Amenaça complerta: la policia espanyola de Mallorca denuncia a la fiscalia el còmic ‘On és l’Estel·la?’

  • Consideren que el Govern Balear no hauria hagut de subvencionar l'àlbum il·lustrat d'Antoni Galmés publicat per Comanegra

VilaWeb
Els representants sindicals ahir al matí
Sebastià Bennasar
14.06.2019 - 21:19

Sembla ser que els sindicats de policia de les Illes Balears tenen la pell molt fina o que no entenen el sentit de l’humor. O bé que han decidit atemorir els ciutadans i impedir que hi hagi discrepància i cap veu crítica amb la seva feina. Com a mínim això es pot entendre de la denúncia que han interposat a la fiscalia contra el còmic per a adults ‘On és l’Estel·la?’, de l’il·lustrador Toni Galmés i publicat per Comanegra, un dels àlbums il·lustrats de la casa, amb fins a 6.000 exemplars distribuïts fins al moment en dues edicions.

Els sindicats policíacs SUP, CEP, UFP i SPP presentaren ahir al matí una denúncia contra el Govern Balear davant la Fiscalia de les Illes Balears. Demanen que s’analitzi el contingut del còmic de Toni Galmés davant la possibilitat que pugui incórrer en un ‘il·lícit penal pel seu finançament públic’

Segons denuncien els policies, el còmic incita  l’odi contra la policia, i fins ahir al matí mantenien la teoria que sembrava actituds contràries a les forces de seguretat de l’estat entre els més menuts. Potser no se n’havien adonat que a la portada hi havia un clar símbol de +18 o potser no havien fet l’esforç d’entrar a la base de dades de l’Agència Espanyola de l’ISBN per comprovar que, efectivament, està registrat com un llibre per adults. Un dels motius principals de la denúncia és que la publicació ha rebut un ajut del Govern Balear, en concret de l’Institut d’Estudis Baleàrics i s’havia alertat a la premsa que el govern donava suport a publicacions que inciten l’odi infantil contra la policia. Per sort, a partir del migdia aquest argument ja havia caigut perquè era del tot infundat i perquè algú havia advertit els denunciants que el còmic era per al públic major de divuit anys.

Però què és en realitat On és l’Estel·la? Doncs ni més ni menys que un còmic per a adults, un àlbum il·lustrat que segueix les traces dels famosos On és en Wally?  per explicar els grans fets del procés d’autodeterminació de Catalunya: les grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20 de setembre, l’1 d’octubre, relata com és un dia al Piolin o la gran manifestació de Brussel·les. En tots aquests espais, el lector ha de trobar l’Estel·la.

Com es pot llegir a la pàgina web de Comanegra: ‘El procés català va avançar durant anys marcat per un factor que el diferenciava d’altres moviments populars i explicava força coses de la cultura catalana: el sentit de l’humor. Entre el 2017 i el 2018 han estat encausats (a més de polítics) humoristes, pallassos, revistes satíriques, músics i tuitaires, i les ganes de fer broma (també les de riure’ns de nosaltres mateixos) s’han anat diluint o amargant. Però ja n’hi ha prou: la sàtira és un bé comú i cal fugir de l’eixutesa com qui fuig de la fam’.

Així, en 12 pàgines dobles a tot color, s’ha pogut fer una sàtira de la història política i social dels darrers temps a Catalunya.

Segons els agents, el llibre conté ‘insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l’odi contra les forces i cossos de seguretat de l’estat’. Un dels dibuixos més ofensius, a parer dels denunciants, és el d’un policia que desallotja una manifestant agafant-la per les parts íntimes, que reprodueix exactament una fotografia d’aquell primer d’octubre. Els denunciants diuen que defensen la llibertat d’expressió, però que ‘tot té un límit’, sobretot si s’ha finançat ‘amb doblers de les institucions públiques una publicació que incita a l’odi i a la confrontació de les persones’.

 

La subvenció

El còmic va obtenir un ajut de l’Institut d’Estudis Baleàrics de mil euros. Segons explica el director de l’entitat, Francesc Rotger, ‘es tracta d’una subvenció ordinària de la línia de promoció exterior de creació literària i còmic, i és una més de les centenars que hem donat. L’editorial va presentar la sol·licitud i entra de ple dins la categoria de promoció d’autors balears. La documentació va ser presentada de forma correcta, va ser analitzada i valorada pels nostres serveis tècnics i es va aprovar la justificació corresponent i després va ser justificada escrupolosament’.

Aquesta línia de subvencions en cap cas no analitza de forma prèvia el contingut de les obres que se subvencionen. Rotger explicà que ‘és un còmic per a adults i com a tal va presentar-se a subvenció. Respecto tots els punts de vista possibles, però la subvenció està atorgada de forma modèlica. Si hem de parlar del contingut del còmic entrem en un terreny molt complicat sobre què seria censura prèvia i què no i nosaltres ens limitem a les qüestions objectives, als requeriments i procediments i a l’entrega de la feina feta. Decidir què pot ser ofensiu o correcte no és la nostra feina, si algú se sent ofès té tot el dret del món d’acudir als tribunals, no entrarem a valorar aquesta decisió’.

Per la seva banda, l’editor de Comanegra, Joan Sala, es va mostrar sorprès primer de tot perquè l’obra hagi estat denunciada tan tard: ‘És un llibre que va aparèixer l’octubre, ha fet tota una campanya de Nadal i una altra de Sant jordi i just ara apareix  aquesta idea curiosa de dur-lo als tribunals. És un llibre irònic, una sàtira del camí del procés, on apareixen satiritzats tots, els policies més, és clar, perquè han estat un dels grans protagonistes, però també gent del nostre costat, com en Rufian, hi apareix, o les persones que posaven creus a les platges, és un llibre que fa broma de tots, i fa broma per treure’ns l’espina del moment difícil que està vivint el país, però mira ho han agafat com quelcom que els molesta, cosa que ja és freqüent. Ara bé, em sembla que han esperat a aquest moment per atacar el govern balear en un moment en què s’estan fent pactes postelectorals i ataquen en base a una subvenció petita, de mil euros que qualsevol pot demanar i els requisits de la qual hem complert escrupolosament’

Sala ha defensat que en aquestes subvencions el contingut no sigui determinant, ‘perquè si no entraríem en censura prèvia. Jo vull pensar que ho han aprofitat, els policies i la premsa afí, per atacar el govern Baalear, si fos al contrari i en realitat els afecta el contingut seria molt més greu perquè voldria dir que la policia no sap diferenciar la sàtira dels llibres de tesi, tenen un problema greu’.

La defensa de la llibertat d’expressió i de la necessitat de mantenir el còmic ha omplert la xarxa de solidaritat amb l’editorial Comanegra i entitats com el PEN-Català, estan estudiant amb deteniment el cas, que consideren un atac més a la llibertat d’expressió.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any