previst viatjar a zones de risc a comunicar-ho a les autoritats sanitàries.

El govern també ordena la suspensió d’actes lúdics, culturals o esportius amb una afluència superior a mil persones. Pel que fa als esdeveniments en els quals es prevegi una afluència inferior es farà una anàlisi cas a cas.

En un comunicat, el govern ha explicat que el drecret crea un comitè tècnic interministerial que farà seguiment diari de les mesures preventives i n’avaluarà de noves, si s’escau, adaptant-les a l’evolució de la conjuntura actual. Espot ha informat que s’han comunicat i compartit aquestes decisions amb comuns, grups parlamentaris, i diferents institucions andorranes.

Entre les mesures per a la població s’estipula que tant el confinament a domicili com l’aïllament hospitalari seran una obligatorietat quan així ho indiquin els professionals responsables de la prevenció i tractament dels casos de Covid-19. La durada del confinament a domicili o de l’aïllament hospitalari és la prevista en el procediment d’actuació.

Es limiten les visites a les residències sociosanitàries i centres de dia sociosanitaris i se suspendran les activitats previstes. A les escoles, s’anul·len les sortides dels centres i s’insta els alumnes a romandre a casa si tenen símptomes relacionades amb la Covid-19.

El govern també ordena la suspensió d’actes lúdics, culturals o esportius amb una afluència superior a mil persones. Pel que fa als esdeveniments en els quals es prevegi una afluència inferior es farà una anàlisi cas a cas

El decret contempla que, amb l’objectiu de poder fer front a un increment important de les necessitats sanitàries assistencials, el Ministeri de Salut, així com les direccions dels centres sanitaris i sociosanitaris, poden determinar la mobilització de professionals sanitaris i de personal de suport que es trobin en període de vacances. També es suspenen els congressos, seminaris, simposis, jornades, cursos o altra activitat de formació de professionals sanitaris de caràcter presencial programats per desenvolupar-se a Andorra.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.