Amnistia Internacional denuncia una investigació deficient per a esclarir la mortalitat a les residències

  • Posa el focus en la fiscalia espanyola, que ha arxivat el 90% de les diligències i no ha portat el cas als tribunals

VilaWeb
Redacció
31.01.2022 - 11:10
Actualització: 31.01.2022 - 16:14

Amnistia Internacional denuncia una investigació deficient a l’estat espanyol per a esclarir què va passar a les residències de gent gran durant la pandèmia de lcoronavirus. L’ONG ha analitzat un centenar de residències de Catalunya i Madrid i conclou que la fiscalia ha incomplert l’obligació d’investigar de manera exhaustiva les possibles vulneracions del dret a la vida que hi va haver en aquests centres, tal com exigeix el dret internacional dels drets humans.

“Més de 35.000 persones van morir a les residències i, no obstant això, no hi ha ningú declarat responsable dels fets. No podem, simplement, donar per fet que les xifres de morts a les residències són inevitables i es deuen a la pandèmia, ni tampoc atribuir tota la responsabilitat als qui tenien cura de les nostres persones grans, perquè encara que hi ha múltiples factors que expliquen aquestes morts, les mesures que es van prendre davant una vulneració de drets humans en massa no van ser les adequades, i les famílies tenen dret de saber la veritat”, diu Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional a l’estat espanyol.

La denúncia d’Amnistia Internacional posa el focus en la fiscalia, que malgrat que va reconèixer que s’havien vulnerat drets, ha arxivat el 90% de les diligències i no ha portat el cas als tribunals.

“Amnistia Internacional considera que la majoria de les investigacions dutes a terme pel Ministeri Fiscal no compleixen els estàndards de drets humans sobre exhaustivitat i eficàcia que permetin l’esclariment de les circumstàncies dels milers de morts en residències”, diu el comunicat. Asseguren que entre Madrid i Barcelona, s’han arxivat diligències d’investigació de 129 casos sense ni tan sols citar cap familiar a declarar.

També denuncien que les comissions d’investigació obertes han estat “parcials”. En el cas de Catalunya, per exemple, es va rebutjar de crear la comissió. “En l’àmbit estatal, el congrés dels diputats no ha obert cap comissió d’investigació sobre els fets, i en l’autonòmic, els intents han estat majoritàriament inútils i obstaculitzats pels partits governants, al marge del signe polític”, diu Beltrán.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any