PALMA DE MALLORCA, 14 (EUROPA PRESS)

L’advocat defensor de la infanta Cristina, Pau Molins, ha sol·licitat la seva lliure absolució en el cas Nóos i que “es restableixi la justícia per a Cristina de Borbó” davant de l’actuació del sindicat Manos Limpias que, considera, ha exercit “un abús de dret” contra ella i ha obrat “amb gravíssima temeritat”.

El lletrat ha mostrat així el seu “rotund desacord” amb les conclusions de l’acusació popular, que reclama vuit anys de presó per a l’exduquessa com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

La defensa ha criticat així el manteniment “obsessiu” de l’acusació cap a la Infanta, tot i que “de manera evident la prova del judici oral hagi desacreditat completament la versió d’aquest sindicat”.

Molins reclama alhora que, d’acord amb l’article 247 de la Llei d’Enjudiciament Civil, s’imposi a Manos Limpias una sanció econòmica “prevista per als casos d’abús de dret i que ja li ha estat imposada en altres procediments”.

A l’escrit de conclusions, la defensa de l’exduquessa de Palma deixa constància del pagament dels 587.413 euros que va abonar a final del 2014 per cobrir les possibles responsabilitats pecuniàries derivades dels fets.

Es tracta de la responsabilitat civil que la Fiscalia reclamava per a la germana del rei Felip VI, perquè considera que Cristina de Borbó s’hauria lucrat dels fons suposadament defraudats pel seu marit, Iñaki Urdangarin, en el marc de la trama empresarial ordida entorn de l’Institut Nóos.

El Ministeri Públic es basa per això en l’article 122 del Codi Penal, que estableix que “el que per títol lucratiu hauria participat en els efectes d’un delicte o falta, està obligat a la restitució de la cosa o al rescabalament del dany fins a la quantia de la seva participació”, tot i que no hagi estat considerat responsable criminal dels fets investigats.

De fet, Anticorrupció considera que no hi ha sobre ella indicis d’haver comès cap delicte, si bé sosté que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin en el si de l’anterior entramat societari, i més en concret a través d’una de les mercantils ‘pantalla’ que integraven el conglomerat empresarial: Aizoon.

La Fiscalia assenyala que a través d’Aizoon, de la qual el matrimoni és copropietari al 50% i que de manera presumptament irregular es va nodrir de més d’un milió d’euros de la trama Nóos, Urdangarin va defraudar fins a un total de 327.000 euros a les quotes de l’IRPF del 2007 i 2008.

La defensa de la Infanta va efectuar l’ingrés ‘ad cautelam’ –de manera cautelar– en el compte de consignacions del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma.

Tot i això, el fet que hagi abonat els diners no l’eximeix dels dos delictes fiscals que pesen sobre ella i pels quals el sindicat Manos Limpias reclama vuit anys de presó per a l’acusada. L’exduquessa s’asseu al banc dels acusats com a cooperadora necessària dels dos delictes.

APROFITAMENT IL·LÍCIT PER PART DE LA DUQUESSA

Per a Manos Limpias, única acusació que reclama pena de presó per a la inculpada, el paper d’aquesta ha estat imprescindible –per això la considera cooperadora necessària– perquè el seu marit pogués defraudar l’Agència Tributària fracturant a través d’Aizoon, com si es tractessin de rendiments d’activitats econòmiques, i no personals, les retribucions que va cobrar de nombroses entitats privades de les quals era conseller assessor, i d’aquesta manera tributar menys en la declaració de la renda.

Per justificar la seva petició de vuit anys de presó –quatre per cadascun dels dos delictes fiscals–, el sindicat considera que la germana del Rei va incórrer en una agreujant, i va ser haver interposat una societat per ocultar la veritable identitat dels obligats tributaris.

De fet, Manos Limpias, de la mateixa manera que la Fiscalia, considera que Aizoon era una de les mercantils fictícies que integraven l’entramat societari presumptament dirigit a desviar els fons obtinguts per l’Institut Nóos –fins a 6,2 milions d’euros– des de les Administracions públiques.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb