El MNAC dedica una exposició a l’obra i la personalitat de l’escultor, gravador i dibuixant Ismael Smith, que es podrà visitar fins el 17 de setembre. Des de l’any 2000 s’han fet petites exposicions sobre Smith amb obra barrejada, però al MNAC ha anat més enllà. L’exposició ‘Ismael Smith, la bellesa i els monstre‘ presenta més de quatre-centes obres que permeten de descobrir totes les disciplines del personatge: escultura, dibuix, il·lustració, cartellisme, disseny gràfic, interiorisme, ceràmica, disseny de joies, gravats, ex-libris i pintura, una faceta gairebé desconeguda sobre l’artista.

Smith va ser una de les grans promeses de l’escultura catalana de principi de segle XX i va ser molt celebrat per crítics com Raimon Casellas o Eugeni d’Ors. Però la seva actitud i la seva obra provocadora van fer que no fos acceptat per part de les institucions i la societat dominants. L’art imperant a Catalunya es movia entre el classicisme i l’academicisme i Smith presentava la deformació de caràcter grotesc, l’ambigüitat sexual de bona part de les seves figures, dibuixos satírics i gravats amb escenes mig esperpèntiques. Smith va ser molt famós a Catalunya durant els quinze anys o setze de la seva carrera, des del 1903 fins al 1919 quan se’n va anar a viure als Estats Units. Allà va anar deixant a poc a poc la pràctica de l’art, per dedicar-se obsessivament a l’estudi de la cura del càncer. L’any 1960 va acabar internat, en contra de la seva voluntat, al sanatori psiquiàtric de Bloomingdale, als afores de Nova York, on va morir el 1972.

En total, Smith va donar vuit-centes obres al MNAC, entre les quals hi ha 400 dibuixos, 300 gravats i un centenar d’escultures seves. Part d’aquesta donació la va fer ell mateix l’any 1955. En total més 400 obres, entre les quals hi ha més de 70 escultures, 150 dibuixos i projectes de monuments, prop de 40 gravats, un conjunt de joies, ceràmica i una col·lecció completa d’ex-libris.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]