CCOO denuncia que la temporalitat involuntària dels contractes laborals puja un 80% des del 2008

  • El sindicat alerta que els salaris reals cauen prop d'un 6% des del 2012 a Catalunya

VilaWeb
Redacció
13.11.2017 - 14:37
Actualització: 13.11.2017 - 15:23

CCOO ha denunciat que des de l’inici de la crisi han augmentat un 80% el nombre de treballadors que tenen contractes temporals de forma involuntària a Catalunya. Ho constata un informe sobre desigualtats del mercat de treball presentat aquest dilluns pel sindicat. Segons que ha explicat el sindicat, més de la meitat dels treballadors a temps parcial –un 56%– ho són perquè no troben feina a temps complet.

El sindicat també ha alertat de la caiguda dels salaris reals: de 2012 a 2016 haurien caigut un 5,9%, si es té en compte la inflació acumulada. ‘El que no entenem es que en un moment d’expansió econòmica hi hagi una devaluació salarial continuada’, ha criticat l’economista Gina Argemí, que ha lamentat que els salaris no s’adeqüen a l’evolució dels guanys empresarials.

L’informe, que porta per títol ‘La precarietat laboral llastra l’economia a mig termini’, ressalta que a Catalunya hi ha un dèficit d’oferta al mercat de treball. Segons CCOO, falten 130.000 llocs de treball per suplir les hores que voldrien treballar els treballadors parcials involuntaris –un col·lectiu que xifren en 261.711 persones–. Aquest dèficit s’hauria agreujat de 2008 a 2016: de ser menys del 30% dels treballadors parcials, en aquest període els involuntaris han passat a superar la meitat dels treballadors temporals.

Pel que fa als salaris, el 76,5% dels treballadors a temps parcial guanyen menys de 1.000 euros i un 50,9% menys de 1.299 euros. Però des de CCOO constaten que la devaluació salarial és generalitzada ja que un 22,6% dels indefinits tampoc superen els 1.299 euros mensuals. L’estudi també conclou que la situació es dona especialment entre els menors de 25 anys i les dones. El sindicat alerta que la devaluació dels salaris suposa una “pèrdua de capacitat adquisitiva” que afecta les rendes familiars i podria acabar afectant la totalitat del sistema actual de benestar.

‘Com s’explica que amb un creixement de la ocupació i la reducció de l’atur, no augmenten automàticament els salaris?’, s’ha preguntat Argemí. Des de CCOO ho atribueixen principalment a la reforma laboral de 2012 del Partit Popular. “Portem cinc anys dient que cal revertir-la”, s’ha queixat el secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera, que també ha demanat que s’augmenti als 1.000 euros el salari mínim interprofessional i es limitin els contractes temporals, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any