La Junta d’Andalusia inclourà una línia de subvencions per a activitats i programes destinats a ‘evitar un abandonament gradual de les arrels culturals’ entre els descendents d’andalusos ‘a l’exterior afectats per processos d’immersió lingüística’. A mitjans de juny, el PP, Cs i Vox ja van pactar destinar 100.000 euros dels pressupostos del 2019 i el 2020 a aquest objectiu. De fet, aquest era un dels trenta-quatre acords que el govern andalús va pactar amb Vox per poder donar llum verda als comptes públics els dos pròxims exercicis. Ahir, el govern andalús va acordar de començar les actuacions per modificar durant aquest any les bases reguladores de subvencions a comunitats andaluses a l’exterior per incloure aquesta línia d’ajuts.

Al juny, PP, Cs i Vox van pactar una partida de 100.000 euros per donar suport a les entitats destinades a activitats de promoció cultural i d’orientació a la població andalusa a l’exterior per implantar programes i activitats per “pal·liar els problemes que originen en els descendents dels membres d’aquestes comunitats els problemes d’immersió lingüística”.

El govern d’Andalusia ha decidit de començar ara les actuacions necessàries per canviar les bases reguladores de les subvencions a comunitats andaluses per poder incloure aquesta línia.

Segons un comunicat de l’executiu andalús, en els últims anys s’han trobat amb ‘un nou repte davant l’obligada immersió de tota la població resident en determinats territoris d’acollida’, fet que podria provar ‘una pèrdua gradual de les arrels culturals i lingüístiques dels andalusos que viuen en aquests territoris, i especialment dels seus descendents’.

Actualment existeixen 370 comunitats andaluses que apleguen uns 100.000 socis i hi ha més d’un milió i mig de persones que resideixen fora d’Andalusia, segons la Junta, que ha destacat que aquestes comunitats són una ‘extensa xarxa que ha contribuït a un fort desenvolupament de la identitat regional i a la consolidació d’un important fenomen’.

Una llei andalusa del 2006 estableix mesures de suport i foment a les comunitats andaluses mitjançant subvencions, i destaca que entre els objectius d’aquesta normativa hi ha ‘potenciar les relacions socials, culturals, econòmiques i polítiques entre els territoris on hi ha comunitats andaluses, des de la consciència de la identitat d’origen i la protecció dels valors culturals andalusos’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb