La constitució espanyola, les negociacions amb la CUP i la corrupció centren el debat de candidats a 8TV

VilaWeb
Redacció
10.12.2015 - 02:00
Actualització: 10.12.2015 - 09:42

La possible reforma constitucional, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura d’un nou govern i la corrupció han centrat el debat de candidats a 8TV d’avui, el segon de la campanya electoral a Catalunya pel 20-D. Els caps de llista han exposat les propostes per resoldre el conflicte territorial i han parlat dels casos d’irregularitats que afecten els seus contrincants polítics. A més, els ex-socis de la federació de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida (UDC) i Francesc Homs (CDC), s’han encarat en alguns moments del debat.

Malgrat no concórrer a les eleccions espanyoles, la CUP ha estat present en els discursos dels caps de llista. Especialment per part del líder demòcrata-cristià, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha retret a Democràcia i Llibertat la manca de coherència pel fet de mirar d’arribar a un acord amb la CUP, una organització que creu que, en cas de governar, deixaria Catalunya ‘pobra i pelada’, en referència a unes paraules recents de Francesc Homs. ‘Això ho hauria dit del PP i el PSOE? El problema no és de la CUP, és de qui pacta amb la CUP’, ha etzibat Duran. Homs li ha replicat que pactar amb unes altres formacions no implica haver de renunciar als postulats propis.

El candidat republicà, Gabriel Rufián, s’ha queixat que l’un i l’altre parlessin ‘amb menysteniment’ de la CUP. Homs i Duran també s’han encarat a propòsit de la viabilitat de la independència. Quan Duran ha proposat d’incloure una disposició addicional a la constitució espanyola per reconèixer la singularitat catalana, Homs ha deixat anar: ‘Això no t’ho compra ningú’. ‘Compren la independència, segur’, li ha respost Duran en to irònic. El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha replicat: ‘La independència depèn de nosaltres’, i Duran ha dit que el reconeixement català a Espanya era ‘difícil però possible’ mentre que la secessió era ‘impossible’.

Reforma constitucional, a debat
La socialista Carme Chacón ha defensat la reforma constitucional com a solució: ‘Vull que Catalunya voti acord, no trencament’, ha resumit. Una proposta que, segons el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, no té recorregut ni tan sols entre líders territorials del PSOE com Susana Díaz. ‘Sembla clar que Pedro Sánchez no tindrà majoria absoluta. Si governa, amb qui ho faran possible, això? Amb Podemos? Perquè Ciutadans no va en aquesta línia…’, ha afegit. Fernández també ha acusat els sobiranistes de parlar ‘des de la utopia’ i haver ‘desconnectat de la civilització’ proposant-se d’aconseguir la independència per la via del desacatament als tribunals.

Arran d’aquesta afirmació, Homs ha demanat un ‘independentisme fort’ el 20-D. ‘La proposta del PSOE és un punt tramposa perquè apareix en el moment en què l’independentisme a Catalunya ha agafat un corrent majoritari. Això que proposa Chacón ja vam tenir a l’abast fer-ho’, ha dit. El número u d’ERC pel Congrés , Gabriel Rufián, ha dit que la reforma de la carta magna és ‘una absoluta quimera’ i que l’única solució era el ‘respecte a la democràcia’ i als resultats del 27-S, en què ‘l’independentisme va guanyar el referèndum que no ens van deixar fer’. ‘Respectin la democràcia, si us plau’, ha exigit. Si el candidat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha promès una reforma ‘profunda’ d’Espanya –amb reforma constitucional inclosa per blindar els drets socials i ‘ordenar’ la distribució competencial–, el cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha reivindicat la seva formació com l’única que defensa la celebració d’un referèndum, que veu com ‘el gran desblocatge’ a la situació actual. A més, ha assegurat que han ‘construït aliances’ a l’estat espanyol que permetran que el dret a decidir sigui una realitat a Catalunya.

