Perpinyà ha celebrat Sant Jordi amb actes diversos, però el més important serà aquest vespre al Palau de Congressos. S’hi celebrarà la Nit de Sant Jordi, la vetllada literària per excel·lència, en què s’atorguen premis a treballs en llengua catalana. Òmnium Catalunya Nord, organitzadora de l’acte, remarca la importància d’aquest esdeveniment.

La presidenta de l’Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca recorda que l’entitat sempre reivindica l’ús del català i que la vetllada literària no n’és cap excepció. El català a Catalunya Nord viu un moment relativament bo, segons ella. ‘Jo sempre dic que si per aprendre català calgués prendre’s una pastilla, tothom se la prendria.’ Remarca que la gent no és contrària al català i que les escoles que l’ensenyen o ofereixen un ensenyament bilingüe no donen l’abast. ‘Moltes tenen llista d’espera’, recorda. Malgrat això, admet que manca suport estatal.

Parlant del procés independentista, diu que si Catalunya continua amb l’empenta independentista i les coses van bé des del punt del vista econòmic, la gent del nord s’interessarà encara més pel català.

Set categories premiades
Durant la vetllada es donaran un seguit de guardons. El Premi Catalunya Nord, dotat amb 3.000 euros, és lliurat per l’Institut d’Estudis Catalana (IEC) a estudis, treballs o documents per a l’ensenyament del català a qualsevol nivell. Martina Camiade, membre del jurat, diu que les obres presentades enguany són de molta qualitat i que l’any vinent preveuen d’ampliar les bases perquè sigui un premi transfronterer. L’objectiu és que esdevingui un pont entre nord i sud, diu Camiade.

Un altre del premis és el de Joves Escriptors, que també ha rebut molta participació. És l’únic que es limita exclusivament a treballs de Catalunya Nord. L’impulsa el Consell Departamental dels Pirineus Orientals i engloba tres guardons de 500 euros cadascun. Són per a treballs de les escoles primàries, els col·legis i els liceus. Jeroni Pardilla, tècnic del Consell, diu que l’objectiu és reconèixer la tasca dels alumnes però també la que fan els centres educatius.

Dos premis més són el Francesc Català de poesia, que atorga Òmnium Cultural,  i el de narració per a infants, dotat amb 200 euros.

En l’àmbit de la divulgació i el periodisme transfronterer, en aquesta Nit de Sant Jordi es lliurarà el Premi Ramon Juncosa. Dotat amb 1.200 euros i impulsat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, reconeix articles i treballs en català que promoguin aquest àmbits.

Finalment, es lliuraran dos premis més, el d’Economia UPE 66 Comarques Nord-catalanes, per a encoratjar les relacions transfrontereres, i el Premi Joan Blanca, que atorga la Vila de Perpinyà.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]