09.03.2025 - 17:15
|
Actualització: 09.03.2025 - 18:17
L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Assemblée Régionale des Radios Associatives Occitanie/Pyrénées-Méditerranée (ARRA) han fet a Narbona la primera trobada de mitjans de proximitat d’Occitània i en català. En aquestes jornades, totes dues entitats han volgut reforçar els vincles entre territoris, han presentat l’Associació de Mitjans d’Occitània i Catalunya Nord i han signat la Declaració de Narbona, que pretén d’establir les bases per a projectes de futur. “La trobada és crucial per diverses raons, però sobretot perquè és la primera que reuneix i agermana mitjans de proximitat de banda i banda d’una frontera política, però no cultural”, ha dit el president de l’AMIC, Ramon Grau.
Grau ha destacat que aquestes jornades permeten de “compartir experiències per a millorar els nostres mitjans i posar les bases de futurs projectes”. Per la seva banda, el copresident de l’ARRA, Jean Marc Courrèges, ha subratllat la importància de crear “aliances locals” per a continuar essent referents en la vida social i cultural del territori. “Per a aconseguir-ho ens haurem de reinventar i acostar-nos encara més a la gent i al territori”, ha dit.
El futur dels mitjans de proximitat
La trobada ha inclòs ponències sobre el futur dels mitjans de proximitat, especialment amb l’impacte de la intel·ligència artificial i les noves oportunitats per a generar ingressos. Clara Soteras, consultora i cap d’Innovació i Estratègia Digital a l’AMIC, ha repassat vuit tendències clau per als mitjans de proximitat: la incorporació de la intel·ligència artificial a les redaccions, la importància de la informació local, l’ús de Google Discover, la sostenibilitat dels mitjans, la formació dels periodistes per a entendre l’audiència, el paper clau del producte, la importància del vídeo social i l’exploració de noves vies com ara newsletters, esdeveniments i marxandatge.
L’AMIC, que agrupa més de 600 mitjans de proximitat digitals, en paper i audiovisuals, ha destacat la voluntat de crear una xarxa de cooperació entre mitjans transfronterers i integrar nous formats en les narratives informatives. L’ARRA, que representa unes quantes emissores de ràdio comunitàries d’Occitània, defensa el paper clau de les ràdios associatives en la diversificació de l’oferta mediàtica i la promoció de la cultura local, amb la perspectiva d’obrir-se a la resta de l’espai lingüístic català.