Enganxades per la història constitucional
La constitució espanyola també ha centrat el debat. El candidat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha reclamat a Gabriel Rufián, d’ERC, que retirés que la carta magna era ‘subscrita per feixistes’. Rufián ha esmentat Manuel Fraga Iribarne per refermar la seva afirmació i ha afegit que el text era una anomalia en la història d’Europa. Francesc Homs ha dit que era com una ‘gàbia’ per als catalans i ha recordat que el Tribunal Constitucional espanyol havia tombat un estatut referendat pels catalans: ‘És liquidar la constitució per la porta del darrere.’ Duran i Lleida ha defensat la constitució i va dir que havia estat important durant el 23 anys de CiU, els de ‘més progrés econòmic, social i d’autogovern’ per a Catalunya. ‘No renego d’aquell passat’, ha dit Duran. ‘Jo tampoc’, ha replicat Homs. Finalment, Jorge Fernández Díaz ha ‘defensat la memòria’ de Fraga i ha recordat el suport social que va tenir la constitució del 78. La cap de llista del PSC, Carme Chacón, ha apuntat que el pacte constitucional ha donat ‘pau i democràcia’ a l’estat de les autonomies i ha insistit que la seva formació vol fer-ne una reforma de caire federal per resoldre l’encaix territorial de Catalunya.

Les irregularitats per corrupció han donat peu a les principals enganxades entre els líders polítics. Domènech ha criticat els grans partits i ha dit que no eren creïbles quant a la lluita contra la corrupció perquè ‘fa massa anys que hi conviuen’. Homs, a una pregunta del cap de llista d’En Comú Podem, ha negat que CDC tingués cap problema de corrupció. ‘No som una formació corrupta. Hi ha hagut situacions de certes persones, sí. I hi hem actuat amb contundència, sí’, ha argumentat. I ha posat d’exemple Jordi Pujol, que ha estat apartat del partit malgrat ser ‘una persona que ens hem estimat molt i que estimem’. Alhora, ha defensat l’honorabilitat i l’honradesa de les persones que formen part de Convergència, també del seu tresorer.

Chacón ha assegurat que la presumpta corrupció al si de CDC té ‘magnituds de saqueig’. Una afirmació a què Homs ha respost demanant respecte per la presumpció d’innocència i recordant el ‘cas Filesa’, que va acabar amb directius socialistes empresonats. La candidata del PSC també ha al·ludit als escàndols que afecten al PP i s’ha estranyat que Mariano Rajoy no hagi dimitit després dels papers de Bárcenas. Rufián s’ha mostrat indignat per la impunitat de persones com Rodrigo Rato i Luis Bárcenas, que han estat ‘en iot a l’estiu’ o ‘esquiant a Vaqueira’. Per contraatacar, Fernández Díaz ha brandat les mesures anticorrupció aprovades per l’executiu espanyol durant aquesta legislatura i ha recordat que l’ex-conseller republicà Jordi Ausàs ha estat condemnat a quatre anys de presó per contraban.

Tanmateix, el cap de llista d’ERC ha assegurat que en més de vuitanta anys d’història cap cas de corrupció política no ha esquitxat la seva formació. Rufián també ha atacat Ciutadans per haver pactat amb governs poc nets, al seu judici, tant a Andalusia com a la Comunitat de Madrid. ‘No som socis de govern –ha replicat Girauta–, hem facilitat la seva investidura a canvi de mesures que es compleixen. Em sembla poc democràtic dir que el PP i el PSOE són corruptes, o que Susana Díaz i Cristina Cifuentes siguin persones corruptes’, ha dit Girauta, que ha desplegat les mesures de lluita contra la corrupció contingudes al programa de Ciutadans, com ara el ‘desaforament’ dels diputats.

Un dels moments tensos en l’apartat d’economia ha estat un frec a frec entre Rufián i Chacón. La candidata del PSC ha parlat de les pensions que Zapatero ‘en un moment puntual van abaixar les mínimes i van apujar les altres’. I Rufián ha retrucat: ‘Anomenar moment puntual a la més gran retallada de la història de l’estat espanyol…’ La candidata del PSC ha afegit que els socialistes havien augmentat d’un 50% les pensions mínimes i un 40% les mitjanes. ‘No passi per alt coses rellevants’, ha dit Chacón, que ha demanat ‘honestedat’ al cap de llista d’ERC. Rufián ha tornat a dir que no es podia anomenar puntual ‘la més gran retallada de la història de l’estat espanyol…’. Chacón ha insistit a demanar-li que ‘no obviés les coses per mentir’. Rufián ha contestat: ‘És de primer de manipulació dir que allò no va ser una retallada enorme.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any