Detecten al parc natural del Cap de Creus una de les espècies més nocives d’alga invasora

  • La seva eliminació és pràcticament impossible i tots els esforços se centren a evitar-ne la propagació

VilaWeb
ACN
06.07.2020 - 11:08
Actualització: 06.07.2020 - 11:10

El parc natural del Cap de Creus ha detectat la presència d’una de les espècies més nocives d’alga invasora de la Mediterrània. Es tracta de la denominada Caulerpa cylindracea, d’origen australià, la qual durant els darrers anys ja s’havia deixat veure a la costa nord-catalana i a Roses (Alt Empordà). L’espècie es dispersa amb facilitat gràcies als corrents marins o els vaixells de pesca, d’aquesta manera colonitza nous espais amb rapidesa. Un cop establerta, la seva erradicació és pràcticament impossible, per això el parc natural ha posat en marxa una nova regulació de la pesca i el fondeig a l’àrea afectada -senyalitzada amb boies perimetrals- per evitar-ne al màxim la propagació.

La Caulerpa cylindracea és considerada una planta perillosa pels ecosistemes que envaeix. Creix sobre roques, posidònia o gorgònies, cobrint i aniquilant les espècies que hi viuen i modificant les condicions físiques i químiques del medi. Es pot dispersar fàcilment, perquè quan es trenca pot colonitzar noves àrees amb l’ajut dels corrents marins. A més, pot aguantar viva diverses hores fora de l’aigua sobre les àncores i qualsevol altre element que toqui el fons, a més dels estris de pesca. Un cop establerta, l’erradicació d’aquesta alga és gairebé impossible.

Davant d’aquesta situació, el Parc Natural del Cap de Creus ha regulat la pesca i el fondeig en una àrea d’uns 500 metres quadrats de la Cala Galladera, on s’ha detectat la presència de l’alga en qüestió, amb el suport del Cos d’Agents Rurals. Aquesta és una de les pitjors espècies invasores de tot el Mediterrani, i de moment, s’ha localitzat a la Mar d’Amunt, en una zona poc profunda amb presència de posidònia.

L’objectiu de l’operatiu que ara s’ha posat en marxa és evitar al màxim la propagació d’aquesta planta a conseqüència de l’activitat humana, i per això el parc natural ha instal·lat boies per delimitar i senyalitzar l’àrea afectada. Paral·lelament s’ha iniciat una campanya informativa per a difondre la problemàtica i fomentar la participació ciutadana en la seva detecció precoç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any