El govern distingeix l’escriptor libanès Amin Maalouf amb el 36è Premi Internacional Catalunya

  • El jurat en reconeix els esforços per al diàleg intercultural i l’extraordinari valor literari de la seva obra, “amarada d’un sentit ètic profund”

VilaWeb

Redacció

26.11.2024 - 13:16
Actualització: 26.11.2024 - 13:23

L’escriptor libanès Amin Maalouf rebrà el 2 de desembre el 36è Premi Internacional Catalunya, concedit pel govern de la Generalitat. Maalouf, nascut a Beirut el 1949, va començar la seva carrera com a periodista, i arribà a dirigir el diari An-Nahar, un dels més importants de tot el món àrab. Arran de la guerra civil al Líban, s’exilià a França, on es consolidà com un prestigiós reporter de guerra, bo i cobrint, per exemple, la guerra del Vietnam o la revolució de l’Iran. El 1993 obtingué el premi Goncourt per la novel·la La roca de Tànios (la Campana) i ha destacat també en l’assaig, amb reflexions sobre la identitat com ara Orígens (també per a la Campana) i Les croades vistes pels àrabs (Edicions de 1984). És secretari vitalici de l’Acadèmia Francesa i doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili.

El jurat n’ha destacat els esforços que ha fet per al diàleg intercultural, a més de “l’extraordinari valor literari de la seva obra, amarada d’un sentit ètic profund, que posa en relleu la diversitat cultural d’identitats, llengües i països”. La seva producció literària, diuen, “construeix un espai que comprèn des dels drets individuals i col·lectius fins a una idea de la identitat arrelada en la diversitat més radical”. Enguany, el premi ha tingut setanta-quatre candidats i és guardonat amb vuitanta mil euros i un exemplar de l’escultura La clau i la lletra, d’Antoni Tàpies. Els tres últims premiats han estat la filòsofa nord-americana Judith Butler, l’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx i l’economista nord-americà Joseph Stiglitz.

La presidència del jurat l’ocupen el president Salvador Illa i la lingüista Mary Ann Newman, en tant que presidenta delegada. Els membres del jurat són Núria Basi, empresària; Lana Bastašić, escriptora; Juan Manuel Bonet, crític d’art; Agustí Colomines, historiador; Maria C. Freire, biofísica; Joan J. Guinovart, bioquímic; Barbara Hendricks, soprano; Therese Jamaa, directiva tecnològica; Andreu Mas-Colell, economista; Edgar Morin, filòsof; Bel Olid, escriptora i traductora; Carme Pigem, arquitecta; Josep Ramoneda, escriptor i filòsof; i Richard Sennett, sociòleg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor