Amnistia Internacional engega una campanya per a reclamar més control de les actuacions policíaques a Catalunya

  • Demana de revisar els mecanismes de rendició de comptes i que tots els protocols d'ús de la força siguin públics

VilaWeb
ACN
06.10.2021 - 14:12
Actualització: 06.10.2021 - 15:59

Amnistia Internacional ha impulsat la campanya #MésControl per demanar més transparència i control de les actuacions policíaques a Catalunya. Entre més peticions, demana de revisar els mecanismes interns de rendició de comptes dels Mossos d’Esquadra per evitar que possibles vulneracions de drets per part d’agents restin impunes. Sobre això, recomana que es creï un mecanisme de control extern seguint exemples d’uns altres països. També demana que tots els protocols d’ús de la força i les normes d’ús de les armes siguin públics i ajustats als estàndards internacionals de drets humans. També reclama de revisar les normes d’ús de les pistoles elèctriques i de les llançadores de foam.

Consideren que cal que s’elabori un protocol d’incorporació de noves eines policíaques per a assegurar que abans no es facin servir hagin complert unes salvaguardes mínimes de protecció dels drets humans. Han recordat que cal garantir els principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat i ha alertat que els poders de què disposa la policia poden conduir a greus violacions de drets humans si no s’apliquen adequadament. A tall d’exemple, ha mencionat l’ús excessiu de la força, tortures, maltractaments o actes discriminatoris.

Han afegit que perquè les forces de seguretat puguin fer correctament la seva feina han de rebre preparació adequada i s’han d’establir mecanismes de control. A més, diuen que s’han d’investigar de manera ràpida, imparcial i efectiva totes les denúncies contra agents, tant des d’òrgans interns com externs. També han demanat una reparació ràpida i adequada de l’estat espanyol cap a les víctimes d’aquests actes i que els agents responsables retin comptes en l’àmbit disciplinari i, si s’escau, penal.

Amnistia Internacional ha decidit d’impulsar aquesta campanya arran de la preocupació per casos d’ús excessiu de la força i maltractament a Catalunya i a l’estat espanyol d’agents de la policia, com també per la impunitat efectiva que hi ha en molts casos. Diuen que les vulneracions de drets humans per part de la policia no són sistemàtiques a Catalunya, però puntualitzen que tampoc no són casos aïllats. Amnistia veu un dels seus orígens en les deficiències dels mecanismes de control interns i externs, com ara la manca d’investigacions immediates, independents, imparcials i exhaustives de les denúncies contra els agents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any