La Comissió Europea (CE) ha inclòs Andorra en una llista de més de quaranta territoris que podrien ser susceptibles a constar dins la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea, que es farà pública a finals de l’any vinent. En aquest primer esborrany també hi consten Brasil, Costa Rica, Barbados, Armènia, Marroc, Panamà, EUA o els Emirats Àrabs. Es tracta de països amb mancances en matèria de transparència i una tributació baixa.

En la llista publicada Andorra es troba en el quadre dels països tercers amb acords de transparència amb la UE juntament amb Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Suïssa. Però d’aquests, Andorra és l’únic que té marcat l’indicador de risc en matèria de transparència i en concepte de règims tributaris preferents.

La CE ha fet una primera avaluació i ara els països hauran de dir quins dels territoris assenyalats cal que passin un segon examen. El comissari d’Assumptes Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, va assegurar que ‘la UE es pren seriosament els seus compromisos de bona governança internacional i és lògic que esperem el mateix dels nostres socis internacionals. Desitgem mantenir converses lleials i obertes amb els nostres socis sobre qüestions fiscals que ens afecten a tots en la comunitat internacional. La llista de la UE serà la nostra eina per tractar amb països tercers que es neguin a jugar net’.

 

 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb