Neix l’Aliança, el front comú contra la discriminació del català a internet

  • El primer problema que aborda aquest pacte d'entitats és la discriminació de la llengua per part dels cercadors · La setmana que ve es tindran els primers resultats d'un informe per a quantificar-ne l'abast

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
21.03.2023 - 11:58
Actualització: 22.03.2023 - 13:18

Front comú de la societat civil per a lluitar contra la discriminació del català als cercadors, així com en altres àmbits de l’entorn digital. Deu entitats han creat l’Aliança per a la Presència Digital del Català, que és a punt d’acabar un informe sobre la manca de visibilitat de la llengua a les cerques, tal com s’havia acordat amb el govern català. És previst que una versió preliminar de l’informe es presenti la setmana que ve, però de moment es pot confirmar que la pèrdua de trànsit de les versions web en català respecte a abans de l’estiu del 2022 oscil·la entre el 30% i, en algun cas, el 90% en termes interanuals, i també que aquesta pèrdua de trànsit ha afavorit sobretot les versions en castellà.

Les entitats que han presentat avui l’aliança són Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació.cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. Aquesta és la primera vegada, des de la creació del domini.cat, que entitats per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a internet. De moment l’Aliança només està coordinada amb el govern català, que ha convidat els seus homòlegs a col·laborar-hi.

Defensa del català a internet

“No pot ser que la modificació d’un algoritme castigui una cultura”, ha explicat Genís Roca, president de la Fundació.Cat, en la roda de premsa de presentació de l’Aliança. “Hem decidit coordinar els nostres esforços en defensa del català. El desenvolupament de les eines digitals no sempre té en compte els drets lingüístics”. Ha deixat clar, però, que creu que el problema de les cerques a Google és purament tècnic: “No hi veiem cap mà negra. No hi ha cap intencionalitat específica contra una llengua, però s’ha evidenciat que tocant el paràmetre d’un algoritme, un àmbit cultural ha quedat perjudicat”.

És per això que l’Aliança vol monitoritzar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital, dedicant-se, cada entitat, a l’àmbit sobre el que té més eines. Tot i que l’Aliança s’ha creat arran del problema de manca de posicionament del català a Google i altres cercadors, l’objectiu és afrontar tots els problemes que tinguin a veure amb la minorització del català a internet.

De fet, les entitats promotores han identificat vuit àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial. En cadascun d’aquests àmbits l’Aliança vol intervenir a través del diagnòstic amb dades, la interlocució amb els actors que determinen la presència del català i un seguiment continuat d’aquesta presència per a detectar problemes i deterioraments. El pacte d’entitats també vol impulsar campanyes per ajudar la gent a potenciar la seva visibilitat en català a internet i, en última instància, organitzar reivindicacions. “De moment l’actitud de Google és prou bona perquè ara no toqui l’activisme, però forma part de la caixa d’eines. Si junts decidim que toca activisme, tocarà activisme”, ha afegit Roca.

Un informe per a quantificar el problema

El primer problema en què s’ha focalitzat l’Aliança és el del posicionament web. El maig de 2022 es va començar a detectar la disminució de la presència de pàgines web en català en els resultats dels cercadors, també quan l’usuari tenia configurat el seu entorn de navegació en català. La detecció i visibilització progressiva d’aquest problema va despertar indignació a les xarxes, especialment a partir de la tardor, però no ha estat fins ara que se n’ha pogut fer un diagnòstic acurat.

El govern va encomanar a l’Aliança la creació d’un informe que quantifiqui aquesta pèrdua de visibilitat, per a poder reclamar solucions a empreses com Google amb dades objectives a la mà. La Fundació.cat ha assumit l’elaboració de l’informe, que s’ha basat en l’obtenció de dades objectives de trànsit procedents de cercadors en un gran nombre de webs que ofereixen contingut en català i altres llengües.

“A més de comptar amb les webs de l’Aliança, ens hem posat en contacte amb una cinquantena d’institucions públiques, acadèmiques, empreses públiques i privades que, en conjunt, gestionen centenars de llocs web amb contingut en català i els hem demanat que ens proporcionin les seves dades de trànsit procedents de cercadors els dos darrers anys per saber quan va començar el problema i quantificar-ne els efectes”, ha explicat Albert Cuesta, periodista i interlocutor de referència de l’Aliança, que diu que la web del pacte és oberta a totes aquelles empreses que hi vulguin participar. “Estem molt contents de l’acollida que ha tingut la nostra petició de dades, fins i tot ens ha sorprès la resposta positiva d’alguna entitat que no esperàvem que col·laborés. Hi ha empreses que s’han adonat que el setembre van perdre un 90% del trànsit de la versió en català i no ho sabien”. Quan es tinguin els resultats definitius de l’informe l’Aliança el presentarà al govern i es determinarà el full de ruta per abordar les empreses.

Percepció equivocada que el problema és resolt

Presentar aquest informe i continuar monitoritzant els resultats en català a les cerques és especialment important tenint en compte que el problema, malgrat la percepció contrària d’alguns usuaris, no s’ha resolt. “Hi ha gent que es pensa que el problema s’ha resolt perquè li surt un primer resultat en català, però en realitat és la caixa d’informació de la dreta de la pàgina, que normalment procedeix de Viquipèdia”, ha explicat Cuesta.

L’Aliança ha explicat que sí que han vist canvis per part de Google, però no suficients per a solucionar el problema de les cerques. “Google va passar de la negació a l’admissió. És preocupant que no sàpiguen què fa el seu algoritme. Durant el setembre, l’octubre i el novembre no en van fer cas, però a les dades analitzades s’observa que Google ha fet intervencions des del desembre, hi ha hagut moviment”, ha conclòs Cuesta. “No demanem a Google com ha de configurar l’algoritme, sinó que respecti les preferències de l’usuari”. Aquest problema, juntament amb tots els altres que minoritzen el català a internet, fa que l’Aliança anticipi que tindrà feina durant anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any