Els disturbis a Kènia per les denúncies de frau electoral deixen almenys dos morts

  • Odinga denuncia que el sistema informàtic de la comissió electoral va patir un ciberatac que va permetre de manipular les eleccions presidencials

VilaWeb
Europa Press / Redacció
09.08.2017 - 18:29
Actualització: 09.08.2017 - 20:22

Almenys dues persones han mort a causa dels disturbis d’aquest dimecres a Kènia. El líder opositor, Raila Odinga, havia denunciat que els resultats oficials de les eleccions presidencials –fetes dimarts passat– es van manipular per garantir la victòria de l’actual mandatari, Uhuru Kenyatta.

A Mathare, un barri de Nairobi amb domini opositor, desenes de persones han sortit als carrers per protestar contra el suposat frau electoral. Els manifestants, alguns armats amb pals, han aixecat barricades incendiades i la policia ha respost amb gasos lacrimògens i foc real. Segons l’agència de notícies Reuters, una de les bales ha tocat un manifestant, que ha mort en l’acte.

D’altra banda, al comtat de Kisii, al sud de Kènia, un altre home ha mort pels trets d’un agent de policia prop d’un centre de votació. ‘El nostre col·lega ha mort a plena llum del dia sense cap motiu’, ha dit Evans Okemwa, testimoni dels fets, en declaracions al diari local Daily Nation. Segons la seva versió, l’agent el va disparar per l’esquena i immediatament va ser detingut pels seus companys del cos de seguretat. El cap de policia, Abdi Hassan, a càrrec d’aquest centre de votació, ha confirmat que està sota custòdia. ‘Investiguem les circumstàncies que van portar la mort d’aquest home’, ha indicat.

A Kisumu, una ciutat portuària de l’oest de Kènia, s’han repetit els disturbis. ‘Si no hi ha Raila, no hi ha pau’, han cridat els seguidors d’Odinga, que també han aixecat barricades incendiades i han llançat pedres contra els agents. La policia, per la seva banda, ha fet servir gasos lacrimògens i foc real per dispersar-los.

Es tem una onada de violència com la que hi va haver després de les eleccions presidencials del 2007, quan Odinga va perdre davant el dirigent d’aleshores, Mwai Kibak. En només dos mesos, més de mil persones van morir i 600.000 van haver d’abandonar casa seva.

Frau electoral
Odinga ha denunciat que el sistema informàtic de la comissió electoral va patir un ciberatac que va permetre de manipular les eleccions presidencials. ‘Algunes persones han fet un intent audaç d’anul·lar el poder dels kenians per a triar els seus líders’, ha dit en una compareixença de premsa.

El candidat opositor ha explicat que l’atac electoral va començar quan van matar Chris Msando, un treballador del departament informàtic de la comissió electoral que va ser assassinat tot just una setmana abans dels comicis presidencials. D’acord amb el líder opositor, l’objectiu d’aquest crim era fer-se amb les seves claus d’accés.

En un pas més, Odinga ha exigit el cessament de Kenyatta. Ja ho va fer en les eleccions anteriors, del 2013, per un presumpte frau electoral, si bé finalment la justícia keniana va desestimar la denúncia i va ratificar la victòria del llavors candidat oficialista. Segons l’últim butlletí de la comissió electoral, amb el 85% de l’escrutini completat, Kenyatta continua al capdavant, amb un 54,8% dels vots, enfront del 44,3% que s’atorga a Odinga. En canvi, les dades difoses pel dissident kenià a Twitter li concedeixen un milió de vots més que no pas al president.

Per la seva banda, la Comissió de Drets Humans de Kènia, una ONG local, ha donat suport a la denúncia d’Odinga i assegura que ha trobat algunes discrepàncies entre els resultats provisionals i els papers signats als centres de votació pels representants dels partits polítics. La Comissió ha citat cinc casos, entre els quals un centre de votació al comtat de Nandi (oest) on, d’acord amb les autoritats electorals, es van rebutjar 439 vots i, d’acord amb aquests papers, només hi va haver quatre vots rebutjats.

La comissió electoral ha dit que investigaria el presumpte ciberatac. ‘Hem de veure la metodologia per verificar les denúncies sobre un atac informàtic’, ha dit el cap de la institució keniana, Wafula Chebutaki.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any