Tusquets reedita ‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’ de Leopoldo Pomés 30 anys després de la seva publicació

VilaWeb
Redacció
11.04.2016 - 19:00
Actualització: 12.04.2016 - 02:53

ACN Barcelona.-Tusquets Editors ha presentat aquest dilluns una reedició de ‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’ de Leopoldo Pomés (Barcelona, 1931) 30 anys després de la seva primera publicació. Aquesta nova edició, especial i renovada, compta amb les il·lustracions de Juliet Pomés, que comparteix amb el seu pare l’afició per la bona taula. Amb aquest manual es convida al lector, mitjançant 70 receptes i tocs humorístics, a gaudir del plaer que suposa un dels plats més famosos de la cuina catalana. El fotògraf busca trencar amb el receptari tradicional amb un manual que no només tracta la part teòrica sobre la preparació i l’origen del pa amb tomàquet sinó que també descobreix l’exquisidesa d’un plat senzill però que, en opinió de Leopoldo Pomés, “aporta grates sorpreses”.

Una de les idees que es reflecteix al llibre, i que també ha marcat la vida de Leopoldo Pomés, és l’hedonisme, que considera el plaer com l’objectiu de la vida. Així, a ulls de Juan Cerezo, director editorial de Tusquets, aquesta reedició és un llibre que ha avançat “moltíssim” cap a una edició de la gastronomia com una “font de plaer”. En aquest sentit, Pomés ha declarat que “s’ha divertit” especialment en la part que considera com a “prou política”, on assegura que “els catalans son molt seriosos” i “no tenen sentit de l’humor”. Per entendre aquesta idea, Pomés ha establert una comparativa amb els italians: “si la pizza fos catalana no seria famosa al món”, per contra els catalans “no saben vendre el pa amb tomàquet”. La quarta edició de ‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’ mostra l’evolució d’aquesta publicació al llarg dels anys i que ha culminat essent “l’edició que es mereixia i que està a l’altura del que representa”, ha asseverat Cerezo. Així, el nou llibre arriba de la mà de les il·lustracions de Juliet Pomés, encarregada dels dibuixos que acompanyen un receptari que mai perd el sentit de l’humor i que, a més, “és un objecte atractiu per si mateix perquè la funció del llibre és poder llegir-lo, posar-lo a la pràctica i poder salivar amb la seva mera contemplació”, ha comentat Cerezo. Amb les il·lustracions de Juliet Pomés el llibre aconsegueix mantenir la seva vigència després de 30 anys. Les seves pàgines sobre un dels plats més típics de la cultura catalana són una mostra de l’evolució que ha viscut la mateixa Juliet Pomés. “Les noves versions d’alguna cosa en la que has treballat sempre són complicades perquè has de sintetitzar tot el món que coneixes en unes il·lustracions i en un enfocament”, ha assegurat la pintora, que s’enfrontava al repte d’oferir un nou llibre després d’haver il·lustrat la primera publicació de ‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’. El resultat ha estat diferent de debò. “La premissa era concentrar-me en el que jo creia que li anava bé al llibre però no pensava que havia de diferenciar-me de la primera època meva. El resultat és que si que ho faig, però no era la idea principal”, ha afegit Pomés. Una cerimònia complicadaEl pa amb tomàquet és un plat senzill, però això no suposa que no se n’hagi de tenir cura, ja que, com diu Leopoldo Pomés i acollint-se a la seva filosofia de vida marcada per l’hedonisme, “s’ha de treballar el plaer”. I el pa amb tomàquet és com allò del dissabte al cine: un cop a la setmana, ha comparat Pomés, qui ha explicat la cerimònia a seguir. Una recepta de Pau ArenósEl crític gastronòmic i periodista Pau Arenós també ha aportat el seu gra de sorra a la quarta edició de ‘Teoria i pràctica del pa amb tomàquet’ amb una recepta perfecta per a un sopar de diumenge. Seguint els mateixos passos que la recepta ortodoxa de Leopoldo Pomés, Arenós proposa muntar les llesques una sobre l’altra formant un “paquetet” i, en una paella calenta amb una mica d’oli, estendre un ou fins que es formi una hòstia. A continuació, cal col·locar en un extrem els rectangles de pa amb tomàquet, doblegar-ho i torrar-lo per les dues cares. Per finalitzar, només cal emplatar amb trossets de cebollí picats i gaudir d’aquesta recepta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any