Acuamed xifra en 80.000 metres cúbics el material contaminat que falta treure del pantà de Flix

  • Les obres es podrien reprendre amb una nova adjudicació de l'obra però han d'estar llestes abans de dos anys, inclosa la neteja de l'aigua

VilaWeb
ACN
25.01.2017 - 13:08
Actualització: 25.01.2017 - 14:26

El director general d’Acuamed, Francisco Javier Baratech, s’ha desplaçat a Flix (Ribera d’Ebre) en persona per presentar els resultats dels estudis dels organismes especialitzats, CIEMAT i TRAGSA, que han verificat que la descontaminació de l’embassament no ha acabat. Queden 79.300 metres cúbics de material per extreure, menys del 10% dels fangs tòxics localitzats. D’aquests, només 33 tones són de material contaminat, la meitat de DDT. Els terminis de finalització del projecte encara no estan tancats perquè cal esperar si l’empresa adjudicatària de les obres, Fomento de Construcciones y Contratas, prorroga el contracte o es resol i es torna a adjudicar. Baratech ha assegurat que, inclosa la neteja de l’aigua, la descontaminació ha d’estar completa abans de dos anys. La societat estatal Acuamed també garanteix que es controlarà el tablestacat de confinament per assegurar que no hi ha filtracions de contaminació a l’aigua del riu l’Ebre.

El director general d’Acuamed, Francisco Javier Baratech, s’ha reunit amb el batlle de Flix, Marc Mur, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, per explicar els resultats dels estudis sobre el grau de descontaminació de l’embassament del municipi, que han elaborat els organismes especialitzats CIEMAT (Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques) i TRAGSA (Empresa de Transformació Agrària). Els anàlisis van ser encarregats pel nou Consell d’Administració d’Acuamed, al juliol de 2016, i s’han acabat aquest mes de gener. Com ha ratificat Baratech, l’actuació de descontaminació del pantà de Flix no ha acabat i seguirà fins ‘poder culminar l’obra amb totes les garanties pertinents’.

Amb el mostreig s’ha quantificat el material d’origen industrial que encara hi ha al fons de l’embassament analitzant un total de 262 mostres del fons del recinte confinat i de l’exterior, per tenir elements de contrast. La carga contaminant està ubicada en sis localitzacions diferenciades i té un volum total de 79.300 metres cúbics, una xifra que s’aproxima als 100.000 metres cúbics que va denunciar la Generalitat. D’aquest material pendent que s’ha de treure, 33 tones són material contaminant, dels quals gairebé la meitat és DDT, però també hi ha mercuri.

Nou contracte d’obra
Amb l’estudi resolt, s’ha instat a l’empresa adjudicatària, la UTE formada principalment per Foment de Construccions y Contratas (FCC), a acabar els treballs a partir d’una pròrroga del contracte o, si es neguen, a resoldre la licitació i fer una nova adjudicació. El compromís és que les obres seguiran endavant aquest 2017, es reubiqui la draga i es torni a activar la planta de tractament dels fangs tòxics.

Pressupost garantit 
Per altra banda, Baratech no ha descartat que el procés d’arbitratge i la investigació judicial del cas Acuamed pugui fer variar el pressupost dels treballs, de més de 138 milions d’euros, la inversió més gran feta en una obra de descontaminació a Espanya. ‘Es veurà si influeix al pressupost, però no serà un problema econòmic allò que limiti les condicions de l’obra’, ha dit. Tampoc es pateix pels fons europeus amb què es cofinancien els treball perquè encara queden dos anys de termini, en els quals el director general d’Acuamed ha garantit que la neteja estarà acabada, inclosa la de l’aigua.

Vigilància al mur de confinament
El director general d’Acuamed ha remarcat el compromís d’acabar la descontaminació del pantà de Flix en el menor temps possible i amb totes ‘les garanties tècniques, ambientals i de seguretat’. De fet, ha assegurat que es farà una vigilància extrema del tablestacat de confinament de la zona contaminada, davant les advertències dels experts i exresponsables d’obra que es tracta d’una estructura creada amb caràcter provisional. Baratech ha insistit que hi ha un doble mur de confinament que garanteix la seguretat aigües avall de l’Ebre però que es corregirà qualsevol anomalia que es pugui detectar. ‘L’estat del tablestacat és saludable i no hi ha perill immediat de qualsevol trencament. Això pot canviar en qualsevol moment però estarem molt vigilants’, ha apuntat el director de la societat estatal.

Treball coordinat de les tres administracions 
El batlle de Flix, Marc Mur, ha destacat que el compliment dels terminis de presentació de l’estudi i la visita de Baratech a Flix és un símptoma de la normalització del treball coordinat projecte entre el govern espanyol, el govern de la Generalitat i el consistori. Mur ha aprofitat per convidar l’administració estatal a participar en la Comissió de Seguiment d’Experts que es constitueix, justament, aquest dijous, a Flix. ‘Entenem de la conveniència i l’interès que s’incorporin representants de l’organisme estatal que el govern de l’Estat consideri’. La petició s’ha fet en persona al director general d’Acuamed i s’enviarà per escrit a la direcció general de l’Aigua, al Ministeri de Medi Ambient.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, també s’ha mostrat satisfet per les garanties que ha donat Acuamed que l’obra es finalitzarà. ‘Volem transmetre un missatge de tranquil·litat. El problema es resoldrà el més aviat possible i es resoldran tots els projectes de restitució pendents aigües vall de l’Ebre’, ha dit Pallarès. ‘Les coses es faran i es faran bé’, ha afegit’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any